Hvordan unngå stryking av klær

Dette trikset kan spare deg for mye stryking

Har du hørt om krølletrikset?

KLEMME-TESTEN: Det finnes en veldig enkel måte å sjekke om et plagg behøver en omgang under strykejernet eller ei. Og nei, det innebærer ikke å tyde en diffus vaskelapp, som ofte består av en blanding med flere materialer.
KLEMME-TESTEN: Det finnes en veldig enkel måte å sjekke om et plagg behøver en omgang under strykejernet eller ei. Og nei, det innebærer ikke å tyde en diffus vaskelapp, som ofte består av en blanding med flere materialer. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen
Sist oppdatert

Andre tips dersom du vil unngå stryking:

Tøymykner?

Dersom plaggene du skal vaske tåler tøymykner, bør du benytte deg av det, da stoffet blir mykere. Dette reduserer risikoen for skrukkete klær. Men pass på: Klær med stretch skal ikke vaskes med tøymykner.

Mindre sentrifugering

Dersom du trapper ned sentrifugeringen, vil ikke klærne være like tørre når de tas ut, og heller ikke så skrukkete.

Bruker du tørketrommel?

Ta klærne ut før programmet er ferdig, altså når de er halvtørre. Heng opp til tørk (eller legg plaggene på en flat flate).

Heng opp klærne

Dersom du ikke har tørketrommel, bør du henge opp klærne så fort sentrifugeringen er ferdig. Rist plaggene godt, heng opp, og rett ut eventuelle bretter eller skrukker. Noen plagg tørker bedre dersom de ligger flatt ut. Legg disse flatt på et bord, oppå et tørt håndkle.

Kilde: Malin Skaar som er leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

- Ingen plagg krever stryking, sier Ingun Grimstad Klepp.

Hun er forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert.

- Det er vi som, av estetiske årsaker, foretrekker klær med glatthet og blankhet fremfor «rynker», sier Klepp og fortsetter:

- Men estetikken til side; det er kun et par stoffer som får økt funksjonalitet ved stryking - som for eksempel linhåndklær. Så hvis du tror du stryker for plaggets skyld, må du tro om igjen.

Naturfiber krøller

Dersom du likevel skulle være blant dem som ønsker å iføre seg glatte klær, samtidig som du helst vil bruke minst mulig tid bøyd over strykebrettet, finnes det et par gode tips du kan ta med deg.

- Noen klær krøller helt klart mer enn andre, sier Klepp.

Hun trekker blant annet frem naturfiber som lin og bomull som eksempler, særlig etter vask og dersom du ikke har hengt opp plaggene riktig.

Ester Belsvik, senior i Nor Tekstil - Norges største leverandør av tekstiltjenester, sier seg enig.

- Derfor bør du vaske disse naturfiber-plaggene for seg, for å minske krøllingen. Dersom du fyller maskinen med en stor kleshaug, og plagg av naturfiber er en del av denne haugen, vil de få mindre plass å bevege seg på og enda lettere få krøller, sier Belsvik.

Disse plaggene bør derfor vaskes i en halvfull maskin.

SYNTETISK: Vi testet klemme-testen på et plagg bestående av 71 prosent akryl, 20 prosent ull og 9 prosent lin, altså en kombinasjon syntetisk og naturfiber. Ved å kun se på vaskelappen er det vanskelig å tyde om dette er et plagg som må strykes for å beholde glattheten eller ikke. Med klemme-testen viser det seg imidlertid at plagget beholder glattheten selv etter å ha blitt utsatt for både varme og fukt.
SYNTETISK: Vi testet klemme-testen på et plagg bestående av 71 prosent akryl, 20 prosent ull og 9 prosent lin, altså en kombinasjon syntetisk og naturfiber. Ved å kun se på vaskelappen er det vanskelig å tyde om dette er et plagg som må strykes for å beholde glattheten eller ikke. Med klemme-testen viser det seg imidlertid at plagget beholder glattheten selv etter å ha blitt utsatt for både varme og fukt. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Syntetiske stoffer krøller ikke

Til gjengjeld er det sånn, som en fin tommelfingerregel, at syntetiske stoffer som viskose, polyester og akryl krøller mindre enn naturfibrer.

