Kleskoder på jobb

Slik kler du deg på jobb

- Norske menn bør bli flinkere til å kle seg pent, mener ekspertene.

UPASSENDE PÅ JOBB: Det er ikke alle plagg som egner seg i en jobbsammenheng. Ekspertene trekker blant annet frem lyse jeans, en dyp utringning og hettegenseren som eksempler du helst vil unngå som en del av jobbantrekket.
UPASSENDE PÅ JOBB: Det er ikke alle plagg som egner seg i en jobbsammenheng. Ekspertene trekker blant annet frem lyse jeans, en dyp utringning og hettegenseren som eksempler du helst vil unngå som en del av jobbantrekket. Foto: FOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert

Basisgarderobe til jobbantrekket:

- En blazer i god kvalitet.

- En mørk dress.

- E par hvite eller ensfargede skjorter. Gjerne en variant med små ruter eller striper. 

- Et par klassiske sko med snøring i skinn, gjerne to par i ulike farger og modeller (da kan du variere, sko holder seg bedre om du ikke bruker det samme paret hver dag).

- Ensfarget slips (unngå slips med masse mønstre eller logoer for en renere look).

- En chinos (et fint alternativ til dressbuksene).

- En til to v-hals genser i merinoull.

- Et ensfarget belte i brunt eller svart.

Det snakkes mye om hvordan du skal kle deg for å kapre drømmejobben, men en smule mindre om kleskodene du skal følge når jobben faktisk har blitt din.

Så hvilke kleskoder gjelder egentlig for gutta på arbeidsplassen?

Vil fremme dress som arbeidsantrekk

- Jeg mener generelt at norske menn bør bli flinkere til å kle seg pent, og at vi bør skille tydeligere mellom jobb og fritid, sier Øystein Holm-Haagensen.

Han driver bloggen Mennidress.com, som har som mål å «fremme bruk av dress som arbeidsantrekk blant norske menn». 

- Dressen er kontorarbeiderens uniform. Den gjør at du ser mer profesjonell ut, og signaliserer at du er på jobb.

Guri Larsen, direktør i bemanningsselskapet Adecco, mener sistnevnte er det aller viktigste.

- Du må forstå at du ikke er på jobb som privatperson, men som en representant for både arbeidsplassen og kollegene dine. Å kle seg upassende er det samme som å si at du ikke bryr deg om jobben, sier hun og fortsetter:

- Upassende kan blant annet bety å ikle seg shorts, sandaler eller til og med en tversoversløyfe, sier hun.

En fin tommelfingerregel

Holm-Haagensen mener arbeidsantrekket ditt først og fremst bør tilpasses arbeidsoppgavene du har, og at det opplagt nok ikke er alle yrker hvor det er fornuftig å gå i dress.

- Jobber du for eksempel på en byggeplass eller i en barnehage vil dress være lite funksjonelt. De fleste jobber imidlertid på kontor i dag, og da ser jeg ingen grunn til å at du ikke kan gå i dress.

Larsen er enig.

- Dersom du for eksempel har en jobb med mye kundekontakt, er det enda viktigere å kle seg riktig. Det er en fin tommelfingerregel.

PLAGG DU BØR HA I EN BASISGARDEROBEN: Ifølge Alexandra Mahrberg, personlig shopper og driver av Dinpersonalshopper.com, bør alle menn ha en basisgarderobe til jobbantrekket, blant annet bestående av: 1. En chinos (som er et fint alternativ til den mørke dressbuksen), kr 249 fra H&M. 2. Et par klassiske sko med snøring, i svart eller brunt, kr 599 fra H&M. 3. En skjorte, helst en ensfarget variant, i tillegg til en med små eller mellomstore ruter, kr 599 fra MQ. 4. En v-hals genser i merinoullkvalitet, i svart eller mørkeblå, kr 1200 fra Filippa K.5. Et belte, i svart eller brunt, som er klassisk, og gjerne matcher skoene, kr 249 fra Weekday.
PLAGG DU BØR HA I EN BASISGARDEROBEN: Ifølge Alexandra Mahrberg, personlig shopper og driver av Dinpersonalshopper.com, bør alle menn ha en basisgarderobe til jobbantrekket, blant annet bestående av: 1. En chinos (som er et fint alternativ til den mørke dressbuksen), kr 249 fra H&M. 2. Et par klassiske sko med snøring, i svart eller brunt, kr 599 fra H&M. 3. En skjorte, helst en ensfarget variant, i tillegg til en med små eller mellomstore ruter, kr 599 fra MQ. 4. En v-hals genser i merinoullkvalitet, i svart eller mørkeblå, kr 1200 fra Filippa K.5. Et belte, i svart eller brunt, som er klassisk, og gjerne matcher skoene, kr 249 fra Weekday. Foto: FOTO: Produsentene

Generelle kleskoder

Holm-Haagensen forteller at selv om bedriften du jobber i ikke har en offisiell kleskode, eksisterer det gjerne en gjengs oppfatning av hvilket nivå det forventes at du følger.

Eksempler

Journalister

- Kle deg nøytralt og på en måte som skaper tillit hos de du er i kontakt med, på tvers av alder og sosiale grupper.

Bank og forsikring

- Dress, skjorte og slips. Enkelt og greit.

Reklamebransjen

- Jeg blir skeptisk til folk i reklamebransjen som tror de er übertrendy. Ro ned. Dressbukse og skjorte er nøytralt og fint.

Regnskap

- Har ikke så mange møter med kunder, så kleskoden her kan være litt mer avslappet. Med det mener jeg at du ikke trenger å ikle deg dressen, men ha på deg en pen bukse og skjorte. Det er innafor.

IT

- IT-avdelingen har eksistert på norske arbeidsplasser i 20-25 år nå. Det er på tide å bli voksne og legge igjen t-skjorten hjemme.

