Alle har rynker.

Noen får det tidligere enn andre, og for folk flest er linjer og rynker i huden heldigvis noe helt naturlig.

- Når vi bli eldre mister hudens bindevev gradvis sin styrke, spenst og elastisitet, forteller Stine Møsth Gikling, dermatologisk sykepleier og eier av Injeksjonsspesialisten.

Med alderen bryter også huden ned hyaluronsyre, kroppens egen fuktighetsgiver, raskere enn den klarer å produsere ny.

- Og med dette blir huden tynnere og tørrere, og derav mer rynkete, sier Møsth Gikling.

Forskjell på rynker

Men vet du egentlig forskjellen på genetiske linjer og rynker du selv forårsaker?

- Rynker kan tidvis deles inn i statiske og dynamiske. Med statiske rynker mener vi rynker som er tilstede ved hvile. Disse er der hele tiden, og går aldri bort. Statiske rynker kommer med økende alder, forklarer Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

-  Dynamiske rynker er noe helt annet, og refererer til linjer som oppstår i sammenheng med ansiktsbevegelser. Slike rynker skyldes muskulaturen som styrer ansiktsmimikken, legger han til.

For ja, en del av rynkene våre fremprovoserer vi faktisk helt selv.

Sykepleier og kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Akademikliniken, Marianne Jægtvik Bergan, har et godt eksempel på dette.

- Tunge øyelokk gjør at enkelte bruker pannemusklene ubevisst for å forsøke løfte øyelokkene og dermed se bedre.

Noen rynker oppstår altså naturlig ved aldring, mens andre gradvis kommer frem på grunn av ytre påkjennelser, samt vår egen mimikk og hudvaner.

Kan få linjer allerede i tenårene

Aldring av huden er svært individuelt.

Møsth Gikling forteller at de første aldringstegnene ofte begynner å vise seg på overflaten av huden fra rundt 25-årsalderen, men på grunn av blant annet kraftig mimikk vil det hos noen danne seg linjer allerede i tenårene.

- Hos andre kommer ikke linjene før man passere 40 eller mer. Mye handler om arv, og du kan godt se på besteforeldre og foreldre hvordan linjer du selv vil danne i voksen alder, forteller den dermatologiske sykepleieren.

Ja, du kan til og med sove deg til linjer i ansiktet, så det er definitivt flere faktorer enn gener å følge med på her!

- De ytre faktorene du kan gjøre noe med er eksponering for sollys og røyk. Vi anbefaler bruk av høy solbeskyttelse, samt at du unngår bruk av tobakk, råder Veer.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!