Hvordan behandle aldrende hender

Hendene avslører alderen din

Sol, sand, vind og vær - det er ikke rent lite hendene våre daglig blir utsatt for.

AVSLØRER: Hender som ikke blir godt ivaretatt, kan raskt vise tydelige aldringstegn.

AVSLØRER: Hender som ikke blir godt ivaretatt, kan raskt vise tydelige aldringstegn. Foto: FOTO: Thinkstock.

Publisert Oppdatert

Vi er flinke til og opptatt av å smøre huden med rike kroppskremer, behandle huden rundt øyne forsiktig og pleie håret slik at det ser glansfullt ut.

Men når det kommer til hendene våre, er det lett for at de havner i glemmeboka - uansett hvor aktivt vi bruker dem.

Derfor er det kanskje ikke rart at det er nettopp disse som så altfor tidlig viser aldrende tegn.

- Typiske aldringstegn på hender ser vi ved tap av volum samt tynnere hud, mer fremtredene årer og pigmentforandringer, forklarer hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter.

Og det er flere grunner til hvorfor og hvor raskt huden forandrer seg.

- Hudens aldersforandringer skyldes både genetiske faktorer og ytre faktorer, som for eksempel livsstil, soleksponering og stress. Summen av dette gir enten raskere eller saktere aldring, forklarer hudpleier Hanna S. Burhol ved Elite Klinikken.

Dermed er det fullt mulig og til dels kontrollere hvor raskt huden vår aldres, med mindre det er genetisk, ved å legge til seg gode vaner og pleierutiner.

Klikk Mote har samlet fem av de beste tipsene når det kommer til forebygging og pleie av hender, slik at de får en real sjanse til å se sunne og friske ut i lang tid fremover.

1. Begynn tidlig

Når det kommer til hudpleie generelt, så vil forebygging alltid være den beste veien til en sunn og sterk hud.

Men hendende blir spesielt utsatt for ytre påkjenninger gjennom hele livet, og burde dermed pleies og beskyttes fra 20-årsalderen hvis man ønsker å unngå en for tidlig aldring av huden.

- Hudforandringer som tørr hud, linjer, pigmentforandringer, leverflekker, slapp hud, samt atrofi (tynnere hud) i huden er alle aldersforandringer, forklarer Burhol.

Det beste er derfor å starte korrekt pleie av hender før dette oppstår, eller i det minste i det man merker at noen av disse aldersforandringene begynner å komme.

TYDELIGE TEGN: Behandling av hender kan man starte med så tidlig som mulig, for å forebygge aldringstegnene før de er blitt for tydelige.

TYDELIGE TEGN: Behandling av hender kan man starte med så tidlig som mulig, for å forebygge aldringstegnene før de er blitt for tydelige. Foto: FOTO: Thinkstock.

2. Vær forsiktig

- Huden på hendene er ekstra utsatt fordi de stadig er i bevegelse, de er mye i kontakt med vann og kjemikalier, samt at de i stor grad utsettes for UV-stråler, som kanskje er den verste fienden av dem alle. Hvor godt huden tåler alle disse faktorene skyldes i stor grad vår genetiske disposisjon, opplyser Burhol.

Det er derfor lurt å tenke seg om to ganger før man tar oppvasken uten hansker, lar hendene fryse om vinteren eller bedriver hagearbeid.

3. Solkrem til hendene også

Men det er vel ingen tvil over hvilke ytre påkjenninger som gjør mest skade for huden generelt, og da hendene spesielt.

- Soleksponering er nok den viktigste faktoren til aldring av hender. Hender bør derfor daglig smøres med solkrem for å beskytte og redusere pigmentforandringer, som er typisk for aldring av hender, forteller Veer.

Burhol kunne i vært mer enig:

- For å forebygge er det viktig å beskytte seg mot UV-ståler ved å bruke solfaktor og SPF bør benyttes etter hver eneste håndvask.

Når man er på ferie, burde det være enkelt å avslutte hver solkremrunde til kroppen med et ekstra lag på bakhånden.

