Vi tester: Fjerning av sorte prikker og ormer

Fungerer egentlig pore-strips?

Vi er nok ikke de eneste som har lurt på om pore-strips faktisk er svaret når det kommer til sorte prikker i huden.

Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Sorte prikker, hudormer eller komedoner - uansett hva du kaller det, er sjansen stor for at hudtilstanden er uønsket.

Ikke bare skriker de mot oss i speilet, og lokker oss til å klemme de ut - som vi jo vet vi egentlig ikke burde gjøre. Men i tillegg har foundation og concealer en lei tendens til å henge seg opp i de sorte prikkene.

- Sorte prikker oppstår når man har forhøyet talgproduksjon i huden, som sammen med døde hudceller tetter igjen porene våre, forklarer hudpleier Hanna Burhol fra Eliteklinikken.

Uansett om man plages av akne og kviser generelt eller ei, vil man kunne oppleve kortere eller lengre perioder med sorte prikker, og de oppstår gjerne i t-sonen; det vil si på og rundt nese, på haka og i panne.

Danner sår i huden

Fristelsen for å klemme ut de sorte prikkene selv er stor, men ifølge Burhol er dette en veldig dårlig idé.

- Jeg anbefaler å ikke klemme da det lett kan oppstå arr. Dette kan komme av at man klemmer for hardt, og bakterier fra fingrene kan føre til en liten infeksjon som deretter danner et sår. I verste fall kan man også få mild couperose, som etterlater varige røde merker i huden.

Man kan lett se at jeg tidligere har gjort akkurat denne samme tabben selv, da jeg har et arr midt på haka som ser ut som jeg har hatt en piercing, og røde flekker på nese etter alt for ivrig klemming.

Med andre ord var jeg ivrig etter å finne en snillere løsning for de sorte prikkene mine.

PORE-STRIPS: Vi testet pore-strips for å se om de egentlig klarer å fjerne sorte prikker fra huden.
PORE-STRIPS: Vi testet pore-strips for å se om de egentlig klarer å fjerne sorte prikker fra huden. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Vi testet

Selv om det ikke finnes mange merker som fører pore-strips på markedet, som jo kanskje er en indikator i seg selv, så har de funnets i mange år allerede. Men har de egentlig noen nyttefunksjon?

Vi bestemte oss for å teste pore-strips selv, for å se om de sorte prikkene virkelig ble borte - og hvor mye produktene egentlig ville klare å fjerne.

Som vi viser i videoen over, så er produktene i seg selv enkle å bruke:

  1. Rens huden godt før bruk.
  2. Påfør rikelig med vann på området som skal benyttes, helst med vann rett fra vasken.
  3. Bruk tørre fingre til å dra pore-stripsen fra plastikken.
  4. Påfør klistremerket med den sticky siden mot huden, og klem den godt på plass.

Jeg testet Nivea sin Refining Clear Up Strips (kr 69,50) på haka og Formula 10.0.6 sin Down To The Pore (kr 55) på nesa.

Begge produktene festet seg bra, og ble stive etter cirka ett minutt. Produktene skulle sitte på i 15 minutter før de ble fjernet. Tilfør litt vann hvis de sitter ekstra godt.

Resultat

Som videoen viser, ble jeg ikke videre imponert over resultatet. Nivea sin pore-strip hadde tydelige rester av noe på papiret, men jeg kunne ikke se noen stor forskjell på selve huden på haka.

FØR OG ETTER NESE: På pore-stripsen til Formula 10.0.6 kan man ikke se noen nevneverdige rester fra sorte ormer eller døde hudceller.
FØR OG ETTER NESE: På pore-stripsen til Formula 10.0.6 kan man ikke se noen nevneverdige rester fra sorte ormer eller døde hudceller. Foto: FOTO: Tove Eggen.
SYNLIG RESULTAT: På selve pore-stripsen til Nivea, kunne man se masse små avlange rester som ser ut som hudormer, dog resultatet på haka ikke var like synlig.
SYNLIG RESULTAT: På selve pore-stripsen til Nivea, kunne man se masse små avlange rester som ser ut som hudormer, dog resultatet på haka ikke var like synlig. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Formula 10.0.6 viste ingen form for rester på papiret i det hele tatt, og nesa mi så helt lik ut - som var svært skuffende.

