Hårklipp for menn

Gutter, fire tips som gir den perfekte klippen

Alt du trenger å vite for å få den perfekte hårsveisen.

HÅRKLIPP FOR MENN: Slik unngår du at frisøren snakker over hodet på deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
HÅRKLIPP FOR MENN: Slik unngår du at frisøren snakker over hodet på deg. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Uansett om du ser på hårklipp som en nødvendig onde eller en deilig oppfriskning, er det visse ting som er avgjørende for at menn sikrer seg en god frisyre.

For det er nemlig ikke slik at du bare kan gå til en vilkårlig frisør, sette deg ned i frisørstolen og på magisk vis få en fin frisyre.

Å få den perfekte hårsveisen krever litt mer!

Under finner du fire viktige punkter som er avgjørende for å få en god klipp:

1. Hvor ofte skal håret klippes?

- Hvor ofte en hårfrisyre må klippes for å opprettholdes, er helt individuelt utifra frisyre, verver og hvor tight man liker det, forteller Eva Lill Kristengård, frisør ved Adam og Eva Grensen.

VELFRISERT: En omstendelig hårfrisyre kan også kreve hyppigere hårklipp.
VELFRISERT: En omstendelig hårfrisyre kan også kreve hyppigere hårklipp. Foto: FOTO: Thinkstock.

- Desto renere uttrykk, desto hyppigere klipp. Alt fra hver tredje uke til hver sjette uke er å anbefale på kort hår, legger hun til.

June Maddy Sætre Nordvik, frisør ved Loud Hair Grünerløkka, er helt enig i dette, og forklarer hvorfor en klipp hver sjette uke er lurt:

- Etter seks uker vil klippen mest sannsynlig føles vanskelig å holde styr på. Du får tatt en del av lengden når du først setter deg ned i frisørstolen også, noe de fleste herrekunder ofte setter veldig stor pris på.

Med andre ord: Etter seks uker har du latt håret gro nok til at du faktisk får klippet av en god del, og du ser faktisk en reell forskjell.

Venter du lengre enn det, er sjansen stor for at du går rundt med en ufresh hårlengde, som i tillegg er vanskelig å style.

2. Hvilken frisyre kler du egentlig?

Nå som du vet hvor ofte håret burde klippes, er det jo også greit å peile seg inn på hvilken frisyre du faktisk burde ha.

Kristengård mener det er lurt å blant annet vurdere ansiktsformen når du bestemmer deg for en hårklipp.

- Har du et langt og smalt ansikt, kan det være fint å ikke fremheve dette med en smal hårklipp med volum på toppen. Velg heller et litt «flatere» uttrykk, eventuelt mer hår på sidene, forteller hun, og fortsetter:

- Har du høy panne, er det kanskje fint med litt lugg. Til et veldig bredt ansikt, er det gjerne fint med motsatt; altså smalt på siden og litt mer volum på toppen.

Når det kommer til hårklipp og ansiktsform, finnes det en universell mal og form som ansees som den ideelle. Frisøren kan jobbe mot denne, hvis det er ønskelig, for å skape et mer balansert hode og frisyre.

Sætre Nordvik forteller at et ovalt eller rektangulært ansikt, sammen med normal hårkvalitet og mengde hår er det «ideelle» for alle de ulike frisyrene.

- Hvis du faller utenfor denne kategorien, noe folk flest gjør, er det opp til frisøren å balansere ut hårklippen slik at den tilpasses nettopp deg, forklarer hun, og fortsetter:

- En dyktig frisør vil kunne hjelpe til med å finne den riktige frisyren for deg, da det er mye mer enn bare ansiktsform å ta hensyn til.

Hun legger også til at du gjerne må ta med inspirasjonsbilder til frisøren.