Et eksempel på det er den berømte «bilbuksa» som Dressmann har hatt i butikk siden oppstart, for over 50 år siden.

Den er laget av 100 prosent polyester, og er fortsatt en bestselger blant gutta.

- Utrolig nok selger denne buksa veldig godt enda. Den ble i sin tid først og fremst brukt av taxisjåfører, derav navnet, men kjøpes av mange den dag i dag, først og fremst fordi man slipper å stryke den, sier Ann-Tove Jakobsen, butikksjef for Dressmann Oslo City, og fortsetter: 

- Den kan få noen nupper om du vasker den, men til gjengjeld er den veldig slitesterk, sier Jakobsen.

Ifølge Klepp er polyester kjent for nettopp det å krølle lite.

- Eventuelt kan du se etter plagg som har en blanding av natur- og syntetfibre, sier Klepp.

- Et annet tips er å se om stoffet har litt stretch (elastan) i seg. I så fall vil det føre til at det ikke krøller fullt så mye, legger Belsvik til.

NATURFIBER: Vi prøvde klemme-testen på et plagg som inneholdt 100 prosent bomull. Det resulterte i rynker.
NATURFIBER: Vi prøvde klemme-testen på et plagg som inneholdt 100 prosent bomull. Det resulterte i rynker. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Trikset du må kunne

Det er imidlertid sånn at et plagg sjelden består av 100 prosent av ett materiale.

- En merkelapp lister gjerne opp en komplisert blanding det er vanskelig å tolke med tanke på strykingen, sier Klepp.

Hun nevner derfor en annen måte å sjekke krølle-egenskapene til et plagg på.

- Det fungerer helt utmerket, og kan gjøres allerede i butikken, før du har kjøpt plagget, mens du enda står og vurderer det, sier hun og fortsetter:

- Ta tak i et lite stoffstykke på plagget du vil sjekke, en liten knyttneve, og gi det et fast håndtrykk. Slipp opp et par sekunder etter at du har klemt til. Da har stoffet blitt utsatt for både fuktighet og varme, og du vil se stoffets egenskaper og hvordan det reagerer på det.

Dersom stoffet ikke krøller seg i det hele tatt, vil det heller ikke kreve styrking. Klepp kaller det «sprett», altså stoffets egenskaper til å gjenoppta sin opprinnelige form.

- Et eksempel på et plagg med god sprett er for eksempel en ullgenser, sier Klepp.

Dersom stoffet derimot krøller seg, vet du at det krever stryking dersom du er ute etter en glatt og blank flate.

- Akkurat nå står jeg på kjøkkenet og gjør testen med en linduk. Klemmer hardt, slipper og ser tett i tett med rynker på materialet, sier Klepp.

- Prøv det i butikken, men er det en bluse du tester, er det greit å unngå å klemme midt på brystet og heller gå for et lite hjørne, legger hun til.

Dersom stryking må til

Ifølge Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, finnes det et par tips som kommer godt med dersom stryking må til.

- Stryk tøyet før det har tørket helt, sier Skaar og fortsetter:

- Du kan også benytte deg av det såkalte "strykeprogrammet" på tørketrommelen, dersom du har det. Det tørker ikke klærne, men gjør det lettere å stryke i etterkant.

Er det derimot sånn at du ikke eier et strykejern i det hele tatt, kan du benytte deg av et annet verktøy. Ifølge Klepp er en hårføner et fint alternativ.

- Blås varm luft inn i det halvtørre plagget ved å holde føneren på innsiden av for eksempel t-skjorten. Dette vil hjelpe deg å blåse ut rynkene av plagget, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også