Men det er lett å glemme når vi ikke skal på stranda, men heller en tur ut på shopping og gjerne dropper å smøre ben og armer i håp om å bli ekstra solbrune.

Så ta alltid med deg en liten tube i veska, som du raskt kan bruke på både hender og andre områder som ofte blir solbrente, som skuldre, brystpartiet, ansiktet og nakken.

Og mens vi snakker om solkrem, så er det greit å huske på at kvinner oftere utvikler hudkreft på leggene - så smør disse alltid.

4. Avansert fuktighet

HANSKER: Hender får lett gjennomgå under hagearbeid, samtidig som at UV-strålene gjør sitt. Bruk derfor hansker så ofte som mulig.

HANSKER: Hender får lett gjennomgå under hagearbeid, samtidig som at UV-strålene gjør sitt. Bruk derfor hansker så ofte som mulig. Foto: FOTO: Thinkstock.

Tørre hender gjør at huden ser eldre ut den egentlig er, samtidig som den tørre teksturen sliter på huden i seg selv, over lengre tid.

Derfor er det viktig å bruke fete og penetrerende håndkremer, serumer og håndmasker regelmessig, for å virkelig låse fuktigheten inne.

- Gode pleiende håndprodukter som gir fukt og næring med anti-aldrende ingredienser eller pigmentreduserende ingredienser, er alfa omega når det kommer til håndpleie, forteller Burhol.

Spesielt over natten kan du gjerne smøre på med et ekstra tykt lag, og mange sverger til fingerposer eller hansker for å virkelig utnytte seg av nattesøvnens positve effekt på huden.

Husk også at å vaske hendene altfor hyppig, kan strippe huden for sine naturlige oljer.

5. Eksfolier hendene

Akkurat som ansiktshuden, så vel som kroppshuden, trenger en god runde med peeling en gang i blandt, behøver hendene våre det samme.

Ved å skrubbe overflaten av bakhånda, fjerner man døde hudceller og eventuelle tørre hudflak som stjeler fuktighet, slik at ny hud lettere kan komme frem.

- To til tre ganger i uken er det supert å bruke en peeling for hendene for å øke cellefornyelsen. Håndkremen vil virke dypere etter en slik peeling-runde, tipser Burhol.

Foryngrende behandlinger av hender

Hvis hendene allerede bærer sterke preg av aldringstegn, vil disse forebyggende stegene reversjere fint lite.

SMØR GODT: Allerede fra 20-årsalderen burde man begynne å smøre hendene med solkrem når man er ute, og en rik håndkrem både morgen og kvelde for å mykgjøre og styrke huden.

SMØR GODT: Allerede fra 20-årsalderen burde man begynne å smøre hendene med solkrem når man er ute, og en rik håndkrem både morgen og kvelde for å mykgjøre og styrke huden. Foto: FOTO: Thinkstock.

Det er fortsatt viktig å utføre dem da man bremser ned videre aldring, og hudteksturen vil kunne se mer glødende ut.

Men for å virkelig blåse ungt liv inn i hender med pigmentflekker, tynn og slapp hud, finnes det en del populære behandlinger man kan gjennomføre hos profesjonelle fagfolk.

- Det mest effektive er nok laserbehandlig av håndrygger. Hånden ser fort fem til 10 år yngre ut, det er raskt og rimelig. Noen bruker også hyaluronsyre-filler for å kompensere for tap av vev, råder Veer.

Hos hudpleiere kan man også utføre effektive behandlinger av aldrende hender.

- Profesjonelle peelinger, utført på klinikker, er gode foryngende behandlinger som øker cellefornyelse. Elixir fruktsyrepeeling og ZO Skin Health Stimulator Peel fra Zein Obagi er å anbefale, som taes som kurer for optimalt resultat. Ellers er også Restylane mye brukt for å booste tynne og knoklete hender, og for å tillføre fukt. Best resultat oppnås ved en kombinasjon av disse to behandlingene, tipser Burhol.

Les også:

Nå er det lov å matche igjen

Slik finner du den perfekte sandalen

Bli kvitt nuppene på overarmen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning