Kortvarig lykke?

Bruktbilkjøp kan være et sjansespill. For mange ender bruktbilkjøpet med store utgifter. Forbrukerrådet advarer.

Sist oppdatert
Spørsmål rundt bruktbilkjøp er den vanligste henvendelsen hos Forbrukerrådet. For mange bruktbilkjøpere står ikke forventningene i forhold til hva de har betalt for bilen.

- En typisk historie er at du har forelsket deg i en bil med patina og sjarm, men lykken kan være kortvarig når bilen kneler på flat mark - og den er "solgt som den er", sier Ingeborg Flønes som er direktør hos forbrukerservice.

Vær nøye

Om du ser på en kostbar bil må du be om en tilstandsrapport, og du bør sjekke bilens servicehistorikk. Om du ikke selv er bilkyndig har du kanskje en kompis som er det, eller så er det aller beste å ta med seg bilen til et profesjonelt verksted og be dem om å gå over den.

- Vi mener at selger bør tilby en tilstandsrapport. Om du ikke får det, eller om selgeren ikke har en slik rapport, bør du takke nei. Det er spesielt viktig dersom det er snakk om en dyr bil, sier Flønes.

Ikke stol på EU-godkjenning

Mange trekker frem at bilen er EU-godkjent og bruker det som et kvalitetsstempel i forhold til bilens stand. Det er det ikke. En EU-kontroll sjekker kun om bilen er i en trafikkmessig forsvarlig stand, og sier ikke noe om bilens tekniske tilstand for øvrig. Men om du ser på en bil med mange feil i EU-kontrollen, bør du selvsagt holde deg unna.

- Husk at en EU-godkjenning ikke betyr at bilen er i god stand, men bare er en godkjennelse som betyr at den har lov til å kjøre på norske veier til neste gang den skal på kontroll, sier Flønes.

Vær varsom med kontrakter

Når du kjøper bil bør du alltid bruke en kontrakt. Salg mellom privatpersoner er ullent og i mange tilfeller kan man avtale seg bort fra kjøpsloven. Det gjelder spesielt om du kjøper en bil som er "solgt som den er".  Derfor er det også ekstra viktig å sjekke brukbiler som du kjøper privat ekstra nøye - og også passe på å lese kontrakten godt.

Pass også på at du sjekker opp bilen mot Brønnøysundregisteret, slik at du ikke kjøper en bil som er full av heftelser og gammel gjeld.

- Du har retten på din siden hvis selger ikke sier at bilen er pantsatt, men det hjelper fint lite når banken tar bilen og selgeren er forduftet, sier Flønes.

 Her er Forbrukerrådets tipsliste for kjøp av bruktbil:

  • Be om tilstandsrapport. Hvis ikke; skaff en selv.

  • Prøv bilen før du betaler.

  • Sjekk om bilen er EU-godkjent. Men husk det er ingen garanti.

  • Sjekk serviceheftet for historikk om vedlikehold.

  • Sjekk om bilen er pantsatt og at selger er rett eier.

  • Sjekk om selger har betalt årsavgift. Skriv alltid kontrakt. Husk å få med årsmodell, km-stand og andre detaljer som vinterdekk

  • Sjekk om kontrakten har betingelser.

  • Husk å få med alle nøklene

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også