Helt perfekt!

Vi snakket med fire kvinner som deler sine erfaringer.

GOD NOK SOM DU ER: - Jeg skulle ønske alle kvinner kunne tenke på hvor unike de er, og at kroppen er vakker uansett fasong. Det er lov å heie litt på seg selv også, sier Kaja Norum.
GOD NOK SOM DU ER: - Jeg skulle ønske alle kvinner kunne tenke på hvor unike de er, og at kroppen er vakker uansett fasong. Det er lov å heie litt på seg selv også, sier Kaja Norum. Foto: FOTO: Oda Berby. Assistent: Kyrre Skjelby Kristoffersen
Sist oppdatert
Jeg er stolt av kroppen min, og synes den er fin.

For tynn. For tjukk. For mye. For lite. Vi måler og veier oss på alle livets områder.

Men har du tenkt på at du kan være god nok akkurat som du er?

Elisabeth Vatndal

Alder: 28

Kjent som: Soulsanger. Hun var en av deltagerne i TV2-konkurransen The Voice, der deltagerne ble valgt videre kun på grunn av stemmen.

Det tok meg lang tid å forstå hva det vil si å være god nok. Derfor turte jeg nesten ikke å stå på en scene før jeg var 28 år. Men så skjønte jeg at det ikke handler om hvordan man ser ut, men om hvordan man presenterer seg selv. Jeg forsto at jeg kunne stole på stemmen min. Den er god nok! Tidligere følte jeg at jeg ikke hadde en plass i musikkbransjen på grunn av det enorme kroppsfokuset, og medienes versjon av sexy, som krasjer med min egen definisjon. Jeg synes sexy er å være komfortabel med hvem man er.

Etter The Voice fikk jeg mange positive tilbakemeldinger fra seerne, på at jeg ikke kledde meg i sekkeantrekk, men heller viste formene mine i tettsittende kjoler. Jeg er stolt av kroppen min, og synes den er fin. Jeg jobber med å bli som forbildet mitt, Beth Ditto, å kunne være fullstendig fri fra alt når jeg er på scenen, og bare leve i musikken.

Det er viktig for meg å motbevise dem som mener at det ikke passer seg at folk som meg står på en scene. For jeg leverer! Og det er det ikke sikkert jeg hadde gjort på samme måte om jeg var en size zero.

Som alle andre bransjer, trenger også musikkbransjen nyanser, og der føler jeg at jeg har noe å bidra med. Jeg jobber med det jeg har: Masse kurver, masse rumpe! Det er fint!

ELISABETH VATNDAL: - Det tok meg lang tid å forstå hva det vil si å være god nok. Derfor turte jeg nesten ikke å stå på en scene før jeg var 28 år, forteller Elisabeth Vatndal, kjent fra The Voice.
ELISABETH VATNDAL: - Det tok meg lang tid å forstå hva det vil si å være god nok. Derfor turte jeg nesten ikke å stå på en scene før jeg var 28 år, forteller Elisabeth Vatndal, kjent fra The Voice. Foto: FOTO: Oda Berby. Assistent_ Kyrre Skjelby Kristoffersen

Kaja Norum

Jeg skulle ønske alle kvinner kunne tenke på hvor unike de er, og at kroppen er vakker uansett fasong.

Alder: 23

Kjent som: Figurativ bildekunstner med forkjærlighet for å male nakne kropper.

Tidligere Odd Nerdrum-elev. Hadde sin debututstilling i fjor, et portrett av Sturla Berg Johansen med erigert penis vakte oppsikt.

Alle kropper er interessante, fordi de er så forskjellige. Jeg maler gjerne folk litt fyldigere enn de er, også når jeg maler meg selv. Jeg synes det er det vakreste i et maleri. Det er nok noe jeg har fra tida jeg var hos Odd Nerdrum, han snakket alltid om at det skulle være «kjøttfullt».

Jeg prøver å gjenskape noe som kan minne om malerier fra barokken, og i dem har damene alltid skikkelige former. Det skal se ut som menneskene jeg maler nyter livet til det fulle.

Selv er jeg er komfortabel med kroppen min, den er i forandring hele tiden. Spesielt i løpet av det siste året hvor jeg har bodd sammen med kjæresten min. Jeg har nok lagt på meg litt, men det tyder jo bare på at jeg koser meg. Å bli eldre, gleder jeg meg til. Da forandrer jo kroppen seg, det er bra.

Jeg skulle ønske alle kvinner kunne tenke på hvor unike de er, og at kroppen er vakker uansett fasong. Det er lov å heie litt på seg selv også!

