Test av skjorter

Joda, de beste koster skjorta

Men du får slett ikke alltid alltid det du betaler for - vi har testet ni herreskjorter.

Sist oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Katrine Behsert og Kjell Aage Karlsen. Behsert er oldermann i Norges Skredderlaug og driver Katrines skredderi i Ski. Karlsen er renserimester og driver BA Rens og vasketeria i Oslo

Vi har hentet inn to eksemplarer av alle skjortene. Den ene har blitt vasket fem ganger, og her har vi fulgt vaskeanvisningene. Deretter har skjortene blitt vurdert av renserimesteren og skredderen.

Renserimesteren har vurdert stoffkvaliteten etter vask, hvor mye skjortene har krympet og hvor lette de er å stryke. Skredderen har også gjort en mer omfattende vurdering av alle materialene. Selve stoffet, tråden, ilegg og knapper. Hun har også sjekket sømmer og utformingen av de ulike delene på skjorta.

Alle skjortene er gitt karakter fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Når vi tester skjorter, er det ikke hvor kule eller bra de ser ut vi vurderer. Vi har vurdert kvalitet. Er det er brukt skikkelige materialer, og er det gjort skikkelig arbeid? For å få til en seriøs sammenlikning, valgte vi hvite herreskjorter.

Her har vi primært sett etter skjorter med enkle, rette snitt og aller helst i ren bomull. De er samlet inn fra de store kjedebutikkene, og vi har med skjorter i alle prisklassser. De dyreste ligger på over 1000 kroner, mens vi også har med skjorter i mellomklassen (500-1000 kr) og fra billigkjedene (under 500 kroner).

Våre eksperter i denne testen, Katrine Behsert og Kjell Aage Karlsen, har mange års erfaring med tekstiler og vurdering av tekstilkvalitet. Behsert er oldermann i Norges Skredderlaug og driver Katrines skredderi i Ski. Karlsen er renserimester og driver BA Rens og vasketeria i Oslo.

Vinnere og tapere

Eton er vinneren i denne testen, hårfint foran Stenstrøms. Begge disse er skikkelige kvalitetsskjorter.

God kvalitet på selve stoffet og skikkelig sømarbeid. De er også de eneste som kan vaskes på 60 grader, og det kan du gjøre uten at de kryper. Skjortene har holdt seg godt etter vask, og er lette å stryke.

På tredjeplass finner vi skjorta fra Dressmann. Den koster halvparten av de to på topp, men vi kan trygt slå fast at den er verdt pengene.

Vi er mer usikre på skjortene fra Tiger og Gant. Disse er begge i 1000 kroners-klassen, men skuffet stort. Særlig på tekstilkvaliteten.

På siste plass finner vi skjorta fra Hennes og Mauritz. Den er billig, men her er det mye å utsette på kvaliteten, både når det gjelder materialvalg og utførelse.

- Skjorta fra HM er ikke verdt pengene, selv om den er billig, sier Katrine Behsert.

Må holde formen

Når du prøver en skjorte i butikken, er det viktig at den ikke blir totalt ugjenkjennelig etter noen gangers vask.

Det er nemlig ikke sikkert at du har gått opp en størrelse, det kan være skjorta som har krympet, og hadde den en fin eggeskallfarge i butikken, skal den fortsatt sitte i etter lang tids bruk. Likeledes skal stoffet holde formen og ikke se ut som krøllet avispapir etter noen gangers vask.

Det hele koker ned til to hovedkriterier: Materialvalg og utførelse. Først og fremst er selve stoffet viktig. Ren bomull av god kvalitet gjør at skjorta føles behagelig å ha på, og den kryper heller ikke mer enn den skal. Skjorta må også være lett å stryke, og den må holde seg fin hele dagen. Stoffet skal beholde glansen og strukturen, og den skal ikke miste farge etter å ha blitt vasket.

Sømmene forteller mye

Sømmene skal være pent utført. Ingen løse tråder som stikker ut der sømmen starter eller stopper, heller ikke langs sømmene. De skal være jevne og pene uten avstikkere. Brettekantene skal være pene, og det skal være minimalt med rynking eller bobling i stoffet langs eller mellom sømmene.

Tråden skal være i god kvalitet og helst samme materiale som stoffet. Hvis ikke kan du få materialer som kryper ulikt, og da blir det blir rynker langs sømmene.

Snipp, mansjett og stolpen foran skal være riktig sydd med viktige detaljer på plass. Her skal det ikke være dårlige løsninger som lager slitasje eller svake punkter, og mansjetten skal sitte pent når den er kneppet sammen. Er det rette avslutninger på mansjettene har hjørnene en tendens til å møte hverandre i litt ulik høyde. Avrunding er en bedre løsning her.

Riktige knapper?

Knappene skal være passe store og knappehullene skal være godt tilpasset slik at det er enkelt å kneppe skjorta. De skal heller ikke endre farge etter vask. Renserimesteren er mest opptatt av at knappene sitter godt, gjerne sydd i kryss og surret på baksiden, mens skredderen liker dem uten kryss, mest av estetiske årsaker. Begge er enige om at de må sitte godt.

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også