Kommunikasjon på sjøen

Årets nye VHF-er

VHF er fortsatt like sikkert som banken når du skal kommunisere med andre på sjøen. Vi har funnet fram sesongens mest aktuelle, flytende, håndholdte og stasjonære VHF-er.

Pluss ikon
VHF-sak VMBåt 4: Standard Horizon HX-750E
VHF-sak VMBåt 4: Standard Horizon HX-750E Foto: Produsent
Sist oppdatert

VHF ordliste

DSC (Digital Selective Call): Standard for sikkerhetskommunikasjon. Kan også brukes for automatisk oppkobling av telefonsamtale til samtlige fast- og mobilabonnenter.

GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System): Internasjonalt maritimt nød- og sikkerhetssystem. I Norge gjelder det i første omgang fiske- og fangstfartøy, innenriks ferger og hurtiggående passasjerfartøy.

VHF-FAKTA

I Norge finnes det registrert cirka 25 000 fritidsfartøyer med VHF-radio.

Totalt har mer enn 100 000 personer løst VHF-sertifikat her i landet. Dette betyr at når du ferdes på sjøen i nære kystfarvann, er det ikke bare kystradiostasjonene og nyttetrafikken som lytter, men også en mengde enheter fra fritidsbåtflåten. Du vil alltid kunne bli hørt av en kystradiostasjon eller en annen båt som formidler alarmen din videre. Kystradiostasjonene har direkte forbindelse til Redningssentralene og kan rekvirere nødvendig hjelp. Ethvert anrop som gjelder nød/haster eller trygging, har prioritet og det fristilles kanaler til situasjonen.

Siden det er lytteplikt på kanal 16 for alle radiopliktige skip, holder VHF-radioene fortsatt stand som det sikreste kommunikasjonsalternativet til sjøs.

Utviklingen har på ingen måte stoppet opp selv, om de aller fleste har mobilen med seg. Det er i alle fall vårt inntrykk etter å ha trasket rundt på både Europas største utstyrsmesse METS i Amsterdam og vår mer beskjedne båt- og utstyrsmess "Sjøen for alle" i Lillestrøm.

Av det som er tilgjengelig i det norske markedet, finner vi Watski-kjeden som i år satser på både vanntette og flytende varianter fra Icom. Det samme gjør Navy-kjeden med Standard Horizon-radioene.

Håndholdt eller stasjonær?

Både håndholdte og stasjonære VHF har sine fordeler og ulemper. Den håndholdte har lavere sende-effekt grunnet sin korte antenne, og dermed mindre rekkevidde enn den stasjonære varianten med fastmontert antenne. På den annen side: De fleste stasjonære kommer med en såkalt distress-knapp. Dette er en funksjon som i en nødssituasjon vil sende ut ditt MMSI-nummer sammen med posisjonen din fra GPS. Må du forlate skuta, hjelper det som kjent lite med hva som er fastmontert om bord. Da er den håndholdte kjekk å ha.

Les også

Vanntett mobil-håndsett

Verdens beste båt-tilbehør

Flyter

VHF-sak VMBåt 4: M-Tech
VHF-sak VMBåt 4: M-Tech Foto: Haugen, Terje

Watski satser hardt på Icom-radioene, med de to håndholdte modellene IC-M33 og IC-M35. Førstnevnte skal være den første flytende VHF-en på markedet, mens den andre skal være noe

VHF-sak VMBåt 4: Icom
VHF-sak VMBåt 4: Icom Foto: Haugen, Terje

mer teknisk sofistikert. Sende-effekten er på 5 watt. I tillegg har begge radioene fått en mengde tilleggsfunksjoner som for eksempel "AquaQuake", som skal framkalle en dirrende effekt som frigjør vann fra høyttaleren. Dette for å få tilbake lydkvaliteten igjen om radioen er blitt våt. Den skal være anvendelig for både proffen og til privat bruk. Prisen er fra 2998 kroner. Mer informasjon på www.watski.no.

Med nødlys og blåtann

Navys heteste potet heter HX-750E. Dette skal være en liten og robust sak som også flyter, hvor den følgelig også skal være vanntett etter IP-x7-standarden. Den kan skilte med seks watts utgangseffekt samt et stort og tydelig display, med bakgrunnsbelysning som skal gi raskt oversikt over aktive funksjoner. I tillegg har den fått blåtann (Bluetooth), slik at du kan bruke trådløse hodetelefoner.

Dual watch-funksjon og prioritetsscanning er også innebygget. Men denne har også fått en artig ny funksjon med et intenst hvitt LED-lys, et såkalt SOS strobelys eller nødlys om du vil, på forsiden av apparatet. Prisen er cirka 4400 kroner. Mer informasjon finner du på www.navy.no.

Straight alternativ

Belamarins nyeste er MT-700 fra M-Tech. Dette er et stasjonært og rimeligere alternativ for småbåter. Denne er vanntett etter en standard kalt CFR 46. Utover dette er det rent tekniske lite nytt under solen, men den har både lystbåt- og fiskerikanaler samt DCS og Distress-knapp. Det kan i tillegg betjenes fra et sekundært håndsett, som også er vanntett etter nevnte standard. Prisen er fra 3350 kroner. Mer informasjon finner du på www.belamarin.no.

Les også

VHF-sak
VHF-sak Foto: Terje Haugen

Komplett navigasjon

Liten radiosender med GPS

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også