Slik rengjør du hårføneren

Ser hårføneren sånn ut, blir håret skadet

Det er både uhygenisk og skadelig for håret.

PÅ TIDE MED EN RENGJØRING, KANSKJE?: Du kan ha en nedstøvet hårføner - uten at du vet om det. Og det kan skade både den og håret ditt. Heldigvis har vi samlet hjelpen du trenge her!
PÅ TIDE MED EN RENGJØRING, KANSKJE?: Du kan ha en nedstøvet hårføner - uten at du vet om det. Og det kan skade både den og håret ditt. Heldigvis har vi samlet hjelpen du trenge her! Foto: FOTO: Kristin Edvardsen
Sist oppdatert

Noen bruker den daglig. Andre tar den frem nå og da. Men det som i hvert fall er helt sikkert, er at de aller fleste jenter har en hårføner liggende i huset blant andre stylingredskaper og skjønnhetsstæsj.

Men hvor mange ganger, siden du fikk den, har du egentlig rengjort den? Vi gjetter: Ikke like ofte som du burde...

Kan ødelegge både hår og føner

For det har seg faktisk sånn at også hårføneren din trenger en aldri så liten rengjøring i ny og ne.

- Føneren har, som flere andre elektriske apparater, et filter, og det er fra dette området føneren trekker luft inn i selve redskapet og motoren. I dette filteret vil også støv og produktrester feste seg. Dersom du ikke fjerner dette med jevne mellomrom, kan det gi deg en unødvendig slitasje på håret ditt, sier Caroline Svendsen, frisør ved frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo, og fortsetter:

- Når føneren samler opp for mye støv i filteret, vil den heller ikke klare å regulere varmen på luften, og dermed bli overopphetet. Når luften blir for varm, koker håret istedenfor å spalte vannmolekylene skånsomt bort. Ved langvarig bruk får du en kjemisk skade på håret. Vi har 70 prosent proteiner og 30 prosent fuktighet i håret. Fukt er det som forsvinner først, så håret kan bli brusete og miste glansen.

Uhygienisk å la være

Også Mette Boll Petersen, creative educator hos ghd Skandinavia, anbefaler at du rengjør hårføneren med jevne mellomrom.

- Det vil være nokså uhygienisk å la være fordi gammelt støv og skitt vil blåse ut av varmeverkøyet og deretter feste seg til og i håret ditt. I tillegg vil denne skittet bli liggende igjen i motoren og gi varmelegemet en mye kortere levetid, sier Petersen.

FILTERET: Finner du som regel (ja, nesten alltid) på hårfønerens bakstykke. Det varierer imidlertid fra modell til modell om dette må skrus av, eller om du bare kan hekte eller vri det av.
FILTERET: Finner du som regel (ja, nesten alltid) på hårfønerens bakstykke. Det varierer imidlertid fra modell til modell om dette må skrus av, eller om du bare kan hekte eller vri det av. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Hvor ofte?

Nyttige fønetips fra Caroline:

- En god hårkur og en hårolje er et must med tanke på gjennombygging og forebygging av slitasje som er forårsaket av varmeverktøy.

- Ha alltid i bakhodet at varme sliter på håret - som er laget av fiber. Dersom du sammenligner det med en fuktig bomullsgenser; om du stryker den, ødelegger du fiberne.

- Det er viktig at du holder føneren 30 centimeter unna håret ditt når du føner det. For å unngå overoppheting, skal du alltid bruke andre varmeverktøy i et hår som er 100 prosent tørt.

Ja, da er det bare å sette i gang da... Men hvor ofte er det egentlig snakk om?

- Rens gjerne føneren like ofte som du renser sluket i dusjen. Når du ser og kjenner at det er tett, sier Andrés Kløvstad, kreativ leder ved Inch Hegdehaugsveien Frisør og Makeup.

Ifølge Svendsen kommer det også an på kvaliteten på hårføneren og hvor mye du bruker den.

- Det jeg vil anbefale, er å åpne filteret og ta en jevnlig sjekk. Bli kjent med verktøyet ditt. Noen modeller trenger én gang i måneden, andre to ganger i året. Det fineste også de av det nyeste slaget med et selvrensende filter. Det er enorm forskjell på nye og gamle fønere. De nye modellene har en motor som blant annet er laget av keramikk - noe som gir minimal slitasje på håret, sier Svendsen.

Slik gjør du det

Du kan imidlertid slappe helt av. Det er langt fra en veldig omfattende prosess det er snakk om her.

- Det er absolutt ikke noe abrakadabra, understreker Kløvstad.

Det sier Svendsen seg enig i:

- Vanligvis følger det en bruksanvisning med føneren - den bruker du for å komme til filteret (som oftest er dette på bakstykket). Tørk så over filteret, og fjern støv og lo som har festet seg. Bruk en støvklut, eventuelt støvsugeren, for en grundig rengjøring. Fest bakstykket igjen, og føneren er så god som ny. Men enten den er en nyere eller eldre modell - den må renses, sier Denise.

Petersen tipser også om å bruke et fuktig håndkle for å vaske filteret godt nok.

- På våre modeller er filteret til å skru av. Det gir deg muligheten til å skylle eller vaske det skikkelig, sier hun.

Faresignalene

ETTER: Vi testet om en våt klut og litt gnikking og gnukking klarte å fjerne støv og produkterrester fra filteret. Her ser du det endelige resultatet. På null komma svisj så hårføneren en god del sunnere ut. Det er bra for både den og håret ditt!
ETTER: Vi testet om en våt klut og litt gnikking og gnukking klarte å fjerne støv og produkterrester fra filteret. Her ser du det endelige resultatet. På null komma svisj så hårføneren en god del sunnere ut. Det er bra for både den og håret ditt! Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Et sikkert tegn på at føneren din trenger en aldri så liten støvpuss er dersom den begynner å blåse varmere luft og eventuelt lukter litt brent.

Nyttige fønetips fra Mette:

- Håret har et smeltepunkt på 190 grader, og den optimale stylingtemperatur er på 185 grader. Et varmeverktøy må aldri bli mer enn 190 grader da det vil bryte ned hårets keratinlag som er hårstråenes skjelett.

- Styler du håret med varmeverktøy under 170 grader, vil du gjøre det tørt fordi varmen ikke forsegler håret optimalt, og det vil dermed miste sin naturlige fuktighet.

- Husk å alltid avslutte føningen med kald luft når håret er helt tørt. Det låser hårets nye form, og vil gi deg en lengre holdbarhet og mer glans.

- Hvordan du oppbevarer føneren er også relevant. Pass på at den ikke ligger fuktig eller i et støvete skap, sier Svendsen.

Hun understreker videre at du bør passe på at varmeverktøyene dine ikke er utsatt for slag, har en ødelagt ledning eller andre ting som kan gi slitasje.

Vi testet

Vi ville selvfølgelig teste, og gikk derfor løs på en gammel hårføner som aldri har blitt hverken renset, pusset eller vasket. Det lå overraskende mye støv i filteret, men dette var heldigvis lett å fjerne med en fuktet klut.

Benytt deg gjerne av et par q-tips slik at du kommer ordentlig til i alle kriker og kroker. Og voilá - en ren og pen hårføner!

Les også:

Billigsjampoen som er best i test

Ikke tørk håret med håndkle

- Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også