Hva sier du til å få et advarende pip hvis du tar blikket fra veien for å pusle med stereoen eller telefonen? Det svenske bladet Ny Teknik melder at Volvo er i ferd med å utvikle et slikt system, i samarbeid med underleverandøren Autoliv.

Systemet består av et lite kamera som er montert i dashbordet og rettet mot førerens ansikt. Det analyserer øynene, spesielt symmetrien, som hvor mye av det hvite i øynene som kan sees. Hvis du tar blikket fra veien i mer enn to sekunder får du et pip som varsel.

- Distraksjon er den vanligste årsaken til trafikkulykker, sier prosjektleder Ola Boström til Ny Teknik.

Dette nye systemet skal nå testes av ansatte hos Volvo, som får det montert i privatbilen sin. En stor mengde data skal samles inn, for systemet skal læres opp til å fungere for folk med ulik ansiktsform, sminke eller briller. Dessuten skal det undersøkes om føreren forandrer adferd, som for eksempel ved å endre avstanden til veikanten eller bilen foran, eller om han har blikket mer rettet mot veien når han vet at systemet er aktivt.

Tanken skal være at dette systemet skal havne i serieproduserte biler i løpet av noen år, trolig før 2020. Men da må prisen ned. - Systemet får aldri noen spredning hvis vi ikke får ned kostnadene, sier Boström til Ny Teknik. - Komponentkostnaden må ned under 500 svenske kroner, sier han.
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!