Arkitekt

- Et klassisk kontoryrke hvor dressen burde være standard.

Ingeniør

- Noen ingeniører sitter på rene og pene kontorer i Oslo, andre står i sjøsprøyt i Nordsjøen. Jeg ser ingen grunn til at førstnevnte ikke bør gå i dress.

Butikkansatt

- Det kommer an på butikken og kundegruppen. Jobber du i klesbutikk bør du gå i klær fra butikken, ellers er uniformer som tydelig viser at man er ansatt, og ikke kunde, veldig greit.

Kilde: Øystein Holm-Haagensen, bak bloggen Mennidress.com og Guri Larsen, direktør i bemanningsselskapet Adecco.

- Det gjelder å kle seg «riktig», så det kan bli feil både å kle seg for «slapt» eller for «pyntet».

Jon Paulsen, rekrutteringssjef i bemanningsselskapet Manpower, er enig:

- Du bør du først og fremst observere miljøet, i tillegg til å søke informasjon hos kolleger. Mange bedrifter er også tydelige på hvilken kleskode som gjelder, avhengig av hvilken rolle du har i selskapet, sier Paulsen.

- Innenfor rammene av bedriftens kleskode, er et godt utgangspunkt å velge klær du trives med og føler deg vel i. I mange bransjer fungerer såkalte «business casual» eller «avslappet pent» som regel bra, legger han til.

Er du derimot i tvil, mener han du kan se til hvordan sjefen din kler seg.

- Er du selv sjef, kan du heve standarden ved å gå i dress. Unngå jeans-og-dressjakke-kombinasjonen. Det er hverken pent eller avslappet, sier Holm-Haagensen.

Han mener du bør akseptere at du ikke er 18 lenger, og at du bør kler deg deretter.

- Minstekravet er å gå i rene, pene og hele klær, pusse skoene og stappe skjorta nedi buksen.

Et par gylne regler

Alexandra Mahrberg, personlig shopper og driver av Dinpersonalshopper.com, får stadig menn innom som ønsker hjelp med å finne det perfekte jobbantrekket.

Hun mener det finnes et par gylne regler man bør følge.

- Dersom en dress blir litt i meste laget, vil du alltid være fint kledd dersom du har på deg en strøket, hvit skjorte, en svart, smal jeans som sitter godt, et svart slips og en mørk merinoullgenser, sier Mahrberg.

- Kombiner dette med et par semskede sko i svart eller brunt, legger hun til.

Dersom looken din skal være litt mer casual, kan du for eksempel droppe slipset, og heller kombinere antrekket med et par rene sneakers.

- Da rykker du plutselig opp i motegradene også, sier Mahrberg.

Holm-Haagensen på sin side mener han du fint kan beholde dressbuksen og skjorten dersom en hel dress blir litt for mye, og heller ha en tynn v-hals genser i ull i stedet for jakken.

- På en del arbeidsplasser vil jeans eller chinos være okay. Til jobben bør jeansen i så fall være mørke og enklest mulig, råder han.

Dropp dette

Mahrberg mener også det finnes flere plagg du bør styre unna i jobbsammenheng.

- Unngå slitte jeans, hettegensere, skjorter med sterke og crazy mønstre eller t-skjorter med en for dyp utringning slik at brysthårene titter frem. Veldig grove boots er heller ikke en vinner, sier Mahrberg.

Det samme kan sies om for mye tilbehør.

- Hold det enkelt. En stilren klokke er ofte alt som skal til for å løfte antrekket fra fint til flott på tilbehørsfronten, sier Mahrberg.

Hun har imidlertid et fint stiltips når det gjelder skovalg:

- Match fargen på skoene og beltet. Det blir sjelden feil.

Farger

Holm-Haagensen trekker frem farger som et annet viktig element i jobbantrekket.

- Grått og mørkeblått er bra til jobbdressen. Selv synes jeg svart blir litt for formelt, det kan man spare til bryllup og begravelser. Dagens relativt smale snitt synes jeg er elegant, men i jobbsammenheng er det ikke nødvendig å velge den krampaktige trange, sier han.

Ellers mener Holm-Haagensen at de fleste farger er lov.

- Det er viktigere at fargene går sammen og at det ikke blir for mye. Selv har jeg både lilla og rosa gensere, men de bruker jeg med nøytrale farger som hvitt og svart.

Mahrberg er enig:

- Velg klassiske farger som svart, hvitt, marineblått, beige, brunt og grått. Fokuset skal ikke ligge på klærne, men på arbeidsinnsatsen din. En gammel moteregel sier at du ikke skal kombinere svart og blått, men det er bare tull. Det kan faktisk være utrolig stilig.

Hun mener også at mørkebrunt og marineblått er en fin kombinasjon.

- Grå dressbukser til en beige merinoullgenser er jo superfint, sier hun og fortsetter:

- Et tips, og noe du alltid skal tenke på, er at du skal kle deg for den jobben du vil HA, ikke den du allerede har.

Møtevirksomhet

Dersom du i tillegg skal i et møte, kan det være lurt å tenke litt ekstra over antrekket du ikler deg. For heller ikke her er «alt lov». 

- Det avhenger selvfølgelig av hvem man skal i møte med. Jeg ville anbefalt å forsøke å speile motparten best mulig, sier Holm-Haagensen.

Larsen er enig.

- Dersom det er et viktig møte for deg, er det også viktig at du stiller litt strammere i tøyet akkurat denne dagen, sier hun.

- Tenk på at dersom du er en møtedeltaker, handler det ofte om å få gjennomslag for ideene dine, bli hørt og respektert. Ikke la klærne dine bli det de husker fra møtet, legger hun til.

 

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også