DIY-Sminkevideo: Maskara

Norske kvinners vanligste sminketabbe

De fleste av oss bruker maskara, men få vet om skjønnhets-hemmeligheten som holder maskaraen på plass hele dagen.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Maskara er en stor del av jenters liv rett og slett. Det er ofte den første sminken vi prøver, og for mange like naturlig å ha på seg utenfor døra som sko. Noen kan synes det blir for mye på dagtid, mens andre ikke kunne tenkt seg å løpe til butikken uten.

Uansett hvilket forhold du har til maskara, er det sannsynlig at vi alle har noe tilfelles - nemlig at den har en lei tendens til å renne!

Selv etter utallig testing av forskjellige merker og formulaer, så smitter maskaraen ofte av fra vippene og ned til huden etter en lang dag.

Maskara er faktisk litt tricky, da ikke bare selve maskaraen kommer i hundrevis av forskjellige former og formler med alskens slag av koster - men huden og vippene våre er også veldig forskjellige, så det å finne én som passer perfekt er vanskelig å finne.

Derfor er disse maskaratipsene så utrolig flotte, fordi de kan gjøre nærmest en hver maskara om til din nye beste venn.

Vippene skal også preppes

Nei, det er ikke bare huden og øyelokkene som skal preppes før sminke - vippene trenger også litt oppmerksomhet før de lesses ned med maskara. Uansett om du bruker sminke i resten av ansiktet eller ikke, prepp området rundt vippene og øyet med et løspudder.

Det er nemlig vår egen talgproduksjon i ansiktet som så ofte gjør at maskaraen begynner smitte nedover på kinnet, og man får en noe mer smoky-eyes look enn det man hadde planlagt. Få ha vel lyst til å se ut som Alice Cooper på en vanlig tirsdags formiddag?

Ta gjerne et løspudder uten farge, eller et kompaktpudder hvis det er det du har, og bruk en stor og fluffy øyeskygge eller highlighting kost.

Legg pudderet tynt, men nøye rundt øyet og godt under de nedre vippene. Kom gjerne litt borti vippene også, uten at det blir for mye. Slik absorberes olje og fuktighet i ansiktet, og pudderet holder området matt og fint.

STORT UTVALG: 1. Masterpiece Mascara fra Max Factor (kr 160), 2. Extended Play Lash Mascara fra MAC (kr 160), 3. High Impact Mascara fra Clinique (kr 195), 4. Bottom Lash Mascara fra Clinique (kr 130), 5. Catchy Eyes Mascara fra Gosh (kr 99), 6. Sexy Pulp Ultra-Volume Mascara i BLÅ fra Yves Rocher (kr 109), 7. Volume Million Lashes fra L'Oréal Paris(kr 149), 8. Sexy Pulp Ultra-Volume Mascara fra Yves Rocher (kr 129), 9. Instant Definition Mascara fra Clarins (kr 265), 10. Perfect Mascara Defining Volume fra Shiseido (kr 199), 11. False Lash Wings fra L'Oréal Paris (kr 179), 12. Mascara 38 C  fra Sensai (kr 189), 13. Diorshow - Buildable Volume Mascara fra Dior (kr 259), 14. Longest Lash Thickening and Lengthening Mascara fra Jane Iredale (kr 310), 15. Hypnóse Doll Eyes Waterproof Mascara fra Lancôme (kr 249, 16. glóMinerals - GloLash Lengthening Mascara - Black (kr 200), 17. Bare Escentuals - Flawless Definition Volumizing Mascara - Black (kr 249).

STORT UTVALG: 1. Masterpiece Mascara fra Max Factor (kr 160), 2. Extended Play Lash Mascara fra MAC (kr 160), 3. High Impact Mascara fra Clinique (kr 195), 4. Bottom Lash Mascara fra Clinique (kr 130), 5. Catchy Eyes Mascara fra Gosh (kr 99), 6. Sexy Pulp Ultra-Volume Mascara i BLÅ fra Yves Rocher (kr 109), 7. Volume Million Lashes fra L'Oréal Paris(kr 149), 8. Sexy Pulp Ultra-Volume Mascara fra Yves Rocher (kr 129), 9. Instant Definition Mascara fra Clarins (kr 265), 10. Perfect Mascara Defining Volume fra Shiseido (kr 199), 11. False Lash Wings fra L'Oréal Paris (kr 179), 12. Mascara 38 C fra Sensai (kr 189), 13. Diorshow - Buildable Volume Mascara fra Dior (kr 259), 14. Longest Lash Thickening and Lengthening Mascara fra Jane Iredale (kr 310), 15. Hypnóse Doll Eyes Waterproof Mascara fra Lancôme (kr 249, 16. glóMinerals - GloLash Lengthening Mascara - Black (kr 200), 17. Bare Escentuals - Flawless Definition Volumizing Mascara - Black (kr 249). Foto: FOTO: Produsentene.

Definér vippekanten

For at vippene raskere skal se fyldigere og definerte ut, kan vi faktisk sørge for dette lenge før maskaraen går på.

Alt som skal til er en tynn eyelinerkost og en mørk øyeskygge. Om øyeskyggen er sort, mørkebrun eller mørkelilla er ikke så viktig - så lenge fargen er dypere og mørkere enn dine egne vipper.

