Hvordan fjerne rødvinsflekk

Ja, du kan bruke hvitvin på rødvinsflekken

Men da må du huske på én ting.

FJERNE RØDVINSFLEKK: Har du nettopp sølt rødvinsflekken på plagget, er det også større sjanse for at du får fjernet den enn hvis flekken har sittet lenge.

FJERNE RØDVINSFLEKK: Har du nettopp sølt rødvinsflekken på plagget, er det også større sjanse for at du får fjernet den enn hvis flekken har sittet lenge.

Publisert Oppdatert

Det er ikke særlig morsomt når du koser deg på fest og plutselig søler rødvin på finstasen.

Rødvin kan som kjent sitte bom fast på klær og i verste fall ødelegge plagget helt.

Men, det finnes flere råd som kan fjerne flekken helt, heldigvis.

Nøytraliser med hvitvin

Har du nettopp sølt rødvinsflekken på plagget, er det også større sjanse for at du får fjernet den enn hvis flekken har sittet lenge.

Svein Lindin, sommerlier og vinskribent for Finansavisen, Dine penger og Horecanytt, forteller at han søler rødvin på plagg stadig vekk.

- Mitt beste råd er å tilføre hvitvin på flekken når flekken er ny, da løser fargestoffene seg raskt opp, sier Lindin.

Så gjelder det egentlig å kle av seg plagget så snart du har mulighet til det.

- Deretter er det bare å hive tøyet i vaskemaskinen. Da blir plagget god som ny, mener Lindin.

Ingunn Grimstad Klepp, tekstilekspert ved SIFO, forteller at det generelt handler om å helle noe på flekken som trekker til seg fuktighet raskt.

- Du må sørge for at minst mulig trekker inn i stoffet. Det samme kan du oppnå gjennom å bruke papirservietter, sier Klepp.

Kan du ta av deg plagget der og da og bruke et annet på deg i mellomtiden, kan noe så enkelt som rent vann på flekken gjøre susen.

- Dersom plagget er av et materiale som tåler kokt vann, kan du rett og slett helle dette på flekken og bløte den skikkelig opp, tipser hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BAKEPULVER: Et velkjent kjerringråd er å drysse bakepulver på rødvinsflekken. Dette skal imidlertid virke best om du først fukter flekken med vann, drysser pulveret på og lar det virke i noen timer før du vasker plagget i maskinen. FOTO: Linn M. Rognø.

BAKEPULVER: Et velkjent kjerringråd er å drysse bakepulver på rødvinsflekken. Dette skal imidlertid virke best om du først fukter flekken med vann, drysser pulveret på og lar det virke i noen timer før du vasker plagget i maskinen. FOTO: Linn M. Rognø.

Når flekken er inntørket og gammel

Selv om det er lettest å fjerne flekken når den er helt fersk, kan du også klare å fjerne en gammel rødvinsflekk fra plagget, mener ekspertene.

Kjerringråd

Bakepulver: Bløt flekken med vann og dryss deretter et tykt lag med bakepulver over. Dette trekker til seg fuktigheten, la det virke i noen timer mens du innimellom fukter det med vann. Når det har virket en stund, vasker du tøyet som normalt i maskinen.

Salt: Strø salt på flekken. Saltet skal absorbere fuktighet og trekke ut rødvinsflekken. Når det har virket en stund, kan du bruke en støvsuger for å ta bort saltet.

Melk: Hell melken på flekken, la den trekke inn i stoffet. Press deretter tørkepapir eller en håndduk over området. Ikke gni på flekken. Flekken skal forsvinne innen en time. Vask deretter plagget som vanlig i maskinen.

Kullsyreholdig vann: Hell kullsyrevannet på flekken. La væsken boble opp, fortsett å helle på flekken til fargen gradvis forsvinner. La stoffet tørke.

Kilde: Kjerringrad.com, Wikihow.com, redwinestainremovers.com

- Bløt flekken i glyserol i 10 minutter og vask så bort med lunkent vann, tipser Klepp.

Glyserol er en tyktflytende, fargeløs væske som brukes som tilsetningsstoffer i svært mange ulike produkter, for eksempel i såpe, likør og kaker. Væsken fåes kjøpt blant annet på apoteket.

Finn Knut Hansen, kjemiker ved Universitetet i Oslo, har hovedsaklig erfaring med rødvinsflekker på hvite stoffer.

- Da fungerer det å bleke med hydrogen peroksid. (kjemikalie som blant annet finnes i tradisjonelle blekemidler, journ.anm.) Dette virker også på tre og andre materialer, men ikke på fargede tekstiler da det vil ødelegge fargen, opplyser Hansen.

Det enkle er ofte det beste

Klepp forteller at det avhenger av materialet hvor lett flekken vil forsvinne.

- Hvit bomull og lin kan blekes, sier hun.

Likevel vil det enkle ofte være det beste, mener ekspertene.

- Jeg har mest tro på å bruke vaskemidler og varmt vann på flekken så fort som mulig, sier Hansen.

Lindin er enig og forteller at han helst styrer bort fra alle kjerringrådene.

- Her går det mest i Bio-tex håndvaskemiddel, eller så leverer jeg plagget på et renseri, forteller han.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning