Åpen krukke-symbolet

DETTE BETYR DET: Åpen krukke-symbolet angir hvor mange måneder produktet er ment å holde seg etter at det er åpnet. Antall måned betegnes enten inni symbolet eller ved siden av.

Se hele guiden lenger ned i artikkelen.

- Kosmetikk må ses på som en ferskvare og må behandles med strenge, hygieniske krav hvis du vil at produktene dine skal vare.

Det sier Sølvi Strifeldt, en av Norges mest anerkjente makeupartister. Hun forklarer hvorfor produkter går ut på dato.

- Oljer harskner, innholdet surner (gjærer) og bakterier, alger og sopp begynner til slutt å gro i produktet. Sminkekoster som sjeldent rengjøres er med på å ødelegge produktene og forringe kvalitet og holdbarhet, sier hun.

De færreste er vel interessert i å gni bakterier og sopp i ansiktet og på huden, men hvordan merker du egentlig at produktet har gått ut på dato?

- Produkter som skifter konsistens, lukt eller farge må skiftes ut med en gang. Lukten kan være stearin-aktig eller minne om lukten fra fettstifter. Konsistensen kan være at den tørker ut og blir tykkere eller skiller seg, sier Strifeldt.

- Produktet kan få små nupper som kan være et tegn på sopp og bakterier. Hvis fargen forandrer seg og blir mørkere, noen ganger grønnere, kan det være et tegn på alger i produktet, legger hun til.

Nøkkelen er god hygiene

Dette bør du gjøre for å beholde produktene friske og sunne så lenge som mulig:

- Vask penslene ofte og vær hygienisk.

- Ikke bruk fingrene på produktene, og vask hendene godt før hudpleieregime og sminking.

- Bruk spatel når du forsyner deg av kremprodukter, og pass på å holde denne ren. Tørk av pensler etter bruk, og benytt deg gjerne av desinfisering jevnlig.

- Aldri lån eyeliner og maskara av andre! Leppestifter og lipglosser er også utsatt for bakterieangrep og virus, og bør heller ikke lånes av andre.

- Ifølge EUs direktiver for kosmetikk skal produkter som er i åpnet tilstand ha en levetid på mer enn 30 måneder være forseglet med et symbol som oppgir holdbarheten etter åpning.

- På kosmetiske produkter med kortere holdbarhet skal produktet merkes med en best-før-dato.

Makeupartisten forteller også at det er svært sjeldent at produkter tørker ut før de går ut på dato. Eksempler er visse vannbaserte foundations uten oljer, og produkter i gelé- eller mousseform.

- Disse kan fuktes igjen, men da øker sannsynligheten for at produktets holdbarhetstid forkortes, da produktet ikke lenger kan anses for å være sterilt. I utgangspunktet er ikke produktet lenger sterilt når det åpnes, men tilføring av vann vil øke risikoen for bakteriell vekst.

Tommelfingerregelen

Konsekvensene av å bruke utgåtte kosmetikkprodukter kan være uheldige.

- Allergier, eksem, kviser og infeksjon er noen av følgene av å bruke kosmetikk som har gått ut på dato, sier Strifeldt.

Nedenfor finner du en oversikt over den generelle holdbarheten til hvert produkt, men det finnes også en tommelfingerregel på hvor lenge produktene dine varer.

- Jo mer naturlig produktet er, jo kortere holdbarhetstid har det. Du må derfor være streng med å kaste slike produkter og forholde deg til datoen produsenten har satt. Flytende produkter har kortere holdbarhetstid enn tørre pudder-produkter, sier Strifeldt.

Se an produktet

Hud- og kroppsterapeut og grunnlegger av hudklinikken Spaspa by Mikkelborg, Kjersti Mikkelborg, sier likevel at det er viktig at du ser an produktet før du kaster det.

Noen produkter kan fortsatt være i god stand etter den oppgitte dato.

- I Norge har vi strenge regler for produktene som selges. Det er lovpålagt å merke produktene med holdbarhetsdato. Her må du, som forbruker, bruke skjønn. Du trenger ikke å kaste produktet den dagen det går ut, hvis det tilsynelatende er i god stand, sier hun og fortsetter:

- På den andre siden, hvis produktet blir behandlet dårlig, kan det være uheldig å bruke det selv om datoen tilsier at det er holdbart.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!