Vi har alle bommet med maskaraen og fått litt søl på øyelokket en gang eller ti, men enkelte sminketabber irriterer ekspertene seg lang mer over enn andre.

- Mange har en lei tendens til å legge makeupen sin inne på baderommet med et dunkelt, gult lys. Men sminken ser da dobbelt så sterk ut i det harde dagslyset som spesielt vinteren byr på. Så for all del, bruk dagslys når du sminker deg, jente!

Dette sier Ida Engstrøm, makeupartist og lærer ved Beauty Makeup Artist fagskoleutdannelsen ved Tone Lise Akademiet.

- Har du ikke mulighet til å sminke deg i ekte dagslys, vil en lyspære med et kaldt, blått lys fremstille sminken du legger på en mer sannferdig måte, sier hun.

Klovne-konturering

Contouring, eller ansiktskonturering, har lenge vært et hett tema på sosiale medier. Og selv om mange sminkeentusiaster har lagt sin elsk på de lyse og mørke skyggene som endrer ansiktsformen, er ikke de profesjonelle like imponerte.

Og nå har det dukket opp en langt mer fargesterk teknikk, noe makeupartist Jorun Wisløff Hansen ikke er fan av.

- Såkalt «colour-correcting-clown» er en versting i min bok.

Teknikken går ut på å plassere fargekorrigerende concealere i forskjellige områder av ansiktet, for å dempe for eksempel røde partier eller mørke ringer under øyne.

Og for å gjøre teknikken ekstra interessant på sosiale medier, deles bilder av hva som egentlig ser ut som klovnesminke i hytt og vær.

- Som makeupartist er denne formen for korrigering noe jeg aldri ville brukt. Resultatet vil nødvendigvis bli noe à la å det å blande alle fargene i malingsskrinet sammen; nemlig grumsete. I tillegg er teknikken altfor avansert, og strengt tatt unødvendig utenfor et studio eller filmopptak, sier Hansen.

Sjekk ut flere av makeupekspertenes råd for å unngå de verste sminketabbene:

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!