Menn med tynt hår

Nei, det er IKKE slik du bør skjule tynn hårvekst

Men disse tipsene derimot, er verdt å prøve.

NEI: Ikke gjør som Donald Trump dersom manken begynner å minke. Ta deg en tur til frisøren for å få en kort, fresh frisyre.
NEI: Ikke gjør som Donald Trump dersom manken begynner å minke. Ta deg en tur til frisøren for å få en kort, fresh frisyre. Foto: FOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert

Verden føles kanskje ikke særlig rettferdig når du er den eneste i kompisgjengen som stadig blir tynnere på topplokket.

Dette er likevel ikke noe du behøver å ta sånn på vei for siden det er mange måter å takle en begynnende skallethet på.

Vi har fått to frisører til å komme med sine aller beste tips.

Vanlige årsaker til skallethet

Men først: hva er egentlig grunnen til at noen menn blir tynnere i håret enn andre?

Sannheten er at det ikke bare finnes én grunn, men flere årsaker:

- I de fleste tilfeller skyldes mannlig håravfall arvelige forhold. Dette kalles androgen alopeci.

Det forteller Cathrine Wallgren, markedssjef i frisørkjedene Headmasters og HairShop.

Da ser du at hårfestet kryper høyere opp ved tinningene og det kan dannes en skallet flekk på issen.

- Stress er også en vanlig grunn til at menn opplever hårtap utover det vanlige. Normalt mister vi cirka 75 - 100 hårstrå per dag, sier Wallgren videre.

Andre grunner til håravfall kan være helse, miljø, medisiner og dårlig kosthold, opplyser markedssjefen.

Celine Berge, assisterende avdelingsleder ved frisørkjeden Adam og Eva ved Grensen i Oslo, bekrefter at genetikk er den vanligste årsaken til hårtap.

- Men en rekke andre faktorer kan også spille inn, for eksempel eksponering for kjemikalier, hormonelle faktorer, næringstilstand eller skjoldbruskkjertelsykdommer, sier Berge.

Er du usikker anbefaler Berge å ta dette opp med legen din, siden det kan være så enkelt som at du mangler mineraler eller vitaminer.

- Du kan se på dine forfedre og få et hint om hvordan genene dine ligger an, men det ikke nødvendigvis bli sånn, mener hun.

Gjør håret "tykkere"

Berge mener at det i utgangspunktet ikke finnes noen kur mot genetisk håravfall, men at det finnes måter å utsette problemet på:

- Første prioritet er å finne ut hvorfor du mister hår, du må vite årsaken for å løse problemet. Er håravfallet av genetisk årsak, kan du utsette prosessen ved å bruke riktige produkter, tipser hun.

Wallgren anbefaler også å få frisøren din til å finne en kort og sexy frisyre som kler din ansiktsform.

- Det er kanskje litt skummelt hvis du er vant til å ha litt lengde. Men kort hår ser mye freshere ut hvis du merker at håret ikke er like tykt som det en gang var. Kompenser den korte frisyren med å la skjegget vokse litt, tipser Wallgren.

Hun råder videre:

  • Ikke bruk for mye styling. Bruk en saltvannspray i vått hår for tekstur. Da trenger du ikke bruke så mye voks eller paste for å få frisyren til å holde hele dagen. Fordel stylingen godt i hele håret, ikke bare i front.
  • Ønsker du å skjule månen eller viken kan du prøve "L'Orèal Hair Touch UP". Det er en spray som kommer i tre forskjellige nyanser som du sprayer på områdene du ønsker å skjule. En slik spray vaskes lett ut i dusjen.
  • En annen serie som er veldig fin for hårtap er "Nioxin". Det er en serie som i over 25 år har rettet seg mot menn og kvinner som opplever håravfall. Produktene renser opp hodebunnen, gir bedre miljø i hodebunnen og får hvert enkelt hårstrå til å føles fyldigere. Få hjelp av din frisør til å finne riktig kombinasjon til deg.

Berge mener at det finnes flere gode produkter på markedet, men du må passe på å bruke de riktige, og ikke sluntre unna midt i en kur.

- Du må regne med at det i alle fall kan ta tre måneder før du får resultat, sier hun.

Her er Berges tips:

  • Bruk gode produkter som renser hodebunnen og åpner porene slik at håret kan få titte frem. Det betyr ikke at du skal overdrive vasken, men bruk produkter som er laget for dette.
  • Det som skjer med visse typer håravfall er at håret går i en "hvilefase", når hårsekken i denne perioden forhorner seg på grunn av hormoner, vil ikke det nye håret få mulighet til å komme ut fordi det er for svakt. Derfor kan disse produktene hjelpe deg.
  • Jeg anbefaler Lòreál sin "Serioxyl"-serie, denne renser hodebunnen på riktig måte samt at du får følelsen av tykkere hår.
  • I tillegg kan du prøve middelet "Stemoxydine" som hjelper hårsekkene igang med vekstfasen.

- Lite flatterende

Berge råder menn som ønsker å skjule sitt tynnende hår til å spørre frisøren om tips og forslag som er tilpasset hår og hodeform.

- Du kan fint få til en fin frisyre med mindre hår, men det sjeldent flatterende å skjule åpne områder med hår, dette kommer helt an på hårfestet og tykkelsen på håret, sier hun.

Dermed er det, ifølge Berge, viktig å finne et produkt som passer til hårtypen og sveisen.

- Ikke bruk for mye styling, det kan gi motsatt effekt, understreker hun.

Forebygg skallethet

Når du først har fått en frisyre som passer ditt tynne hår, understreker Wallgren at du bør holde den vedlike, og klippe deg regelmessig hver fjerde til sjette uke.

- Bestill også en kur med hodebunnsmassasje når du er i salong, det vil øke blodsirkulasjonen og få deg til å stresse ned, anbefaler Wallgren.

Merker du at manken begynner å bli tynnere, mener Berge at første bud er å stresse ned:

- Alle vet at stress ikke er bra, og hvis håravfallet i seg selv er stressende, så kan jeg forsikre deg om at det er ikke håret som gjør deg mest attraktiv, det er det som kommer innenifra. Vær fornøyd med deg selv, oppfordrer hun.

Utover dette, har Berge følgende råd:

  • Spis sunt, få i deg alle vitaminer og mineraler du behøver.
  • Unngå å gå med hodeplagg hele tiden.
  • Kjøp riktige produkter som du får hos profesjonelle forhandlere, det vil si frisørsalonger eller hårklinikker.
  • Noen er av den oppfatting av at hvis de ikke vasker håret, vil de skåne håret og dermed miste mindre. Det stemmer ikke. Talg og skitt vil være med på å tette hodebunnen.
  • Unngå å smøre stylingprodukter inn i hodebunnen, påfør kun i håret.
  • Finn en frisør du kan stole på og som gir deg god informasjon og veiledning.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også