Sminketips

Slik får du perfekt sminke

Her er sminketipsene til deg som har lys, gyllen eller olivenfarget hud.

HUDTONER: Marcia Cross er lys i huden, Claudia Chiffer er mer gyllen, og latinobabe Jennifer Lopez har olivenfarget hudtone.

HUDTONER: Marcia Cross er lys i huden, Claudia Chiffer er mer gyllen, og latinobabe Jennifer Lopez har olivenfarget hudtone. Foto: Foto: Stella

Publisert Oppdatert

Hver eneste måned blir vi presentert for ulike generelle sminketips i motebladene, men det er ikke nødvendigvis slik at disse tipsene passer alle og enhver.

Vi har derfor snakket med to eksperter, og bedt dem om å komme med konkrete sminketips til jenter med lys, gyllen eller olivenfarget hud.

Det finnes også konkrete tips til hvordan jenter med asiatisk hud og mørk hud kan sminke seg.

Rens huden daglig

Har du olivenfarget hud, vil det si at du har en naturlig gul-grønn hudtone. Det gjør det enkelt for deg å finne en foundation som passer bra.

Før du legger foundation er det viktig å ha et fint underlag. Dette gjelder for alle hudtyper.

Huden skal helst renses hver morgen og kveld, og tilføy rikelig med fuktighet. Finn en fuktighetskrem som passer din hud.

Få sminken til å sitte

- Basen er viktig, og for å få best resultat, og for at makeupen skal sitte lengst mulig, bør man bruke en primer. Primer gir fuktighet og glatter ut huden. Da ser du fresh ut, og det får basen til å sitte hele dagen. Og concealer er et must, sier makeupartist Cathrine Formoe.

Har du tørr hud, bør du bruke en base med olje. Er huden din normal til fet, og har eventuelt noen urenheter, bør du unngå olje i foundationen.

- Olivenfarget hud er ofte blank, og da er det viktig å bruke oljefri fuktighetskrem og foundation i ansiktet, sier Rose Sandberg, makeupartist.

Matt finish

Enten du har gyllen eller lys hud, så er det viktig å huske at man ikke skal velge en foundation som er mørkere enn huden sin.

Foundation skal ikke gi farge, det er bare en base.

Pudder er individuelt etter hva man liker, men det fikserer foundationen så den sitter lenger. Ønsker du en matt finish, er pudder nødvendig.

- Påfør pudderet med kost i t-sonen for naturlig resultat. Vil du ha et mer dekkende, matt resultat, lønner det seg å påføre med svamp. Personlig bruker jeg mineralpudder over foundation. Det dekker og matter litt, men tar ikke bort gløden, sier Formoe.

Få konturer i ansiktet

Solpudder er også valgfritt, og her kan du velge matt pudder eller pudder med skimmer. Om du ønsker ekstra farge eller glød, er det her pudderet kommer inn. Men ikke overdriv. Det skal se naturlig ut.

Solpudderet bør legges som et tretall fra pannen, inn mot kinnene, og ned til hakepartiet. Altså helst i kantene. Unngå å legge det i t-sonen.

Rouge er også viktig for å få kontur i ansiktet. Her er det mange forskjellige måter å legge det på, avhengig av ansiktsformen din.

- Et tips er å suge inn kinnene, og legge litt på "eplet". Da ser man alltid fresh ut, legger Formoe til.

Form øyne med øyenskygge

For deg som har små øyne, lønner det seg å bruke lyse farger, og gjerne med litt skimmer i. For å åpne øyet enda mer, kan du legge lys skygge i øyekroken, og hvit eller gul kajal på våtkanten. Du ser straks mer våken ut.

- I tillegg kan du gjerne skyggelegge globallinjen med litt mørkere farger, men ikke lag en strek. Unngå også sotede øyne - det gjør øynene dine mindre, sier makeupartisten.

Har du store øyne, kan du gjerne sote dem. Har du veldig store og utstående øyne er det fint med litt mørkere, og klare linjer - også til hverdags.

Er øynene dine tettsittende bør du ha den mørkeste skyggen ytterst på øyelokket. Sitter øynene dine derimot langt fra hverandre, legger du den mørkeste skyggen innover mot nesen.

Bruker du briller? Legg litt ekstra sminke på øynene, da mye av sminken «forsvinner» bak glassene.

Les også:

Slik legger du perfekt rouge

Hollywoods seks beste sminketips

Så enkelt får du en trendy leilighet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning