- Kaffegrut kan brukes til så mangt. Du kan bruke kaffegrut som ansiktsmaske, gni inn hodebunnen før du vasker håret, og kaffegrut er utmerket til peeling på resten av kroppen.

Det sier Bjørn Grydeland, kaffeekspert ved Norsk Kaffeinformasjon. Ifølge Grydeland kan kaffe ha en unik effekt på huden.

- Kaffe er et organisk produkt og rikt på blant annet antioksidanter. Antioksidanter nøytraliserer de såkalte frie radikalene, små molekyler som både produseres i og utenfor kroppen, sier han.

Videre forklarer kaffeeksperten at de frie radikalene er et biprodukt fra kroppens energiforbrenning og skadelig for kroppens celler.

- Huden er vårt største organ og absorberer mellom 60 og 80 prosent av det den kommer i kontakt med. Det er derfor ikke uten betydning hva vi smører oss inn med, sier han.

Nederst i artikkelen får du oppskrift på tre peelinger med kaffegrut!

- Oppstrammende for huden

- Moderate mengder kaffe sies å ha en positiv antioksidant effekt på kroppen. Jeg drikker i alle fall mine to daglige kaffekopper med god samvittighet, forteller Ann-Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintific Academy.

Hvordan kaffe i større eller mindre mengder påvirker kroppen, både positivt og negativt, diskuteres ofte. Ifølge Stokke handler det om moderasjon.

Samtidig mener hun at kaffe og hudpleie fint kan høre sammen:

- Koffein brukes gjerne i profesjonelle hudpleieprodukter for sin oppstrammende effekt, særlig i øyeprodukter der koffein også motvirker hovne øyne, hevder Stokke.

Grydeland forteller at det også tilsettes koffein i en rekke ulike kosmetiske produkter.

- Dreper UV-skadde hudceller

I 2009 ble det gjennomført en studie av forskere ved The University of Washiongton Seattle USA, hvor de utsatte friske hudceller og UV-skadde hudceller for koffein. Studien ble publisert i Journal of Investigative Dermatology.

Resultatet var at koffein har en evne til å drepe skadde celler uten å skade de friske cellene.

Forskerne uttalte til US News at koffein derfor kan bli en nyttig ingrediens i solkrem i fremtiden.

Flere andre studier har ifølge nettsiden Caffeineinformer.com også vist at koffein har anti-inflammatoriske egenskaper.

Teorien er at dersom koffein smøres under øyet, kan det hjelpe på å redusere hovenhet og mørke ringer siden dette er forårsaket av dårlig blodsirkulasjon og inflammasjon.

- For eksempel skal det visstnok ha gunstig effekt mot hårtap, da noen sjampoer inneholder koffein. Jeg har imidlertid ikke noe kunnskap om effekten av de ulike preparatene, sier Grydeland.

Ifølge Stokke bør koffeinholdige hudpleieprodukter legges sammen med ditt totale koffeininntak, da koffein tas opp i kroppen. Hun råder deg derfor å passe litt ekstra på dersom du er veldig koffeinsensitiv.

- Men helt rasjonelt, så vil nok dette i tilfelle kun påvirke kroppen dersom du bruker kroppsprodukter med koffein, ikke en øyekrem med koffein, sier hun.

Kaffeskrubber

- Mange kaffedrikkere tenker ikke over at kaffegrutene inneholder de samme antioksidanter og andre gunstige stoffer som brukes i dyre hudpleieprodukter, ifølge kaffeeksperten.

For det finnes mange varianter av «kaffeskrubber» som du kan peele huden med.

-Kaffeskrubb har vært brukt lenge og er et anerkjent produkt. Det kan kjøpes, og du kan lage det selv ved å blande kaffegrut med mange ulike ingredienser for å få en god peeling, sier Grydeland.

Gjør det selv

Ønsker du å lage din egen kaffeskrubb? I listen under får du tre tips fra hudpleier Stokke og kaffeekspert Grydeland:

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!