Hvis du må klemme selv:

Det anbefales å ikke klemme ut sorte prikker selv, men hvis du for én kveld bare ikke klarer å la være, er det viktig at du følger riktig fremgangsmåte:

  • Ta deg en god og varm dusj for å åpne porene.
  • Bruk en god peeling, gjerne med fruktsyre.
  • Snurr bomull rundt fingere, slik at hendene ikke kommer i kontakt med huden - og for å forhindre å bli for hardhendt.
  • Klem forsiktig fra forskjellige vinkler, og nærmest lirk den sorte prikken ut.

Kilde: Hudpleier Hanna Burhol fra Eliteklinikken.

For å dobbeltsjekke testet jeg en ny runde på nesa, denne gangen med Nivea. Da kom det av noen rester på sidene av papiret, men igjen kunne jeg ikke se at de sorte prikkene fra huden var borte.

Konklusjon

Det virker som om noen av de sorte prikkene har blitt løftet og dratt utover, men ikke fjernet. Om noe så får jeg enda mer lyst til å klemme de sorte prikkene helt ut selv.

Delte meninger blant ekspertene

Nå er det jo slik med alle produkter at de kan fungere forskjellig fra person til person.

Inger Johanne Austad, fra Vita på Strømmen Storsenter (som selger både Nivea og Formula 10.0.6 pore-strips) har selv opplevd gode resultater fra Formula 10.0.6 sin Down To The Pore.

- Det er den beste jeg har prøvd, og jeg opplever at den virkelig kommer seg ned i porene. Men et godt tips er å steame ansiktet så porene virkelig får åpnet seg først. Fylle vasken med dampende vann, og bøy hodet over dette i ett minutt før bruk.

Burhol har dermed lite tiltro til pore-strips-produkter generelt.

- Jeg har ikke prøvd dette selv, men det vil være svært vanskelig for produktet å virkelig fjerne de sorte prikkene helt fra røttene. Selv om noen kan oppleve at det sorte blir borte, er jo dette bare toppen av isfjellet som har blitt formørket på grunn av oksidering. Resten av den sorte ormen vil fortsatt bli igjen inne i poren, og vil dermed komme opp igjen. Det som eventuelt vises på pore-stripsen etter bruk, kan også like gjerne kun være døde hudceller, sier Burhol.

De beste rådene

Men det finnes gode produkter og metoder som kan fjerne de sorte prikkene.

- Frukt- og melkesyre ser vi har gode resultater på de sorte prikkene. Se etter produkter med glycol, da dette vil både løse opp og dempe talgproduksjonen. I tillegg vil peeling av huden gjøre det lettere for talgen å finne veien ut på egenhånd, råder Burhol.

LITT BEDRE: Etter både Formula 10.0.6 og Nivea ble brukt på nesa, så de sorte prikkene litt mildere ut, men fordi urenhetene ikke var blitt fjernet fullstendig innenfra, var prikkene tilbake dagen etter.
LITT BEDRE: Etter både Formula 10.0.6 og Nivea ble brukt på nesa, så de sorte prikkene litt mildere ut, men fordi urenhetene ikke var blitt fjernet fullstendig innenfra, var prikkene tilbake dagen etter. Foto: FOTO: Tove Eggen.
LITT BEDRE: Etter både Formula 10.0.6 og Nivea ble brukt på nesa, så de sorte prikkene litt mildere ut, men fordi urenhetene ikke var blitt fjernet fullstendig innenfra, var prikkene tilbake dagen etter.
LITT BEDRE: Etter både Formula 10.0.6 og Nivea ble brukt på nesa, så de sorte prikkene litt mildere ut, men fordi urenhetene ikke var blitt fjernet fullstendig innenfra, var prikkene tilbake dagen etter. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Selv om fruktsyre kan høres skummelt ut, er de profesjonelle produktene laget slik at det ikke kan oppstå noen form for skade på huden. Det er derimot lurt å holde seg unna solen etter bruk.

Så da ble det ingen vinner i testen denne gang, men vi fortsetter jakten på de beste produktene - så det er bare å følg med videre.

Les også:

Her er det nye gatemote-fenomenet

Oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

Slik ble Kenza (22) en av verdens mest leste motebloggere

LITE SYNLIG: Selv om pore-stripsen til Nivea så ut til å ha fått ut mye urenheter fra huden,ser man ikke så veldig store forskjeller på haka før og etter.
LITE SYNLIG: Selv om pore-stripsen til Nivea så ut til å ha fått ut mye urenheter fra huden,ser man ikke så veldig store forskjeller på haka før og etter. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også