Musikklytting gir farligere kjøring

En undersøkelse viser at fengende musikk i bilen gjør tenåringer til mindre trygge sjåfører.

Sist oppdatert
Det er ikke bare plundring med cd-er og mp3-spillere som kan føre til utrygg bilkjøring. En ny undersøkelse viser at også det å bare lytte til musikk i bilen kan øke ulykkesrisikoen.

Undersøkelsen skal publiseres i tidsskriftet Accident Analysis & Prevention, og er gjennomført av israelske forskere. 85 tenåringer kjørte en utfordrende 40 minutter lang rute sammen med en instruktør seks ganger. De fikk selv velge hva slags musikk de ville høre på i bilen og hvor høyt den skulle spilles. På denne kjøreturen gjorde alle tenåringene minst tre feil hver, som overskridelse av fartsgrensen, feilaktige filskift, manglende avstand til bilen foran og kjøring med én hånd på rattet.

Instruktørene måtte gripe inn til sammen 17 ganger med styring eller bremsing for å forhindre sammenstøt. De måtte også gi muntlig varsel til 27 av forsøkspersonene.

Når forsøkspersonene kjørte samme rute uten musikk i det hele tatt gjorde de færre feil, men klart færrest feil gjorde de når musikken i bilen var spesielt valgt ut av forskerne for å fremme trygg kjøring. Det dreide seg da om en blanding av softrock, lett jazz og easy listening.

- De færreste bilførere er oppmerksomme på at når de fordyper seg i musikk, flytter de oppmerksomheten fra verden rundt seg til en mer personlig sfære for aktiv musikklytting, sier Warren Brodsky, en av forskerne ved Ben-Gurion University, til tidsskriftet.

Forskerne noterte seg at stemningen i bilen var positiv når forsøkspersonene fikk velge musikken selv, men denne musikken ga også flere feilberegninger, mindre presisjon i kjøringen, flere brudd på trafikkreglene og mer aggressiv kjøring.

- De fleste bilførere verden over foretrekker å lytte til musikk i bilen, og de som er mellom 16 og 30 år gamle velger ofte popmusikk, rock, hiphop og rap, sier Brodsky. - Unge førere spiller også denne svært energiske musikken på svært høyt volum, omtrent 120 til 130 desibel.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også