DIY: De beste tipsene mot rødvinsflekker

Slik fjerner du rødvinsflekken på 20 sekunder

Rødvinsflekker er så å si uunngåelige. Derfor fant vi frem til tipsene som fjerner flekken effektivt - mens du enda er på festen.

ÉN FEILET HELT: Det finnes et hav av forskjellige kjerringråd som visstnok skal fjerne rødvinsflekker. Vi bestemte oss for å teste tre (tonicvann, Zalo og salt), før vi endte opp med en klar favoritt!

ÉN FEILET HELT: Det finnes et hav av forskjellige kjerringråd som visstnok skal fjerne rødvinsflekker. Vi bestemte oss for å teste tre (tonicvann, Zalo og salt), før vi endte opp med en klar favoritt! Foto: FOTO: Tove Eggen

Publisert Oppdatert

Om du selv eller sidemannen drikker vin, eller om det i det hele tatt finnes rødvin i baren - så er det nærmest umulig å gå gjennom hele våren uten en eneste rødvinsflekk - eller to.

Mange tenker at løpet er kjørt, og at skjorta, blusen eller kjolen får gå i søpla dagen derpå.

Flere gode metoder

Men det finnes flere gode flekkfjernere og effektive metoder som faktisk kan fjerne rødvinsflekken, og ingen vil noensinne vite at det gikk litt vilt for seg i helga.

- Hvis flekken har kommet på et materiale som normalt sett kan vaskes på vanlig vis, fungerer det ypperlig å spraye flekken med litt Biotex, la den sitte i en times tid, og så vaske plagget i maskin som normalt, råder Mette Simensen, renseriansvarlig ved Vinderen Rens og Skjorteservice.

For det er ikke slik at slaget er tapt, og Simensen kan betrygge oss med at de aller fleste rødvinsflekker er relativt enkle å fjerne - enten selv eller ved å benytte deg av et bra renseri.

- Det spiller ingen rolle om rødvinsflekken har ligget i en dag eller to, de gode flekkfjernerproduktene vil få fjernet dette etterfulgt av en normal vask. Men husk at materialer som ikke kan vaskes hverken for hånd eller i maskin, kan heller ikke bli utsatt for flekkfjernere - enten de er hjemmelagde eller butikkjøpte. Da er det kun et renseri som kan fjerne flekken, sier Simensen.

For å være på den sikre siden, kan du sjekke vaskelappen til plagget etter symbolet av en vaskebalje med kryss over - denne indikerer nemlig at tøyet ikke kan vaskes.

SJEKK VASKELAPPEN: Før du hiver deg ut blant ulike flekkfjerningsmidler, hjemmelagde eller butikkjøpte, burde du aller først sjekke vaskelappen for å se til at plagget faktisk kan vaskes. Vannbaljen med kryss over indikerer at tøyet ikke kan vaskes, hverken i maskin eller for hånd.

SJEKK VASKELAPPEN: Før du hiver deg ut blant ulike flekkfjerningsmidler, hjemmelagde eller butikkjøpte, burde du aller først sjekke vaskelappen for å se til at plagget faktisk kan vaskes. Vannbaljen med kryss over indikerer at tøyet ikke kan vaskes, hverken i maskin eller for hånd. Foto: FOTO: Tove Eggen

Vi testet

Men hva gjør man hvis man ikke ønsker å gå rundt resten av kvelden med en synlig rødvinsflekk på seg?

For å finne ut av de raskeste og enkleste flekkfjerningsmetodene som kan redde hele kvelden, kun ved bruk av produkter som finnes på de fleste kjøkken, har vi testet tre kjente kjerringråd.

Et raskt søk på nettet, og man får opp en hel haug med tips og ideer som innebærer alt fra bruken av kattesand til å faktisk søle enda mer vin på flekken - men denne gangen hvit, istedenfor rød.

Vi valgte oss ut salt, Zalo og tonicvann - da disse er noen av forslagene man hyppigst hører om. Alle tre flekkene ble forsøkt fjernet etter maks ett minutt på skjorten - med veldig varierende resultat.

SALT

Ideen om å bruke salt på rødvinsflekker kommer fra at saltet absorberer til seg fuktighet, og dermed løfter rødvinsfargen opp fra plagget.

Denne var jeg veldig sikker på at kom til å fungere - teorien gav jo tross alt mening, tenkte jeg. Etter at rødvinen var "sølt" på skjortekanten, la jeg godt med salt over og dekket hele det tilsølte området.

Jeg passet på å ikke gni for mye på flekken, men heller bare dytte saltet på. Raskt kunne jeg se hvordan rødvin ble sugd opp i saltet - suksess tenkte jeg! Jeg lot saltet få sitte i cirka to minutter, før jeg helte det ned i søpla.

Rødvinsflekken var definitiv svakere - men den var der fortsatt. Deretter skyldte jeg området med vann, som man etter tipset skal gjøre, og lot tørke.

Resultat

Flekken er svakere, men ikke borte. På et mørkt utested eller en restaurant med dunkel belysning vil nok flekken virke usynlig, men den er der fortsatt.

TONICVANN

SALT: Salt har lenge blitt brukt til å fjerne - eller i det minste forminske, flekker. I testen vår ser man hvordan den tydelige rødfargen fra vinen blir mye svakere, men fortsatt etterlater seg en mørkere flekk. Så hvis du har sølt på et sted som ikke synes så mye, og ikke vil løpe rundt for å finne flekkfjerner mens du er på julebord, kan du alltids legge litt salt over flekken og la rødvinen trekke seg inn. Men vær obs på at saltet også kan få den lille fargen som er igjen til å feste seg godt til plagget.

SALT: Salt har lenge blitt brukt til å fjerne - eller i det minste forminske, flekker. I testen vår ser man hvordan den tydelige rødfargen fra vinen blir mye svakere, men fortsatt etterlater seg en mørkere flekk. Så hvis du har sølt på et sted som ikke synes så mye, og ikke vil løpe rundt for å finne flekkfjerner mens du er på julebord, kan du alltids legge litt salt over flekken og la rødvinen trekke seg inn. Men vær obs på at saltet også kan få den lille fargen som er igjen til å feste seg godt til plagget. Foto: FOTO: Tove Eggen

Man hører ofte, spesielt i amerikanske filmer, at tonicvann eller club soda får bort alskens flekker. Men selv hadde jeg aldri prøvd denne metoden før.

Fremgangsmåten virket svært enkel; hell det kullsyreholdige vannet over flekken, og den brusende effekten vil løfte og fjerne flekken.

Man skulle helle væske på det tilsølte området helt til flekken var borte, og deretter kun tørke området hvor tonicvannet hadde gjort skjorten bløt.

Resultat

Jeg helte og helte, men flekken viste ikke det minste spor av å rikke på seg. Om noe, så virket rødvinsflekken bare sterkere.

Etter å ha skyldt flekken i vann, og skjorten var tørket, hadde den en tydelig rosa flekk på akkurat samme sted som jeg sølte på - i tillegg til å også befinne seg på andre siden av skjorta da tonicvannet fikk rødvinen til å renne videre.

ZALO

Som stylist har Zalo, eller annen håndoppvaskmiddel, reddet meg fra utallige flekker. Alt fra rød leppestift på hvite skjortekraver, lagt igjen fra uheldige modeller, til oljemerker fra hårprodukter har blitt fjernet ved å gni området med Zalo og varmtvann.

TONICVANN: Selv om vi hadde stor tro på at tonicvannet skulle fjerne rødvinsflekken- i hvert fall litt, ble resultatet heller det motsatte. Flekken så nesten større ut, i tillegg til at den faktisk spredde seg til flere steder på plagget.

TONICVANN: Selv om vi hadde stor tro på at tonicvannet skulle fjerne rødvinsflekken- i hvert fall litt, ble resultatet heller det motsatte. Flekken så nesten større ut, i tillegg til at den faktisk spredde seg til flere steder på plagget. Foto: FOTO: Tove Eggen

Men jeg var litt usikker på hvor bra det ville fungere på rødvin, som tross alt ikke er fettbasert. Tanken var å sprute ut en god mengde med oppvaskmiddelet over flekken, la sitte i cirka 30 sekunder, gni lett med fingrene og så skrubbe flekken under varmt vann fra springen.

Resultat

Ingen over - ingen ved siden av. Flekken ble helt borte på null komma niks! Hele prosessen tok vel en to minutter fra å legge skjorta i vasken, helle på Zalo - vente, og så gni i ett minutt under varmt vann.

Flekken var umulig å se mens skjorta fortsatt var våt, og etter at den tørket kunne jeg ikke se et spor av rødvinene.

Det eneste negative er at skjorta lett kan bli ganske våt, så ta den av deg før du vasker og bruk en håndtørker eller hårføner for å speede opp tørkeprosessen.

Suveren vinner

At vi fikk en desidert vinner, og en tydelig taper i denne prosessen er det ingen tvil om. Og grunnen til at saltet ikke fungerte like bra som vi håpet har Simensen også svaret på.

- Nei, salt burde man ikke bruke. Den vil faktisk gjøre slik at fargen den ikke løfter opp, binder og setter seg i stoffet. Det er nettopp derfor man bruker salt når man skal farge et plagg.

ZALO: Ved å helle godt med Zalo over flekken, gni endene mot hverandre og skylle godt med varmt vann, ble rødvinsflekken helt borte!

ZALO: Ved å helle godt med Zalo over flekken, gni endene mot hverandre og skylle godt med varmt vann, ble rødvinsflekken helt borte! Foto: FOTO: Tove Eggen

I tillegg burde man huske på at hvor godt en flekk sitter, kommer an på hvilken rødvin som har blitt sølt.

- Jo dyrere rødvin, jo vanskeligere er det å fjerne flekken og det kommer av mengden garvesyre vinen inneholder, forklarer Simensen.

Men renseeksperten har også sine egne råd som fungerer bra hvis ulykka først er ute, og man raskt vil fjerne en flekk.

- Hvitvin nøytraliserer faktisk fargen i rødvinen, så hvis du vil ta deg råd til å bruke litt av hvitvinen anbefaler jeg det. I tillegg er det mange som undervurderer effekten av rent vann - gjerne litt halvlunket eller varmt vann, tipser Simensen og legger til:

- Men uansett hva slags hjelpemiddel du bruker, burde man alltid legge plagget til full vask i etterkant av behandlingen.

Les også:

Bli kvitt svettelukt og gule flekker under armene

Sik vasker du jeansen

Dette faller jentene for på julebordet

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning