Skolestart

Jeg finner ingen god grunn til at barn skal begynne på skolen ett år før min generasjon gjorde

For om regninga blir en masse gutter som mistet selvtilliten på veien, ja, da blir det fort dyrt.

TIDLIG KRØKES: Jeg krysser fingrene og messer ivei til min verdens beste gutt at man trenger ikke være best. Bare gjøre så godt man kan.
TIDLIG KRØKES: Jeg krysser fingrene og messer ivei til min verdens beste gutt at man trenger ikke være best. Bare gjøre så godt man kan.
Sist oppdatert

En kjent og kjær alpinist som begynner på K og slutter på jetil André (ikke Lasse) fortalte meg en gang at barn som er født etter sommeren aldri blir best i individuell idrett. Fordi de aldri klarer å ta igjen det året de ligger bak dem som er født tidlig på året. Man lærer noe nytt hver dag. Selv er jeg født i september og ble sånn passe greit god i ballspill, men aldri noen racer i verken skisporet eller på 60-meteren. Det er greit. Jeg har hatt et fint liv i lagidretten. Og alle skal ikke bli best.

Men alle skal gjennom 12 års skolegang med verdigheten i behold. Og helst et par andre ting i bagasjen.

Jeg begynte på skolen da jeg var syv år. Til høsten begynner min yngstemann. Han er fem. Nesten hele det første halvåret er han fem. Jeg må innrømme at jeg gruer meg. Han er selvfølgelig verdens beste gutt. Slik alle gutter på fem er for sine foreldre. Men han skal begynne på skolen. Og ha sekk. Og lekser. Og skolemelk. Og følgegruppe. Og lekser. Og mer og mer lekser. Og beholde selvtilliten gjennom det hele.

Han er langt ifra tapt bak en vogn. Og emosjonelt ganske moden. Han både trøster folk som gråter og har allerede fridd, fått ja, giftet og skilt seg. Hvilket rokket ved selvfølelsen hans. Han tenker at ingen kommer til å bli forelsket i ham siden han har et rift på øret. Det gror sier jeg. Ja, men han blir ikke tatt tilbake av kona likevel, sier'n.

Han er ikke tapt bak en vogn. Men han er bare fem.

Og med potensiale til å miste selvtilliten. Og hva vil skje med selvtilliten om alle dem som er født i januar kan lese når de begynner og han bare har kommet til C i alfabetet når han kommer til jul i første klasse? Jeg vet ikke. Og det sitter langt inne og be om utsettelse. Det virker helt bak mål. Alle han kjenner skal begynne til høsten.

Jeg bekymrer meg for at det å henge litt bakpå skal forfølge deg i lang tid. Hvis 70% av alle som tar høyere utdanning nå er jenter, så har det vel ikke bare med at jenter vil og jenter kan? Det heier jeg selvfølgelig på. Men hva med gutta. Tenk om det at man begynner så tidlig på skolen er en av grunnene til at flere gutter faller fra. Vi vil jo ikke ha gutter som faller ut av skolen. Det er dårlig for gutta, og for jentene de skal møte på sin vei. Og for samfunnet som sådan.

Jeg vet da fåglarna om det med skolestart har noe med guttefrafallet å gjøre. Jeg lener meg ikke på noe forskning her. Det er helt sikkert sammensatt. Men at min, verdens beste gutt, som ikke kan knyte lisser eller sitte lenger stille enn fire minutter, og kjenner på at han er dårligere enn andre allerede, skal spasere på sine stutte, men staute bein bort til skolen og være elleve måneder yngre enn de eldste i klassen og likevel kjenne seg bra og nok og fin, og måles i hodet og stuss - jeg vet ikke om det er mulig. Det er ingen som vet det.

Vi håper på det beste og hjelper våre barn så mye vi makter alle sammen. Også ser vi filmen til Margreth Ohlin om barndom og lek og blir opprørt fordi vi lurer på om vi er blitt lurt. Ikke er norske studenter blitt flinkere. Det virker ikke som det er noen god grunn til at barn skal begynne på skolen ett år før min generasjon gjorde. Bortsett fra at det vel er billigere for samfunnet og få det hele unna på litt kortere tid.

Men billig kan bli dyrt, som farfar alltid sa. Og om regninga blir en masse gutter som mistet selvtilliten på veien. Ja, da blir det dyrt.

Men jeg gjør ikke opprør. Jeg følger normen. Krysser fingrene og messer ivei til min verdens beste gutt at man trenger ikke være best. Bare gjøre så godt man kan. Også håper jeg jeg klarer å lure ham til å tro på det.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2017, og sist oppdatert 16/06 2017.

Les også