Hvordan brette klær

Få tellekanter i skapet

Dings bretter t-skjorter på sekunder

Sist oppdatert

Klærne har akkurat kommet ut av tørketrommelen, og en stor haug med T-skjorter og gensere ligger og venter på deg. Hva nå?

Vel, ifølge diverse forumtråder på nettet er det kun én ting som gjelder i denne situasjonen, nemlig en duppedings kalt «Flipfold».

På forumet til Kvinneguiden er det i skrivende stund 53 svar i tråden «Har du tellekanter i skapet», der Flipfolderen er nevnt opptil flere ganger.

En av Kvinneguidens forumbrukere mener at du selvfølgelig skal ha tellekanter, og skriver videre:

- Alle t-skjorter er perfekt brettet og selvsagt like brede. Det samme gjelder gensere og skjorter. Kjøp dere en FlipFold så løser alt seg.

- Hvorfor har jeg ikke hørt om denne før nå?!, spør en annen forumdeltaker nokså sjokkert.

Helt genial eller helt ubrukelig?

Også på Foreldre.no nevnes det blå hjelpemiddelet, som kanskje er mest kjent fra den amerikanske tv-serien The Big Bang Theory, der Sheldon Cooper benytter seg av «brettemaskinen» i vaskekjelleren.

- Enten er den helt genial, eller så er den helt ubrukelig. Jeg har alltid vært dårlig på å få tellekanter, så sånn sett er den jo midt i blinken for meg. Noen med erfaringer? Blir den brukt, eller blir den liggende innerst i kottet, spør en forumdeltaker.

Det bestemte vi oss for å finne ut av.

Slik fungerer den

Ett brett til høyre, ett brett til venstre, ett brett fra undersiden, og vips så har t-skjortene fått fine brettekanter.

Og, ja! Det fungerer absolutt! (Se selv i videoen over.)

Er det i tillegg sånn at det er snakk om et skikkelig fjell av t-skjorter, blir vaskerommet fort til en liten brettefabrikk, som igjen resulterer i en ryddig bunke plagg i lik størrelse og like store brettekanter.

Dette gjør selvfølgelig også at haugen ikke velter, og dermed er enklere å stable i klesskapet.

Problemene oppstår imidlertid når det er snakk om større, tykkere og lengre plagg enn tynne bomullstrøyer – som for eksempel en cardigan eller en lengre genser i strikk.

Her fungerer flipfolderen rett og slett ikke, først og fremst fordi plagget ikke får plass.

I EN KRØLL: Det frister ofte mer å bare slenge denne inn i klesskapet enn å bruke tid på bretting. Det kan imidlertid lønne seg å sette av litt tid til å gjøre.
I EN KRØLL: Det frister ofte mer å bare slenge denne inn i klesskapet enn å bruke tid på bretting. Det kan imidlertid lønne seg å sette av litt tid til å gjøre. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Gardens brettekant-tips

Vi tok brettekant-spørsmålet videre til Garden, som er kjent for å ha tonnevis av triks og tips når det kommer til en oversiktlig og rynkefri garderobe.

Ifølge Hanne Mjelstad, gardist fra 3. Gardekompani, er en perfekt brettekant, eller tellekant, helt rett, jevn, viser ingen sømmer eller glidelåser og går kant i kant i hyllene plagget ligger på.

- For at bunken med t-skjorter skal ha perfekt tellekant, må også alle t-skjorter være nøyaktig lagt oppå hverandre, slik at de hverken heller innover eller utover, sier Mjelstad og fortsetter:

- Det aller viktigste er å ha en mal for hvor bredt det skal være. Vi har for eksempel funnet ut at hyllene i skapet er akkurat like brede som en notemappe, og legger derfor plagget inntil den når det skal brettes.

For i bunn og grunn gjelder det bare å finne ett eller annet som passer perfekt i hyllen og brette etter det.

Mjeldstad forteller videre at dersom du vil ha de aller beste tellekantene, funker det utrolig bra å stryke plagget – da blir du kvitt alle ujevnheter, og hyllen vil se ekstra ryddig ut.

- Det er også lurt å jobbe litt med plagget etter at det er lagt i hyllen, for å få det helt jevnt, sier hun.

Selv har Mjelstad særlig én huskeregel når det kommer til hva som skal brettes og ikke:

- Alle uniformer henger, sammen med skjorter og ytterjakker. T-skjorter, sokker, ullundertøy og alt annet av kroppsnært tøy brettes, i tillegg til tilbehør som hansker og skjerf – som brettes en gang på midten.

Brette eller henge?

Kirsi Laitala, tekstilforsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), mener bretting definitivt har noen fordeler sammenlignet med å bare stappe klær i en skuff – både for at det kan spare plass, og for at det kan bli mindre krøllete.

- Det største problemet folk har med oppbevaring er nok plassmangel, spesielt hos de som bor i mindre leiligheter men har mye klær, sier hun.

Laitala mener at et annet problem er at «halvbrukte» klær mangler en god oppbevaringsløsning. Altså de klærne som man har hatt på seg bare en liten tid, og som ikke er skitne, men ikke helt rene heller.

- De ligger ulike steder på soverommene eller badet, på stoler eller gulvet, og når det blir for mye blir de vasket – selv om de ikke egentlig er så skitne at de trenger vask, sier hun.

Tilpasset plaggets tekstiltype

Tekstilforskeren forklarer at måten du oppbevarer klærne dine på må være tilpasset plaggets tekstiltype.

- Visse plagg kan henges opp. Andre kan lett strekke seg hvis de henger over lengre tid – særlig enkelte strikkevarer, sier Laitala og fortsetter:

- Mange materialer, som for eksempel t-skjorter i bomull, kan fint oppbevares enten brettet eller hengende, forutsatt at materialet ikke er spesielt utsatt for å bli strukket eller lett få brettemerker.

Disse egenskapene er imidlertid ikke bare avhengig av fibertype, men også hva slags etterbehandlinger materialene har fått (for eksempel krøllfribehandling), struktur og vekt på stoffet, og type plagg.

- Derfor blir det vanskelig å lage noen fullstendig liste, forklarer Laitala.

BRETTEEKSPERTEN: Vi tok brettekant-spørsmålet videre til Garden for å få deres aller beste tips og triks til den perfekte tellekanten.
BRETTEEKSPERTEN: Vi tok brettekant-spørsmålet videre til Garden for å få deres aller beste tips og triks til den perfekte tellekanten. Foto: FOTO: Stian Herlofsen / HMKG / Forsvaret

Disse materialene krøller lettere

Hun trekker likevel frem cellulosebaserte fibre som viskose, lin, jute, hamp og ramie som eksempler på materialer som har en tendens til å krølle seg lett.

Disse bør derfor, så langt det lar seg gjøre, henges opp på en kleshenger.

- Ull krøller seg lettere hvis det er fuktig, men har fin spenst så det har lettere for å komme tilbake i sin originale form, sier Laitala.

- Strikkete plagg har ofte lettere for å bli strukket hvis de henges enn vevde plagg, spesielt hvis de er tunge eller veldig tynne, legger hun til.

Vi har dessuten også ulike forventninger til utseendet på ulike type plagg. For eksempel forventer vi at formelle dress- og bomullsskjorter skal være mindre krøllete enn plagg vi bruker i mer uformelle brukssituasjoner.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2015, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også