Det er ikke svetten det lukter vondt av

Påfører du deodoranten riktig?

Ja, det finnes faktisk en riktig og en gal måte å bruke det svært så hverdagslige produktet på.

PÅFØRING AV DEODORANT: Finnes det en gal og en riktig måte å påføre deodorant på? Svaret får du her!
PÅFØRING AV DEODORANT: Finnes det en gal og en riktig måte å påføre deodorant på? Svaret får du her! Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (37) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Mange av oss velger vel ærlig talt deodoranten som vi velger tannkrem - ved å la blikket gli over hygienehyllene i matbutikken, og raske med oss den som ser mest tiltrekkende ut akkurat da.

Men når det kommer til påføring, er meningene ganske så mange og ulike.

Noe sverger til så lite deodorant som mulig, mens andre trenger mildt sagt litt mer for å føle seg rene og velduftende.

– Jeg bruker syv-åtte runder med deo. Er det for mye? Spør en forumdeltaker på Zoklet.

Til det svarer en annen forumdeltaker nokså kontant:

– Hvis du bruker roll-on-deo, så er det for mye. Hvis du bruker deo-spray så er det ALTFOR mye!

Dreper og kamuflerer

Hvor mye deodorant du faktisk trenger, er lettere å forstå når man vet litt mer om produktet.

– Deodorant benyttes som en «overordnet betegnelse» på antiperspiranter og andre deodoranter som kamuflerer duft, forklarer fagsjef i ACO Hud Norge, Ingrid Fallet.

Disse antiperspirantene og deodorantene skal ha minst én av tre effekter:

  • Hemme bakteriene som omdanner svette til svettelukt.
  • Hindre svette i å komme ut på huden.
  • Dekke over svettelukten med parfymelukt.

Produktene vi finner i butikkene i dag, har stort sett alle disse effektene med unntak av spesielle antiperspiranter og produkter uten parfyme.

Antiperspiranter: Reduserer selve svetteutsondringen.

Vanlig virkestoff er aluminiumsalter: aluminiumklorid og aluminiumklorhydrat.

Virkemåte: Mekanismen bak den svettehemmende effekten av aluminiumsalter skjer ved at løsningen penetrerer i de ytre delene av svettekanalen der det dannes en geleplugg som hindrer svetten i å komme ut. Aluminiumsalter har også en viss bakteriehemmende effekt som ytterligere demper forekomsten av vond lukt.

Med bakteriehemmende mener man at man gjør det vanskeligere for bakterier å formere seg.

Deodoranter: Virker bakteriehemmende og kamuflerer lukt

Vanlig virkestoff kan være: Triethyl Citrate, Piroctone Olamine, C12­C13 Alkyl Lactate, Natriumbikarbonat og Zinkricinoleate.

Virkemåte: Dreper bakteriene som oppstår i svetten: Vond lukt oppstår først når bakteriene starter nedbrytningen av fettsyrer og rester fra svetten som utsondres fra de apokrine svettekjertlene.

Kilde: Aco Hud Norge

Se mer

Påføringen er viktig

At vi svetter er jo helt naturlig. Det er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, samtidig som den da også skiller ut avfallsstoffer.

Les også: «Du er lege, er du ikke?»

PRODUKTET ALLE BRUKER: Deodorant er vel kanskje det mest brukte kosmetiske produktet, som så å si alle av oss bruker minst en gang hver dag.
PRODUKTET ALLE BRUKER: Deodorant er vel kanskje det mest brukte kosmetiske produktet, som så å si alle av oss bruker minst en gang hver dag. Foto: Colourbox.com

– Men det er faktisk ikke svetten i seg selv som kan lukte vondt, men bakteriene som oppstår i "gammel" svette som ikke blir fjernet fra hudoverflaten, forklarer Fallet.

Mens deodoranten kamuflerer svettelukt ved å bryte ned bakteriene og tilføre parfymelukt, er antiperspiranter designet til å hindre selve svetten i å komme ut i fra armhulen og legge seg på huden.

Det er derfor viktig at man dekker hele armhulen, slik at produktet faktisk får gjort jobben sin. Hvis man påfører i en fei, så kan man oppleve både svette og lukt i løpet av dagen fordi bakteriene fortsatt har plass til å oppstå på.

Sterke stoffer

Tradisjonelle antiperspiranter inneholder forskjellige typer og mengder med aluminium, salter og klor som skal holde svetten inne i kroppen.

Hvorvidt disse virkestoffene er helseskadelige eller ikke, er ekspertene fortsatt uenige om, opplyser nrk.no - men de fleste er enige i at prosentinnholdet av de sterkeste stoffene ikke burde være altfor høye.

Man bør være obs på at noen deodoranter som inneholder sterke stoffer kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende, opplyser forbrukerrådet om.

Derfor kan vi også konkludere med at å bruke altfor mye deodorant på daglig basis ikke er det beste for kroppen - med tanke på alle de sterke stoffene.

De sterkeste antiperspirantene som har opptil 25 prosent aluminiumklorid på ingredienslista, skal kun brukes av deg som er særdeles plaget av svette.

Disse produktene må imidlertid aldri brukes daglig.

Les også: Dette kan hjelpe mot pigmentflekker

Vi testet best påføring

Generelle svettetips!

  • Vask daglig under armene med vann og såpe med lav pH.
  • Påfør en deodorant eller antiperspirant på ren hud. Har du atopisk eksem, sensitiv hud eller allergi bør du bruke milde produkter uten parfyme.
  • Ved svette og klamme hender eller sjenerende svette fra andre steder enn armhulene synes mange at antiperspirant i krem- eller sprayform er et godt alternativ.
  • Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter/antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som kun skal brukes hver 2-3 dag.
  • Unngå tettsittende og syntetiske klær. Plages du med svetteringer under armene vises dette minst om du bruker svarte eller hvite klær.

Kilde: Apotek 1, Norsk Helseinformatikk

Hvordan vi påfører deodoranten eller antiperspiranten er veldig individuelt. Noen liker å rulle produktet på i et kryss, mens andre går opp og ned armhulen tre til fire ganger.

Ifølge Fallet så har ikke påføringsteknikken så mye å si, så lenge hele armhule-området dekkes.

For å være helt sikker, så testet jeg selv én dag med kryss-teknikken, og den neste med opp/ned-teknikken. Begge utførte jeg med fire-fem strøk etter å ha ristet roll-on flasken godt.

Jeg merket at den siste teknikken fungerte hakket bedre.

Hele armhulen føltes tørr og luktfri hele dagen, mens med kryss-teknikken så var det akkurat som små huller med svette kom gjennom utover ettermiddagen.

Jeg går ut i fra at det var fordi jeg fikk dekket hele armhulen med opp/ned-teknikken, og dermed virkelig fikk forseglet svette og drept alt av bakterie.

SVETTE: Opp-ned teknikken med deodoranten er den som tyder på å ha en bedre effekt. For å unngå veldig synlige svekkemerker anbefales det å bruke svarte eller hvite klær.
SVETTE: Opp-ned teknikken med deodoranten er den som tyder på å ha en bedre effekt. For å unngå veldig synlige svekkemerker anbefales det å bruke svarte eller hvite klær. Foto: Getty Images

Les også (+): Datteren min var så forskjellig fra meg. Kunne noen ha ha gjort et bytte på fødeavdelingen?

Deodorant eller antiperspirant

Så hvis de to produktene mot svette og lukt kan være ganske like, hvilken er best for deg?

– Deodoranter har som hovedoppgave å gi god lukt. De inneholder duftkomponenter og alkohol som dreper bakterier som forårsaker ubehagelig lukt. Deodoranter forhindrer ikke svetting, og for deg som ikke svetter mye rekker det ofte med en deodorant. Disse deodorantene har gjerne en virketid på opptil 12 timer.

Dette forklarer farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge AS, Anne Margerethe Aldin Thune til klikk.no.

Med andre ord så er en antiperspirant til deg som svetter ekstra mye, og er ikke nødvendig å bruke hvis du egentlig ikke er spesielt plaget av svette.

– Vi anbefaler generelt produkter som er så hudvennlige som mulig, samtidig som de er effektive. De duftfrie variantene er spesielt egnet for de som har sensitiv hud, sier Thune.

Noen kan oppleve allergisk reaksjon mot innholdsstoffet i deodoranter og antiperspiranter, da er parfymefrie varianter et god alternativ.

– Noen får irritert hud under armhulen etter barbering, og da kan det lett oppstå svie og ytterligere irritasjoner når man påfører deodorant. Det er lurt å bruke milde deodoranttyper dersom man sliter med dette, men også være obs på hårfjerningsmetoder, slik at man ikke irriterer huden unødig, forteller Thune.

Har du opplevd at deodoranten mister effekten etter en periode? Årsaken kan være at man blir vant til lukten, opplyser Thune.

– Utvikling av toleranse mot deodorant eller antiperspirant er ikke noe fenomen vi kjenner til. Men det kan hende man blir vant til lukten av en deodorant at man ikke kjenner sen selv lenger.

Og hvis du sliter med at deodoranten ikke holder hele dagen, anbefaler nettsiden Wikihow å bruke en deo-stift istedenfor. Den skal nemlig holde bedre.

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2013, og sist oppdatert 19/08 2021.

Les også