HVA ER DETTE?: Hva ville du egentlig sagt for å be om denne klippen? Kort på siden og lengre på toppen? Hvis du vil være nøyaktig, så ber du om en "Disconnection med maskinklipp på sidene og bak", i følge frisør Lill Eva Kristengård.
HVA ER DETTE?: Hva ville du egentlig sagt for å be om denne klippen? Kort på siden og lengre på toppen? Hvis du vil være nøyaktig, så ber du om en "Disconnection med maskinklipp på sidene og bak", i følge frisør Lill Eva Kristengård. Foto: FOTO: Thinkstock.

3. Hva snakker egentlig frisøren om?

Vi har alle sittet i en frisørstol, hørt på frisøren snakke om den nye, fete frisyren vi skal få, og ikke skjønt noen ting.

Ord & uttrykk

Hårfestet: Linjen rundt hodet, hvor hårveksten slutter. Også kalt den «naturlige designlinjen».

Designlinje: Kanten hvor frisyren slutter, f.eks at kanten i nakken er rund eller firkantet.

Crest: Det bredeste området på hodet, med høyeste punkt øverst fra venstre tinning til høyre tinning.

Pointe/Effilere: Tynne ut litt i spissene. Gir et mindre kompakt/tykt uttrykk.

Maskinkort: Helt kort på siden og nakken, med maskin. Gir et strammere/cleanere uttrykk.

Fade: Hårfestekanten er fadet helt ut, så overgangen mellom hud og hår er helt jevn.

Skinfade: Superkort med maskin på sidene og i nakken. Man skal kunne se huden gjennom håret.

Razorfade: Enda kortere enn skinfade. Man bruker kniv/høvel i nederste delen av klippen for å få det helt inntil.

Disconnection: En tydelig overgang mellom et kortere og lengre parti. Mye brukt om man vil ha det kort på sidene, men likevel beholde lengde på luggen.

Kilde: Eva Lill Kristengård/Adam og Eva og June Maddy Sætre Nordvik/Loud Hair.

Først og fremst er det fullt lov, og ikke minst viktig, å stoppe frisøren og muntert fortelle at du ikke har peiling på hva de snakker om.

Samtidig er det greit å forstå at selv om frisører har hatt uendelige kunder, og hørt like mange forklaringer på ønsket hårklipp, er det ikke alltid greit å vite hva du egentlig mener heller.

Så les gjerne vår enkle «Ord & uttrykk-guide», for å gjøre deg bedre kjent med ordene frisører ofte bruker, og hva de egentlig betyr.

Da blir det langt lettere å skjønne hva frisøren mener, og sjansen er større for at du faktisk ender opp med den frisyren dere begge egentlig snakket om!

4. Hvordan spotte en dyktig herrefrisør?

Som leder oss til neste punkt; nemlig hvordan du kan forsikre deg om at frisøren din er dyktig i faget sitt.

- En dyktig frisør burde blant annet utføre konsultasjon før hårvask og snakke med deg om vedlikehold, etterfulgt av en god runde i vasken, sier Kristengård.

Hun mener at dere må komme frem til ønsket frisyre i fellesskap før håret vaskes, for å avdekke eventuelle utfordringer som verver, vekstretninger, vedlikeholdsønsker. Hvor lang tid kan du realistisk bruke på håret om morningen, for eksempel?

- Deretter må håret vaskes godt av frisøren da et hår fullt av produkter, eller en sovesveis, vil være villedende for resultatet, forteller Kristengård.

Sætre Nordvik er enig i disse punktene, men synes også man burde evaluere hvor nøye frisøren var:

- Tok frisøren tid til å høre på deg, forklare bruk av produkter, gi deg anbefalinger for best mulig utbytte av frisyren din? Fikk du inntrykk av at frisøren gikk gjennom din nye klipp opp til flere ganger og småpirket på ting du ikke selv hadde lagt merke til?

- Dette er de små ekstra detaljene som kan være avslørende for at det er en dyktig, nøye og tillitsverdig frisør du har med å gjøre, mener Sætre Nordvik.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også