Shopping på nett

Ikke bli blendet av prisene

Unngå fallgruvene når du handler hos utenlandske nettbutikker.

UTENLANDSKE NETTBUTIKKER: Svært mange handler på nett, men er ikke klar over reglene rundt toll, moms og totalkostnadene.
UTENLANDSKE NETTBUTIKKER: Svært mange handler på nett, men er ikke klar over reglene rundt toll, moms og totalkostnadene. Foto: FOTO: Skjermdump fra nettsidene
Sist oppdatert

Å handle på nett kan ofte være både enklere og mer behagelig enn å suse rundt i butikker.

Spesielt er det digg å handle julegaver i nettbutikker.

Men, i de fleste tilfeller kan det koste deg (mye) mer om du ikke er klar over regler rundt toll, frakt og moms. Her er alt du må vite.

Unngå en ubehagelig overraskelse

- Pass på så du ikke blir blendet av prisen på utenlandske nettbutikker. Husk at det kan komme tilleggskostnader som frakt, toll og særavgift. Varen kan fort ende opp med å bli dyrere enn du hadde sett for deg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Koster varen mer enn 350 kroner med frakt og forsikring må du betale 25 prosent av beløpet i moms. Bestiller du klær kommer det også en tollavgift i tillegg, legger hun til.

Her er et eksempel:

Vare: Genser

Prislapp: 1.000 kroner

Frakt: 250 kroner

Toll (10,7 prosent): 133,75 kroner

Moms (25 prosent): 345,94 kroner

Total: 1.729,69 kroner

- Etter kostnadene til frakt, moms og toll ender varen opp med å bli 729,69 kroner dyrere enn prislappen den hadde i nettbutikken, altså en prisstigning på 73 prosent. Husk derfor alltid å regne ut sluttsummen ved å legge til alle tilleggskostnadene, så slipper du å få deg en ubehagelig overraskelse, råder Sandmæl.

- Det flest bommer på når de handler på nett fra utlandet, er at de blir for ivrige og går over 350-kronersregelen, kjøper restriksjonsbelagte varer eller handler fra useriøse nettbutikker, sier Ivar Martin Olsen i Tollvesenet.

350-kronersgrensen

Ifølge Tollvesenet sine nettsider er importerte varer fra utlandet med en verdi på under 350 kroner, inkludert frakt og forsikring, er toll- og avgiftsfrie. Det betyr at man hverken trenger å betale toll eller merverdiavgift.

Derfor er det viktig å sjekke om frakt og forsikring er inkludert i den oppgitte prisen på varen du ønsker å kjøpe.

Merk deg også at det er Tollvesenets egne valutakurser som gjelder. Avgiftsfrie varer som for eksempel bøker, går ikke under denne regelen.

350-kronersgrensen gjelder ikke for alkohol og tobakk. Tobakk kan man ikke handle fra utenlandske nettbutikker uten spesiell tillatelse. Alkohol kan du importere utlandet, men dette er restriksjonsbelagt.

Merverdiavgift (moms, mva) og toll

Når du skal beregne den norske merverdien av varen du handler på nettet fra utlandet, må du beregne avgiften ut fra hele beløpet du betalte for varen. Det til si at du også skal betale merverdiavgift for frakt, toll og eventuelle særavgifter.

Merverdiavgiften for klær og sko er 25 prosent, og 15 prosent for matvarer. Klær er av varetype det kan være toll på, men dette avhenger av hva slags type plagg det er.

Dersom det er toll på plagget du kjøper fra utlandet, kan du regne ut dette beløpet med Tollvesenet sin importkalkulator. Sko er tollfritt. Merverdiavgiften på kosmetikk er også 25 prosent.

Det er ikke toll på kosmetikk, hår- og hunpleieprodukter. Kjøper du bøker eller tidsskrifter til eget bruk slipper du å betale merverdiavgift.

Denne regelen gjelder ikke for notehefter eller fotobøker, og heller ikke hvis varen blir betalt sammen med en annen vare det er merverdiavgift på. Det er ikke toll på bøker.

Ifølge Tollvesenet er varer du handler fra utenlandske nettbutikker som oftest er iberegnet utenlandsk merverdiavgift. Den norske merverdiavgiften skal også iberegnes dette beløpet. I noen land kan man søke om å få den utenlandske merverdiavgiften tilbakebetalt.

Dersom du får tilbakebetalt dette beløpet, kan du også søke om å få tilbake den norske merverdien av denne summen. Merk deg at Tollvesenet ikke refunderer beløp under 100 kroner.

Fortolling av varer

Ifølge Tollvesenet sine nettsider kan du fortolle varen selv i stedet for at speditøren som frakter varen gjør det, som også tar et gebyr for tjenesten.

Likevel er det som oftest lite eller ingen ting å spare på å fortolle varen selv, da speditøren også tar gebyr for lagring og ekspedering av varen.

Dersom du likevel ønsker å fortolle varen selv må du selv varsle speditøren, og møte opp på et tollkontor. Varen må på dette tidspunkt ha ankommet Norge, og bli oppbevart på speditørens tollager. Når du møter opp på tollkontoret for å fortolle varen, må du huske å ha med all dokumentasjon du har i forbindelse med kjøpet av varen.

Hvis man ønsker å fortolle varer selv kan man også registre seg og benytte Tollvesenets fortollingsløsning på nettet. Da går det litt raskere. Dette systemet fungerer ikke når du handler restriksjonsbelagte varer.

Noen av de største transportfirmaene har en avtale om samlefortolling, som gjør at de kan fortolle mange sendinger samtidig. Dette kan gjøre at det blir billigere for deg som kunde.

Retur og bytte av varer

Dersom du ønsker å returnere eller bytte varen du har kjøpt i en utenlandsk nettbutikk er det mulig å få tilbakebetalt toll og avgifter. For at du skal få tilbake pengene må du kunne dokumentere at varen er fortollet inn i Norge og at den er sendt tilbake dit den kom fra.

Du er selv ansvarlig for å avtale retur av varen med selger, enten du ønsker en ny vare eller å heve kjøpet. For å få pengene utbetalt må du sende inn en søknad til tollregionen der du bor.

Merverdiavgiften får man kun utbetalt dersom varen er sendt tilbake til utlandet senest et år etter import, og for refusjon av toll må varen være sendt tilbake senest to år etter import, dette ifølge Tollvesenet sine nettsider.

Dersom du skal returnere varen for reparasjon må du registrere varen som midlertidig utført før du sender den ut av landet. Hvis ikke kan du risikere å måtte betale avgifter to ganger.

- Hvis du ikke får varen eller det er en feil ved varen du har betalt for, er det første du må gjøre å ta kontakt med selger for å prøve å løse situasjonen. Hvis dette ikke gir gjennomslag kontakter du banken din, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

- Her er det viktig å ta vare på all dokumentasjon knyttet til kjøpet. Ikke vent med å ordne opp i situasjonen, de fleste banker har en tidsfrist for å søke om tilbakebetaling, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NETTSHOPPING: - Pass på så du ikke blir blendet av prisen på utenlandske nettbutikker. Husk at det kan komme tilleggskostnader som frakt, toll og særavgift. Varen kan fort ende opp med å bli dyrere enn du hadde sett for deg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
NETTSHOPPING: - Pass på så du ikke blir blendet av prisen på utenlandske nettbutikker. Husk at det kan komme tilleggskostnader som frakt, toll og særavgift. Varen kan fort ende opp med å bli dyrere enn du hadde sett for deg, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: FOTO: Getty Images

Satt fast i tollen

Musiker Alexander Meek fikk merke hvor surt det kan bli når du ikke holder tunga rett i munnen når du handler på nett. Han og bandet skulle på turné, men fikk en dyr start på turen.

Forbrukerøkonomens 7 beste tips til netthandel fra utlandet

- Husk tilleggskostnadene: regn ut på toll.no hvor mye varen koster etter frakt, moms, toll og eventuelt særavgift.

- Sammenlign priser: søk litt rundt på nettet for å se hvor du kan få varen billigst.

- Bruk kredittkort: Ved å bruke kredittkort har du rett på pengene tilbake fra banken hvis noe går galt. Nå gjelder dette også med bruk av VISA. Men, ved å bruke kredittkort trekkes ikke pengene direkte fra konto og du står dermed ikke i fare for videre svindel eller misbruk av brukskontoen din.

- Bruk BankID: Sjekk om du må autorisere deg med BankID. BankID fungerer som en personlig elektronisk legitimasjon og gjør handelen enda sikrere mot svindel.

- Se etter kontaktinformasjon: En selger som ikke har noe å skjule har heller ikke noe problem med å gjøre det lett for kunden å kontakte firmaet.

- Lær av andres erfaringer: Før du kjøper bør du finne ut hvilke erfaringer andre har med nettstedet. På denne måten kan du også finne ut av om siden er falsk.

- Les kjøpevilkårene: Ofte er vilkårene pakken inn i en liste som van virke uoverkommelig å lese gjennom, men det er viktig at du vet hva du signerer på. Les gjerne ekstra nøye på delen som omhandler levering, avbestilling og retur.

Kilde: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

- Vi kjøpte 100-200 T-skjorter og gensere med spesialtrykk fra et norsk firma. De garanterte levering innen en bestemt dato, noe som var ekstremt viktig, sier han.

- Men, ettersom varene kom fra utlandet, støtte vi på problemer. Varene ble sittende fast i tollen i en relativt lang periode, så de ble ikke levert i tide. Vi skulle ut på turné, og kjøpte disse varene for å selge som merchandise.

Han forteller videre at dette medførte økonomisk tap for bandet, og at varene i utgangspunktet ikke skulle bli fortollet i det hele tatt.

- Det var en skikkelig uheldig situasjon, sier Meek.

Så hva gjorde det norske firmaet feil?

- Det som kan ha skjedd er at speditøren ikke hadde alle papirene i orden på varene, sier Olsen i Tollvesenet.

Det norske GSP-systemet gjør det mulig for de minst utviklede landene å eksportere varer tollfritt. Derfor er det viktig at varene kommer med et opprinnelsesbevis som dokumenterer om det skal betales toll for varene eller ikke.

Olsen forteller at dersom Tollvesenet sender en dokumentkontroll til speditøren og de ikke har nødvendig dokumentasjon, blir varene holdt igjen på tollageret hos speditøren til alt av papirer er i orden.

Hvordan kan man gardere seg mot at varer blir holdt igjen?

- Det er ikke mulig å gardere seg helt. Man er avhengig av at avsender har sendt med alle dokumenter, tillatelser, opprinnelsesbevis og at speditøren deklarerer varen korrekt, sier Olsen.

Han legger til at de aller fleste fortollinger går raskt og greit.

Noe helt annet er at Tollvesenet ikke har fysisk kontakt med varer bestilt på nettet med mindre de har kontroller. Så når man sier at varen «sitter fast i tollen», betyr det egentlig at varen befinner seg på et tollager til en speditør.

- Jeg får mange henvendelser om hvor pakker har blitt av. Men det mange ikke vet er at pakkene ikke havner hos Tollvesenet, men hos speditøren, sier Olsen.

Hold tunga rett i munnen

Sandmæl minner om at det er en del fallgruver man kan støte på når man handler på nett fra utlandet.

- Det er fristende å handle når det kun er et tastetrykk unna, men det er viktig å sette opp en plan over hva du skal kjøpe og hvor mye du skal bruke. Betaler du med kredittkort, bør du holde av pengene på brukskontoen eller sparekonto til regningen kommer.

- Bruk også søkemotorer som sammenligner priser slik at du finner ut av hvor du kan gjøre den beste dealen, sier hun.

Restriksjonsbelagte varer

Husk å sjekke om varen du har tenkt til å importere er restriksjonsbelagt. Det kan for eksempel være næringsmidler, matvarer, våpen og lignende.

Dersom varen du kjøper ikke har tillatelse eller godkjenning kan den bli holdt tilbake av Tollvesenet og i verste fall bli destruert. Du finner en liste over alle restriksjonsbelagte varer her.

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også