Soling gir rynker

Unngå å få rynker av solen

Solen er den viktigste årsaken til du får rynker. Slik unngår du rynkene.

Sist oppdatert

Rynker og andre tegn på hudaldring skyldes i hovedsak soling.

- 90 prosent av hudens aldring forårsakes av soling, og omtrent 80 prosent av alle solskader oppstår før fylte 18 år, forteller hudterapeut og fagsjef for Dermalogica, Ann-Kristin Stokke.

Er du over 18 år og har solt deg mye uten særlig beskyttelse, er det likevel ingen grunn til full panikk. Men det er på høy tid å begynne å smøre seg, for å reparere eventuelle skader og forebygge rynker og andre aldringstegn som solen forårsaker.

Derfor får du rynker

Solen påvirker prosesser i huden som gjør at strikken i huden blir dårligere.

Det er særlig UVA-strålene som forårsaker rynkene. Det er de langbølgede strålene som når helt ned i underhuden, og skader den.

- Solen gjør at blodgjennomstrømmingen - og dermed ernæringen til huden blir dårligere. Huden blir tynnere, og solen bryter ned kollagen og elastin i huden, slik at huden blir mindre elastisk og dermed mer rynkete, sier Silje Furuseth, farmasøyt hos Apotek 1.

Les også: Gammel solkrem gir dårligere beskyttelse

Slik unngår du rynkene

Den tekniske forklaringen

Det første som skjer når solen treffer huden vår er at det dannes frie radikaler som angriper cellene og skader cellemembranen.

Dette kan igjen føre til for eksempel inflammasjon (betennelsesreaksjon) og hyperpigmentering (brune pigmentflekker).

UV-strålene stimulerer også enzymer i huden, såkalte MMPer.

Disse bryter ned kollagen og elastin, som er to viktige proteiner i huden som holder huden ung og spenstig.

Også den viktigste fuktighetskomponenten i huden blir brutt ned, nemlig hyaluronsyren.

Huden mister altså spenst og blir dehydrert, noe som gir rynker.

Hvis du ikke vil ende opp som en rynkete rosin, er det bare å hente frem solkremen. Og den bør ha høy nok faktor til å holde rynkene borte.

- Bruk høy faktor, fra 15 og oppover, anbefaler farmasøyt Furuseth.

- På dager med sterk sol, spesielt når du er ved sjøen eller på høyfjellet bør faktoren være nærmere 30 på grunn av at UV-strålene er sterkere der. Gravide kvinner eller de som bruker p-piller kan lett få pigmentflekker. Disse anbefaler jeg å bruke enda høyere faktor.

Les også og se video: Solen gir deg kviser

Bruk nok, mye og riktig solkrem

Den største feilen de fleste gjør, er å bruke for liten mengde solkrem og smører seg for sjelden.

- Det viktige her er at man bruker tilstrekkelig med solkrem, smører et godt lag, og gjentar innsmøringen ofte. De fleste smører seg inn med for lite solkrem slik at solbeskyttelsen blir lavere enn man tror, informerer Furuseth.

Les også: Dette avslører alderen din

Fagsjef for Dermanor i Norge, Kjersti Johansen undrer seg over at mange kjøper kostbare ansiktskremer, men ikke unner seg en god solkrem.

- En god solkrem som inneholder gode UVA- og UVB-filtre er selvsagt essensielt. Men den bør også inneholde for eksempel antioksidanter, beroligende ingredienser, anti-rynkeingredienser og en god base som ikke kan gi komedoner (svarte prikker, journ.anm), anbefaler hun.

Les også: Bli bikinifin til sommeren!

D-vitamin på et kvarter

UV-strålene danner riktignok D-vitamin, et viktig vitamin og hormon som kroppen trenger.

D-vitaminproduksjon gir deg imidlertid ingen grunn til å steke i solen i timesvis, noe som er gode nyheter dersom du også vil unngå rynkene.

-10-15 minutter i solen er nok for at kroppen får nok D-vitamin, sier hudlege Dr. Bjørn Bondevik til Klikk Mote.

Les også:

8 trinn til flotte føtter

Les også og se video:

Klikk testet voksing av legger

Les mer på Klikk Mote

BRUK NOK: De fleste tar på for tynt lag med solkrem. Da blir beskyttelsen dårligere enn den oppgitte solfaktoren. En håndfull til hele kroppen er en god tommelfingerregel.
BRUK NOK: De fleste tar på for tynt lag med solkrem. Da blir beskyttelsen dårligere enn den oppgitte solfaktoren. En håndfull til hele kroppen er en god tommelfingerregel. Foto: Foto: Camilla Langaas/Klikk.no

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2009, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også