Holmlia-drapet

- Det mest personlige du kan gjøre!

Hør artist Suzanne «Sisi» Sumbundu fortelle om dagene etter at vennen Benjamin Hermansen ble drept.

NERVØS: Artist Suzanne «Sisi» Sumbundu var redd for sine egne følelser før hun gikk på scenen. - Jeg har ikke turt å øve for mye, for da er jeg rett tilbake til den dagen, forteller Suzanne.
NERVØS: Artist Suzanne «Sisi» Sumbundu var redd for sine egne følelser før hun gikk på scenen. - Jeg har ikke turt å øve for mye, for da er jeg rett tilbake til den dagen, forteller Suzanne. Foto: Foto: Kristin Svorte
Sist oppdatert

Benjamin-saken:

26. januar 2001 ble Holmlia-gutten Benjamin Hermansen (15) forfulgt og knivdrept.

To menn og en kvinne ble senere dømt for å ha utført et rasistisk motivert drap.

Få dager etter gikk 40.000 nordmenn i fakkeltog mot rasisme, og for å minnes Benjamin.

I blå bluse og sorte bukser står Suzanne «Sisi» Sumbundu på en liten scene på utestedet Kampen Bistro i Oslo.

Det lille rommet med de røde veggene er stappfullt av mennesker. Summingen, blandet med beroligende bakgrunnsmusikk, har nå stilnet helt. Alle ser forventningsfullt opp mot kvinnen som står alene på scenen.

Suzanne knuger hendene sine. Det er uvant å være så nervøs. Hun, som har deltatt i Stjernekamp, sunget på mange livesendinger, holdt hundrevis av konserter.

Men dette er annerledes. Foran alle disse fremmede menneskene skal hun fortelle om noe som har preget livet hennes dypt.

Hør Suzanne fortelle sin personlige historie, nederst i artikkelen!

Sterkt og personlig

Hver siste torsdag i måneden inviterer arrangørene bak Salonghistorier til en time der vanlige folk med en ekte historie stiller seg opp på en scene for å fortelle.

Det er radioprogrammet Salongen på NRK P2 som står bak det som har blitt et populært tilbud på utestedet Kampen Bistro i Oslo.

- Det skjer noe idet historiene deles med et publikum. Det blir personlig, og det er nettopp det at det er så ekte som er det interessante, forklarer produsent for Salongen, Cathinka Rondan.

Radio-journalistene har hentet ideen direkte fra USA og live-showet The Moth, som gjennom 15 år har satt opp show etter show rundt om i landet, uten andre større fakter å lene seg på enn vanlige mennesker som har et talent for å fortelle eller en historie som treffer.

- Alt annet er så redigert. Vanlige folk vet at det de leser eller hører er en framstilling. Men her kommer det rett fra kilden. De gjør at de kommer tettere på, og da blir det sterkt, sier Rondan.

Vennen Benjamin

Hun er ikke den eneste som har sett det. I Danmark holder nettmagasinet Zetland livehistorieshow for opp mot 1400 publikummere.

Da de besøkte Roskildefestivalen i fjor sommer stod 18-19-åringer fjetret og fulgte med på personene som delte utdrag fra sine egne, personlige liv, og her hjemme skal Fortellerfestivalen ha Sannhet som tema i årets utgave i juni.

Det var en statusoppdatering Suzanne skrev den 26.januar på Facebook som gjorde at hun fikk spørsmålet om å delta som forteller.

26, januar, fjortenårsdagen etter at 15-åringen Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia i Oslo. «Benny», som Suzanne bare noen dager i forveien hadde lånt 50 kroner så han kunne være med gjengen inn på ungdomsdico.

- Vi var et veldig sammensveiset ungdomsmiljø på Holmlia, som hadde et ufortjent dårlig rykte. Det var alltid mye humor og fleiping, folk var fra så ulike bakgrunner med aksenter, matvaner og kulturer, og vi så det komiske i det, forteller Suzanne da Kamille møter henne en time før hun skal gå på scenen.

Nervøs artist

Benjamin skulle fylle 16 det året. Suzanne hadde akkurat fylt 17. Hun hadde en «crush» på ham, sier hun. For han var så kjekk og så jugde han på seg et år.

I høstferien noen måneder tidligere hadde han vært alene hjemme, og ungdomsgjengen hadde hengt der, spilt tv-spill og sånt.

- Jeg var liksom… 17 år og oppdaga gutter.

Backstage venter alle de fem fortellerne som snart skal fortelle sine historier. Suzanne forteller at hun er veldig nervøs:

- Det koster meg ingenting å synge, men det å snakke er kanskje det mest personlige man kan gjøre, sier 31-åringen.

Så er det hennes tur. Hun går opp på scenen til applausen, og mikrofonen fanger opp den lett skjelvende pusten før hun begynner..

Les mer om den nye fortellertrenden og hvorfor den er så viktig for oss, i siste Kamille.

Følg Kamille: På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2015, og sist oppdatert 30/06 2017.

Les også