Guillain-Barré syndrom

Veronica Halvorsen må på do, men klarer ikke å gå

En time senere er hun lam opp til skuldrene.

TØFF TID: Veronica havnet i rullestol, og måtte igjennom tøffe uker med rehabilitering.
TØFF TID: Veronica havnet i rullestol, og måtte igjennom tøffe uker med rehabilitering. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Lørdag 25. august 2012, en herlig seinsommerdag i Stavanger. Sett ovenfra myldrer menneskene fram, som varmesøkende maur etter en sommer som ikke har vist sitt blideste ansikt.

Zoomer vi inn, får vi øye på tobarnsmor Veronica. Ansiktet er litt stivere enn de andres.

Hun er på vei til klesbutikken, en av to ekstrajobber ved siden av studiene. Egentlig hadde hun lyst til å ringe og si hun var syk i dag. Føler seg uvel.

Likevel drar hun seg av gårde. Det går sikkert bra. Om noen få timer skal hun få vite hvor feil hun tok.

Nummen under beina

Over en periode på flere år, har hun kjent seg sliten mye oftere enn normalt. Er mye småsyk. Veronica får også lungebetennelse flere ganger.

Tenker at hun sikkert stresser litt mer enn kroppen har godt av. Når de er ute på tur denne sommeren, må selv yngstesønnen på fem år vente på henne.

Fredag 24. august er hun og kjæresten ute og jogger. Det føles som å løpe med håndbrekket på. Etter fire kilometer merker Veronica at hun er nummen under beina, og hun fryser.

Dagen etter er hun fortsatt utafor, men drar likevel på jobb. Nummenheten tiltar. Hun er svimmel. Klamrer seg til klesstativene. Til slutt ringer hun legevakta. Ankommer kl. 16. Nummenheten tiltar enda mer, uten at hun innser alvoret.

Etter tre timers venting går det opp for henne.

Medisiner til nesten 5 millioner

Veronica må på do, men klarer ikke å gå. En time senere er hun lam opp til skuldrene. Foran øynene på legen faller Veronica som en sekk til gulvet.

Legen mistenker raskt Guillain-Barré syndrom, en såkalt autoimmun sykdom som fører til nerveskade og lammelser.

Veronica havner på akutten, og dagen etter begynner behandlingen som består av sju doser medisin til 700 000 kroner stykket. Veronica ligger i sykesenga og tenker at hun for all framtid skal betale sin skatt med glede …

Søndag morgen våkner hun opp med intense hodesmerter. Deler av tunga og høyre side av ansiktet er nå også lammet. Spørsmålene raser rundt i hodet:

Kommer hun noen gang til å kunne gå igjen? Vil hun klare å ta seg av de to guttene sine? Fullføre utdanningen?

To dager senere er moren på plass, og Veronica lar tårene fosse. Dagen etter gråter hun igjen. Denne gangen av glede. Medisinen virker. Fra denne dagen snur det.

REHABILITERING: Veronica står for første gang alene.
REHABILITERING: Veronica står for første gang alene. Foto: Foto: Privat

Borrelia og kronisk utmattelsessyndrom

Tøffe uker med rehabilitering venter. Vanligvis har hun og barnas far delt omsorg for Sebastian og Benjamin. Nå må pappaen bære hovedansvaret.

Fakta om Borreliose:

Borreliose, også kalt «borrelia», er en den vanligste bakterielle infeksjonssykdommen som smitter via flåttbitt.

I Norge rammes rundt 250-350 personer av borreliose hvert år, og litt over halvparten av de smittede får nevrologisk sykdom. Risikoen for å få borreliose etter et flåttbitt er liten, bare rundt to prosent. Jo lengre flåtten sitter, jo høyere er risikoen for å bli smittet. Risikoen er lav det første døgnet etter bittet.

Det vanligste symptomet på et flåttbitt med smitte, er et ringformet rødt utslett rundt bittstedet.

Kilde: Helseleksikonet.no

Fakta om kronisk utmattelsessyndrom:

Kronisk utmattelsessyndrom er en tilstand med unormal følelse av energisvikt og utmattelse av mer enn 6 måneders varighet, og som hemmer dagliglivets funksjoner.

Det viktigste symptomet er følelsen av å være helt utmattet mesteparten av tiden, både psykisk og fysisk. Pasientene kan også oppleve søvnvansker, og ha muskelsmerter og humørsvingninger.

Diagnosen stilles på grunnlag av pasientens beskrivelse og legens utelukkelse av annen sykdom. Ingen enkeltfunn ved legeundersøkelse, laboratorieprøver eller bildediagnostikk kan bekrefte diagnosen.

Kronisk utmattelse/tretthet som isolert symptom eller diagnose, rammer mennesker i alle aldre og utgjør 1-3% av alle henvendelser i allmennpraksis.

Kilder: Nhi.no og Helsebiblioteket.no

På toppen av det hele får Veronica konstatert Borrelia etter et flåttbitt, samt kronisk utmattelsessyndrom.

Likevel kjemper hun videre. Feirer de små seirene på veien. En av de store seirene feiret Veronica i fjor vår da hun fullførte utdannelsen på BI med bravur!

- Jeg var ganske stolt av meg selv! Veronica smiler. I dag har hun drømmejobben som kurs- og informasjonskoordinator i NOFO (Norsk Oljevernforening for Operatørselskap).

- Å skulle få en jobb som dette har vært en stor motivasjon. Men det har vært tøft, og jeg har vært sliten.

Fortsatt sliter Veronica med etterdønninger etter sykdommen. Likevel henger ikke hun ikke med hodet:

- Det går fint. Alle dager er ikke like lette, men det er så godt virkelig å få være med, ikke bare være til stede.

Endret innstilling

Nytt liv: Den lammende opplevelsen i 2012 har endret Veronica (39) som person. – Jeg ser på tilværelsen med andre øyne. Ting er ikke så farlig. Bagateller bryr jeg meg ikke om. Det viktige er å ha det godt med dem rundt seg.
Nytt liv: Den lammende opplevelsen i 2012 har endret Veronica (39) som person. – Jeg ser på tilværelsen med andre øyne. Ting er ikke så farlig. Bagateller bryr jeg meg ikke om. Det viktige er å ha det godt med dem rundt seg. Foto: Foto: Carina Johansen

Perspektivene er annerledes i dag.

- Da jeg ble syk, slet jeg med mye dårlig samvittighet, særlig overfor barna. Følte at jeg ikke klarte å rydde nok hjemme, fikse god nok frokost eller lage taco på fredag. For å bli frisk, måtte jeg klare å legge bort den dårlige samvittigheten. Lære å godta at innimellom er det faktisk greit med tomatsuppe fra Toro, og at huset ikke trenger å skinne.

Veronica stråler. Når intervjuet gjøres er hun nettopp kommet hjem fra sommerferie med familien på Den franske riviera.

- For første gang på flere år har jeg vært på en ferie uten å være syk underveis. Det var rene aktivitetsferien.

Hun smiler.

- Livet er godt å leve!

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også