Hvordan legge maskara riktig

Gjør du dette feil, ender du opp med klumpete vipper

10 maskaratriks du bør kunne.

FYLDIGE VIPPER: Med riktig teknikk, oppnår du lange, fyldige vipper. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
FYLDIGE VIPPER: Med riktig teknikk, oppnår du lange, fyldige vipper. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Nøkkeltips for plettfri påføring

1.Begynn alltid med å legge maskara på de nederste vippene.

2. Påfør maskaraen med kosten loddrett slik at det kun er produkt på tuppen av kosten. Da har du mer kontroll.

3.Ha minimalt produkt på kosten og påfør maskaraen i sikksakk-bevegelser. Dette separerer vippene og gir et jevnt resultat. Påfør fra rot til spiss.

4. Pass på at kosten er helt inntil vipperøttene slik at du ikke får en glippe mellom vippekant og vippene.

(Tips fra makeupartist Christine Sørby Johansen.)

Visste du dette?

- Om du bruker vippetang - påfør et tynt lag med vannfast maskara. Dette vil "sette" krøllen. Vannfast mascara er som regel oljebasert noe som gir hold. Deretter kan du bruke en maskara av fritt valg

(Tips fra makeupartist Silje Martinsen.)

- Øynene er et blikkfang og noe av det første vi legger merke til når vi møter noen.

Makeupartist Christine Sørby Johansen er ikke i tvil:

- Maskara kan virkelig få øyene til å "stand out" og er prikken over i-en for en perfekt øyensminke eller makeup i det hele tatt.

Legger du derimot maskaraen på feil måte, vil den ha stikk motsatt effekt og få øynene til å se både mindre og oversminket ut.

Maskara som passer dine vipper

Men før du pynter vippene, må du starte med å finne den beste maskaraen til ditt behov, råder Silje Martinsen som er makeupartist og frisør:

- Noen maskara er laget for å skape lengde, noen for å lage volum. Generelt vil mindre koster være lettere å jobbe med, skape mer separasjon og definisjon, mens større og tykkere børster er litt vanskeligere å jobbe men de lager bra volum, forklarer Martinsen.

Johansen er enig, og anbefaler:

- Tenk også over at dersom du har tynne vipper så bør du velge en kost som ikke er for tykk eller har for stort mellomrom mellom taggene på kosten, sier hun

- Finn en maskarakost som passer dine vipper. Har man tynne korte vipper - ikke velg en kost som er for tykk eller har for stort mellomrom mellom taggene/hårene.

Nei til mye maskara

Er for eksempel maskaraen klumpete, ødelegger det for et perfekt helhetsinntrykk, mener Johansen.

- Og ikke ta på for mye av gangen, gjør det heller i flere omganger, hvis du påfører mye med en gang vil vippene bare klebre seg sammen og bli klumpete, sier hun.

Dette er Martinsen helt enig i:

- Å påføre for mye maskara på én gang, er vel den største feilen du gjør. Derfor bør du alltid tørke av det overflødige laget på kosten, samt og passe på å tørke godt av tuppen. Tuppen treffer de innerste og tynneste vippene først og vil være vanskelig å rette opp dersom du har for mye på kosten, sier Martinsen

Så jo mindre maskara på kosten, jo bedre.

- Bygg heller opp med flere lag for å få et perfekt resultat, råder hun.

Påføring for perfekt resultat

Joda, du kan glatt få "prinsesse-vipper" så lenge du vet hvilken teknikk du skal ta i bruk når du legger på maskara!

Her får du makeupartistenes 10 beste tips:

  1. Først er det viktig å ha rene vipper for best resultat. Gre gjerne igjennom med en ren maskarabørste eller en vippekam.
  2. For å skape lengde og volum, kan du bruke vippeprimer før du legger maskara.
  3. Vippetangen er fin å bruke før maskara for å få en fin bøy på vippene, begynne lengst ned mot røttene og holde noen sekunder, gjenta prosessen par ganger videre utover i vippene.
  4. Ta av overflødig mengde på kosten før du begynner å sminke vippene.
  5. Start med å påføre maskara innerst ved røttene og bruk en litt rask sikksakk bevegelse utover mot tuppene for å få dekket alle vippene. Pass på å løfte samtidig for å komme til helt ved rota.
  6. Hvis du sliter med å få farge helt inn mot røttene eller ordentlig på tuppene så legg ett lag ovenifra ved å vri kosten fra rot til spiss på oversiden.
  7. Gre igjennom vippene med ren børste eller vippekam for hvert lag, dette gjør at du får separert vippene og fjerner overflødig produkt.
  8. Påfør et nytt lag med maskara fra undersiden for å være sikker på at du får bra med farge ytterst på vippene.
  9. Pass på å la lagene tørke litt før nytt lag, jo flere lag, jo tykkere blir vippene.
  10. Har du dyptsittende øyne eller tunge øyelokk, og maskaraen smitter av på øyelokket, kan du unngå dette ved å la de ytterste millimeterne av vippene være maskarafri.

Kast maskaraen etter tre måneder

LITT OG LITT: Start med å påføre maskara innerst ved røttene og bruk en litt rask sikksakk bevegelse utover mot tuppene for å få dekket alle vippene.
LITT OG LITT: Start med å påføre maskara innerst ved røttene og bruk en litt rask sikksakk bevegelse utover mot tuppene for å få dekket alle vippene. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

En annen ting som mange gjerne ikke tenker over, er at en maskara også har en holdbarhetsdato selv om du nødvendigvis ikke bruker så mye hver dag:

- Maskara bør byttes ut etter tre måneder da det kan utvikle seg en del bakterier i den, og øyet er et ganske utsatt sted for infeksjoner. På maskaraen står det seks måneder som holdbarhetsdato, men den bør altså byttes etter tre måneder, mener Martinsen.

Johansen tenker også at maskaraen bør kastes tre-fire måneders bruk.

- Jeg ser på maskara som en ferskvare og fornyer den derfor såpass ofte på grunn av bakterier og infeksjonsfare, sier hun.

Johansen er ikke fan av tips og triks som skal få en tørr maskara til å vare litt lenger.

- Hvis du "skrur" eller bruker sirkelbevegelser for å få produkt på maskarakosten, vil den holde seg fuktig. Ikke pump maskaraen, luft presses ned på den måten, og da vil maskaraen tørke ut raskere, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også