June Børve

KAJA NORUM: -Jeg maler gjerne folk litt fyldigere enn de er, også når jeg maler meg selv. Jeg synes det er det vakreste i et maleri.
KAJA NORUM: -Jeg maler gjerne folk litt fyldigere enn de er, også når jeg maler meg selv. Jeg synes det er det vakreste i et maleri. Foto: FOTO: Oda Berby Assistent: Kyrre Skjelby Kristoffersen

Alder: 36

Å se at man gjør folk glade og fornøyde, å få gå til en jobb man trives i, tøyse og le med kollegaene sine og gjerne lage litt god mat og stemning rundt lunsjen, er fantastisk.

Kjent som: Kantinedame

i NRK Troms og Finnmark, som nylig fikk ros i en artikkel i fagbladet Journalisten. Etter at June begynte å jobbe i kantina for to år siden endret miljøet seg.

June er kjent for å vite favorittrettene til de ulike medarbeiderne, og for å sende spesialmatpakker med reporterne når de skal ut på jobb.

Kantinedame. Det hørtes jo ikke så kult ut første gangen jeg hørte det. Det å gå fra restaurant til kantinedrift føltes som å gå litt tilbake i karrieren. Nå synes jeg det føles mer som et opprykk.

Jeg har jobbet i restaurantbransjen siden 1995, hvorav ti år som kjøkkensjef. Da jobbet jeg skift, og gjerne til klokka 23. Men da jeg fikk barn og familie, kom jeg til et punkt i livet hvor tanken om å gjøre noe annet ble mer framtredende. Det var en modningssak å skulle tre ut av det jeg hadde gjort så lenge, men da jeg så annonsen om at NRK søkte noen til å drive kantina, passet det midt i blinken med det jeg ønsket meg. Muligheten til å fortsette å lage mat med høy kvalitet og samtidig gi kollegaene mine en god opplevelse når de kommer for å spise lunsj, er viktig for meg. I tillegg til å jobbe kun dagtid, og ha fri i helgene.

Det er veldig hyggelig å få gode tilbakemeldinger og bli satt pris på. Mine kollegaer er en hyggelig og inspirerende gjeng som jeg er blitt veldig glad i. Det er en glede å gå på jobb. Før hadde jeg nesten aldri kontakt med gjestene. Nå er jeg både kokk og servitør så jeg får et helt annet forhold til dem som skal spise det jeg lager.

Å se at man gjør folk glade og fornøyde, å få gå til en jobb man trives i, tøyse og le med kollegaene sine og gjerne lage litt god mat og stemning rundt lunsjen, er fantastisk.

For meg er det det som innebærer å være god nok som man er.

Henriette Steenstrup

Alder: 38

JUNE BØRVE: June fant lykken i kantina på NRK.
JUNE BØRVE: June fant lykken i kantina på NRK. Foto: FOTO: Oda Berby Assistent: Kyrre Skjelby Kristoffersen

Kjent som: Prisbelønnet komiker og skuespiller, som i hvert Kamille står bak spalten Henriettes verden.

Som de fleste damer jeg kjenner så er det ikke sånn at jeg egentlig går rundt og kjenner på at jeg er bra nok som jeg er. Tvert imot. Men jeg er i den heldige situasjonen at jeg jobber med humor, så når ting ikke går som planlagt, eller rett i utslagsvasken, kan jeg alltids trøste meg med at denne situasjonen på sikt kan bli en sketsj. Eller en vits.

Jeg er glad i å le av egen misære (og andres for den saks skyld), men heldigvis er det mest meg selv min uperfekthet går ut over. Jeg husker stort sett matpakke og ullundertøy til unga, men jeg mister ofte mobilen min eller lommeboka.

Jeg er langt fra noen perfekt mamma. Men jeg er den perfekte mammaen for mine barn. De synes jeg er helt uovertruffen - så jeg lar dem leve i den illusjonen så lenge som mulig. Jeg er nok ikke så «la humla suse»- avslappet som jeg skulle ønske jeg var.

Jeg blir fort stressa, særlig på å komme tidsnok og rekke å levere jobbeting. Jeg er mer perfeksjonist på jobb enn på hjemmebane. Jeg overlater oppussingsbekymringer og den slags til andre i huset. Jeg er ikke så huslig av meg. Og det er nok bra, for hvis jeg hadde lagt merke til alt estetisk kaos rundt meg, hadde jeg sikkert blitt stressa. Men jeg har evnen til å tenne et kubbelys selv om det flyter i huset og tenke at «nå ble det veldig hyggelig her, gitt».

LES OGSÅ:

Her er de 10 beste moteappene

20 rå joggesko

HENRIETTE STEENSTRUP: -Jeg er langt fra noen perfekt mamma. Men jeg er den perfekte mammaen for mine barn. De synes jeg er helt uovertruffen, forteller Henriette.
HENRIETTE STEENSTRUP: -Jeg er langt fra noen perfekt mamma. Men jeg er den perfekte mammaen for mine barn. De synes jeg er helt uovertruffen, forteller Henriette. Foto: FOTO: Oda Berby Assistent: Kyrre Skjelby Kristoffersen

Kle deg etter din kroppsform

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også