Fjerne fettflekker

Alt dette kan fjerne flekken på plagget ditt

Men én tabbe vil få flekken til å sitte bom fast.

FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær.
FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær. Foto: Linn M. Rognø
Sist oppdatert

Synes du det er vanskelig å få bort flekker fra sko, duker og klesplagg?

Vann preller av på fett, og det er derfor nødvendig å bruke en form for løsemiddel for å ta knekken på flekken.

– Fettflekker er likevel langt fra umulige å fjerne fra plagg, og faktisk ikke spesielt vanskelig å få bort. De løses opp med såpe og salmiakk og sprit, samt kokende vann, forteller Ingunn Grimstad Klepp, tekstileksepert og seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslomet.

Grimstad Klepp har skrevet boken "Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning".

Oppvaskmiddel fjerner flekker

Noe så enkelt som flytende oppvaskmiddel kan gjøre susen.

– Drypp noen dråper på flekken og la de synke inn. Spyl deretter gjennom oppi vasken på vanlig måte, fra baksiden også, med varmt vann, råder Grimstad Klepp.

Men selv om fettflekken egentlig ikke er vanskelig å få bort, dersom du benytter deg av riktige metoder, er det likevel enkelte stoffer det kan være ekstra tøft å fjerne flekken fra.

– Silke kan være vanskelig, blant annet fordi den blanke overflaten viser flekkene veldig godt, og også vann kan sette flekker, sier Grimstad Klepp.

– Det varierer hvor tolerante vi er for flekker på pene klær som silkebluser og silkeslips, sammenlignet med jeans og anorakker, legger hun til.

Hun får støtte av Marthe Ree Lian ved Matrthes Renseri.

– Det er sjelden vanskelig å fjerne fettflekker på ull og bomull, men kan være vanskeligere når det gjelder nylon og syntetisk fiber. For best resultat anbefaler jeg derfor heller at du leverer silke- og nylonplagg til rensing, fremfor å forsøke å fjerne flekken selv.

– Om plagget er vaskbart, kan du imidlertid bruke Zalo på flekken, la det virke en stund, og deretter putte plagget i maskinen, råder hun.

Les også: Slik får du håndklærne myke igjen

Fjerne flekker fra finklær

Når du er dresset i finstasen på fest og plutselig søler fet saus på kjolen, er det klart at du vil prøve å få bort flekken så fort som mulig.

Men da er det én tabbe du absolutt ikke bør gjøre:

– Ikke gni! Vi anbefaler kun å legge en tørr klut eller tørt papir på flekken slik at det kan absorbere mest mulig av fettet, sier Lian.

Klepp er enig i at det hjelper å legge tørt papir rett på flekken slik at papiret suger til seg mest mulig.

Er du hjemme og har talkumpudder tilgjengelig, kan du drysse dette over flekken, det vil suge til seg fuktigheten på samme måte som papir.

– Men metoden med å bruke oppvaskmiddel og vann kan jo gjøres hvor som helst når du er på fest. Plagget behøver ikke bli vått på større områder enn akkurat der flekken sitter, sier hun.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje.
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje. Foto: Linn M. Rognø

Såpe på fettflekker

Kanskje har du hørt om kjerringråd som går ut på å bruke alkohol, etylalkohol eller såpesprit sammen med vann for å fjerne vanskelige fettflekker?

Ifølge Kristine Spildo, førsteamanuensis ved kjemisk institutt, universitetet i Bergen, er ikke det noe hun ville ha gått for som første alternativ.

Hun forklarer at såpe inneholder en blanding av olje og vann, og at det er derfor nettopp dette fungerer så godt på fettflekker.

- Det er noe som heter at "like løser like", og det vil si at olje kan hjelpe til med å løse olje. Alkohol som i ren sprit kan fungere som et mellomledd i prosessen ved først å bruke såpe på flekken, deretter skylle med vann, for så eventuelt å bruke alkohol på flekken før plagget vaskes i maskin på vanlig måte, sier hun, og legger til:

– I utgangspunktet tror jeg likevel ikke alkohol er nødvendig i denne rengjøringsprosessen.

Selv har Klepp aldri forsøkt å bruke alkohol på fettflekker, men er likevel åpen for at det kan virke.

– Alkohol og mange typer sprit løser opp fett, så jeg ser ikke bort ifra at det kan fungere.

Ved Marthes renseri anbefales derimot ikke denne metoden.

– Både fiber og farger kan skades av spriten, så jeg ville ha vært forsiktig med å forsøke dette. Ikke minst når det gjelder spesielt skjøre plagg som for eksempel silke, sier Lian.

Les også: Slik vasker du dynen, også dundynen

Fjerne stearinflekker

Har du fått stearin på en duk eller annet vaskbart plagg lønner det seg ifølge rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther å skrape mest mulig stearin av med en butt kniv eller lignende.

– Varm opp melk, gjerne skummet, i en kasserolle og løs opp stearinrestene i den varme melken. Skyll deretter ut oppløst stearin og melk med rent, varmt vann eller vask tekstilet på vanlig måte, sier hun.

– På et ikke vaskbart plagg kan du først legge plagget i fryseren et par timer. Den stive stearinen kan du så brekke eller knuse før du prøver å børste mest mulig av stearinrestene bort.

TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenge du ikke gnir.
TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenge du ikke gnir. Foto: Linn M. Rognø.

Lian mener det enkleste er å rense kjemisk, men om du vil forsøke selv kan det være verdt å prøve med grovt papir og et varmt strykejern.

– Det grove papiret trekker nemlig til seg stearinen. Det kan likevel være utfordrende å fjerne farger fra enkelte billig-lys siden stearinen forsvinner, men fargen vil sitte igjen, sier hun.

Les også: Slik fjerner du saltflekker fra skoene dine

Flere tips til flekkfjerning

Nettsiden Wikihow presenterer flere fettfjerningstips, og her er noen av dem:

1. Babypulver, maisenna eller salt

Begynn med å presse papir på fettflekken for å tørke den så mye som mulig og suge opp fettet i papiret. Dryss en generøs mengde babypulver på flekken. Har du ikke babypulver, kan du bruke maisenna eller salt på flekken.

Jobb inn en liten mengde med oppvaskmiddel og vann med tommelen din på flekken. Når det skummer bruker du en tannkost som du gnir i sirkelbevegelser på flekken. Husk å gjøre dette på begge sider av plagget hvor flekken sitter.

Vask plagget i maskinen som vanlig, og deretter lar du plagget lufttørke – ikke bruk tørketrommel! Dette kan gjøre at fettoljen setter seg dypere i stoffet.

2. Oppvaskmiddel eller sjampo

Dekk flekken med oppvaskmiddel, gjerne Zalo som virker ekstra godt mot fett. Du kan også bruke sjampo som er laget for å fjerne talg og olje fra hodebunnen. Dette skal da kunne virke på samme måte på en fettflekk.

Fukte med varmt vann på flekken og gni på området. Også her kan du bruke tannkost om flekken sitter ekstra godt fast.

Skyll med vann først, og deretter kan du bruke eddik på om du vil siden dette er et naturlig rengjøringsmiddel. Men ikke bruk det sammen med annen såpe, kun etterpå.

Avslutt med å vaske plagget i vaskemaskinen og lufttørking.

3. Flekkfjerner og kokende vann

Spray på flekkfjerningsmiddel på flekken. Gni også her med tannkost på flekken mens du samtidig koker opp en god mengde vann i en vannkoker. Legg plagget oppi en gryte med flekken opp. Hell deretter det kokte, varme vannet rett på flekken. Hold vannkokeren litt høyt slik at det blir ekstra kraft på strålen som treffer flekken. Vask plagget i maskinen som vanlig, og la plagget lufttørke.

Les også: Slik får du rent kjøleskap

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2015, og sist oppdatert 05/12 2019.

Les også