Bruk øyeskyggen som en kajal, og bruk den tynne kosten til å plassere den smalt langs vippekanten med fokus i ytterkant. Hvis du syns det er vanskelig å få til en tynn linje innover mot øyekroken så kan du helt fint bare legge ytterst.

Bøy og tøy

Et verktøy vi alle burde ha er en god vippetang! Denne gjør virkelig halve jobben, og sørger for at alle vippene kommer frem og kan få et lag med maskara på seg. I tillegg så blir øyne større og mer definerte når vippene får en skikkelig bøy på seg.

Legg vippetanga så nærme vippekanten som mulig, og pass på å få med så mange hår som mulig fra ytterkantene. Klem forsiktig til og pass på at vippetanga ikke klemmer selve huden på øyelokket.

Nå vippetanga er riktig plasser, liker jeg på klemme og slippe vippene et par ganger - nærmest som en pumpe, også avslutter jeg med å klemme hardt i 5-8 sekunder. Du kan gjerne repitere denne bevegelsen flere ganger for maks bøy og for å søre for at vippene holder seg slik hele dagen.

Legg maskara jevnt

Veldig mange begynner med å legge maskara på de øverste vippene, og så når de skal legge maskara på de nedre vippene så smitter maskaraen av på øyelokket og i globalen. Den enkleste og beste måten å unngå dette på er å rett og slett begynne med å legge maskara nede - logisk, ikke sant?

STEGENE: Først litt pudder, så en liten kajal, bøy vippene godt og jobb maskaraen systematisk og jevnt over vippene for et perfekt resultat som varer hele dagen!

STEGENE: Først litt pudder, så en liten kajal, bøy vippene godt og jobb maskaraen systematisk og jevnt over vippene for et perfekt resultat som varer hele dagen! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Så kan vi fortsette oppe, og den viktigste delen ved å legg maskara er å unngå klumper og få en jevn fordeling.

Bruk et lite speil, og plasser det så nærme ansiktet som mulig - helst nede ved haka. Tipp hodet forsiktig bakover og se ned i speilet, sånn at våtkanten under vippene kommer frem. Uansett hvilken maskara du bruker, så er det viktig at det første laget med maskara er så rent og jevn som mulig. Det betyr at det ikke kan være for mye maskara på kosten, og vi er kun ute etter å dekke alle vippenei denne runden.

Når vippene har blitt dekket alle mann, kan vi begynne å jobbe opp den ønskede formen. Hvis du er ute etter et naturlig hverdagsresultat, så kan du godt stoppe her. For maks volum skal du fokusere på røttene på vippene, og "pumpe" maskaraen inn her. Dette får vi til ved å plasser maskarakosten nærmest fra under vippene ved våtkanten og gre utover i en veldig rask sikk-sakk bevegelse mens vi også ruller på kosten. Se videoen over for demonstrasjon av denne bevegelsen.

Hold øyet lukket

Hvis du syns det er veldig vanskelig å legge maskara, eller sliter med å ha øyne oppe så kan du prøve denne teknikken. Rett og slett kan du holde øyet igjen, og med en lang og tynn maskarakost (veldig viktig) ruller vi rett og slett på maskaraen som vil feste seg da både på de nedre og øvre vippene.

Denne teknikken er ypperlig for definisjon ytterst på vippene, som raskt gir en illusjon av lengre vipper. Ønsker du også maks fylde, kan du rulle kosten godt inn mot vippekanten - men vær obs på at det da kan komme litt maskara på øyelokket.

VERKTØYENE: 1. Belnish Brush #17S fra Make Up For Ever (kr ), 2. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200), 3. Eyelash Curler fra Max Factor (kr 60), 4. Sexy Curls Eyelash Curler fra Sally Hansen/nelly.no (kr 99).

VERKTØYENE: 1. Belnish Brush #17S fra Make Up For Ever (kr ), 2. Prep + Prime Transparent Finishing Powder fra MAC (kr 200), 3. Eyelash Curler fra Max Factor (kr 60), 4. Sexy Curls Eyelash Curler fra Sally Hansen/nelly.no (kr 99). Foto: FOTO: Produsentene.

Ferdig!

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Så enkelt kan det være! Det beste med sminke, er at når man har lært seg grunnteknikkene, så er det lekende lett og ikke minst, gøy!

Husk at jeg svarer på alle spørsmål om sminke og mote her under i kommentarfeltet, så hvis du har noen spørsmål om maskara eller annen sminke så er det bare å si ifra.

Jeg lager videoer her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, så det er bare å komme med video-ønsker og så håper jeg vi at vi sees neste gang også!

FØR/ETTER: Maskara gjør virkelig en stor forskjell for øynene og ansiktet som en helhet, så det er viktig at den blir lagt så fint som mulig.

FØR/ETTER: Maskara gjør virkelig en stor forskjell for øynene og ansiktet som en helhet, så det er viktig at den blir lagt så fint som mulig. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Les også:

Her er våre maskara-favoritter

Følg oss på Facebook!

Slik legger du eyeliner, øyeskygge og rouge (og de vanligste sminketabbene)

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning