Vaske sminkekoster

Du glemmer vel ikke å vaske disse?

Sminkekostene dine er nemlig store bakteriebomber.

VIKTIGERE ENN DU TROR: Mange glemmer eller gidder ikke å vaske sminkekostene sine. Det kan få følger for huden din.
VIKTIGERE ENN DU TROR: Mange glemmer eller gidder ikke å vaske sminkekostene sine. Det kan få følger for huden din. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Sist oppdatert

Fordi sminkekostene dine fanger opp mikrober, talg og døde hudceller hver gang du bruker dem, bør du ifølge Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific, vaske de regelmessig.

- Mikrober som bakterier og sopp sammen med hudens egne avfallsstoffer vil kunne gi irritasjoner og kviser. Enkelte mikrober vil i verste fall kunne gi hudinfeksjoner, sier hun.

Ingrid Presttun Eide, daglig leder ved Art Complexion makeupskole, stemmer i.

- Om kostene er veldig skitne kan huden bli irritert og porene kan tettes til av olje og gamle produktrester. Man kan også få infeksjoner på øynene ved bruk av gammel sminke og koster med bakterier. Det er rett og slett uhygienisk.

Der er også flere grunner til å rense sminkekostene dine.

- Børstene tørker ut og vil blande seg sminken du påfører, og dermed forringe kvaliteten og gi et tørt og dårlig sminkeresultat, sier makeupartist Sølvi Strifeldt.

Dette bruker du til vask av sminkekoster

Det finnes flere måter å vaske sminkekostene dine på, og du kan bruke både rengjøringsspray, sjampo, zalo eller olje.

- Bruk gjerne vanlig sjampo til å vaske kostene, spesielt de som har naturhår. På syntetiske koster som brukes til for eksempel foundation, kan man bruke zalo for å løse opp sminkerestene. Olje fungere også bra om du vil rense dem mer skånsomt, forteller Eide.

Stokke er enig.

- Naturhårkoster må ikke vaskes med vanlige vaskemidler som for eksempel zalo. På syntetiske koster derimot, som ofte brukes sammen med flytende foundation, vil det være fordelaktig å bruke et så kraftig vaskemiddel som zalo for å ut alle produktrestene.

Mange makeupmerker har også egne rengjøringsprodukter som er topp å bruke.

- Da kan bu spraye litt på kosten og børste den fram og tilbake over en serviett eller et rent håndkle. Legg deretter kosten til tørk, tipser Stokke.

Hun minner også om at nye koster alltid må vaskes godt med sjampo før bruk.

- Dette for å fjerne filmen som ligger utenpå kostens hår, samt for å motvirke røyting, sier Stokke.

Strifeldt bruker selv plantesåper av olivenolje eller avokado til sine koster og pensler.

- Begge disse såpene er ekstremt gode til å vaske ut både vanskelig fettsminke, vannfast sminke og pigmentstoffer, sier hun.

Slik vasker og tørker du sminkekoster

Vi har brukt vanlig sjampo.

- Skyll kosten i lunkent vann, ta en ertestørrelse med sjampo i hånden din og masser inn i kosten ved å stryke den frem og tilbake i håndflaten. Fortsett til rensen er fordelt i hele kostens hår.

- Skyll godt i lunkent vann helt til vannet blir klart og det ikke er mer såperester i kosten.

- Lag en ring mellom pekefinger og tommel for å presse overflødig vann ut av kosten og for å beholde kostens fasong.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VASK AV SMINKEKOSTER: Før du vasker kosten, skyller du den i lunkent vann. Masser så sjampoen inn i kosten og klem sminkerestene og vannet ut av sminkekosten. Undertegnede har latt det gå litt for lang tid siden sist hun vasket sminkekostene sine, noe bildet til høyre beviser.
VASK AV SMINKEKOSTER: Før du vasker kosten, skyller du den i lunkent vann. Masser så sjampoen inn i kosten og klem sminkerestene og vannet ut av sminkekosten. Undertegnede har latt det gå litt for lang tid siden sist hun vasket sminkekostene sine, noe bildet til høyre beviser. Foto: FOTO: Adam van den Berg og Ane Solstad Sønnesyn

- Legg kosten flatt på et håndkle til tørk, og la gjerne skaftet ligge litt høyere enn selve busten, slik at det ikke trekker vann inn i metalldelen på kosten. Da kan limet bli dårlig og hårene kan falle ut. Dette kan også skje om du lar kosten ligge i bløt eller tørke stående.

- Det er viktig at vannet renner ut av skaftet. Du kan føne penslene tørre dersom du de ikke kan ligge å tørke over natten.

SOM EN ERT: Du trenger ikke mer enn en ertestørrelse med sjampo i hånden når du skal vaske en sminkekost.
SOM EN ERT: Du trenger ikke mer enn en ertestørrelse med sjampo i hånden når du skal vaske en sminkekost. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Kilde: Ann Kristin Stokke, Ingrid Presttun Eide og Sølvi Strifeldt

Så ofte bør de vaskes

De fleste bruker sminkekostene sine stort sett hver eneste dag, og derfor råder Eide deg til å vaske kostene cirka én gang i uken.

- Dette gjelder spesielt koster som brukes til flytende produkter som foundation og concealer. Som makeupartist vasker man kostene etter hver gang.

Rengjøring av svamper og beautyblendere

- Svamper og beautyblendere skal brukes lett fuktige før du påfører for eksempel foundation. Våte ting kan fort bli ødelagt. Husk derfor å vaske svampene dine med såpe ekstra godt etter bruk. Her er det viktig å ikke slurve.

- La alltid svampene tørke godt mellom hver gang du bruker dem etter rengjøring, for at de ikke skal bli bakteriebomber. Ha derfor minst to svamper tilgjengelig som du bytter på å bruke.

- Ikke rengjør svamper med for eksempel aceton, da de kan miste egenskapen sin. Og husk, gamle svamper bør uansett kastes.

Kilde: Makeupartist Sølvi Strifeldt

- Koster som brukes til tørre produkter bør vaskes annenhver uke, legger Stokke til.

Hvorfor tror du mange vasker kostene sine for sjeldent?

- Vi lever i en travel hverdag og derfor vil jo dette være enda en ting å passe på. Jeg tror heller ikke at folk flest er klar over hvor mye skitt og mikrober som faktisk befinner seg i makeupen, og da er ikke maskaraen stedet hvor problemet er størst som mange tror, forteller Stokke og legger til:

- Hadde flere visst hvor mange hudproblemer som skyldes forurenset makeup og makeupkoster og hvor mye bedre resultat man får av makeupen med rene koster, så ville nok flere passet bedre på.

Eide er enig.

- Jeg tror at mange ikke tenker på at kostene burde vaskes jevnlig. Man ville ikke brukt det samme håndkleet i ansiktet i ukesvis, og det bør man heller ikke gjøre med sminkekostene.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også