Cellulitter:

Finn ut hvilken type cellulitt du har

Vann-cellulitter er langt enklere å ha med å gjøre enn fett-cellulitter!

SJEKK HVA SLAGS TYPE DU HAR: Det finnes tre ulike typer cellulitter. Vann-celllulitter er enklest å bli kvitt.

SJEKK HVA SLAGS TYPE DU HAR: Det finnes tre ulike typer cellulitter. Vann-celllulitter er enklest å bli kvitt. Foto: FOTO: Adam Gregor/Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Sommeren nærmer seg og mange kvinner gjør seg klare for den årlige våropppussingen.

Nå skal kroppen overhales før vi er komfortable med å vise bar hud.

Et av de vanligste problemene som gjør at vi vegrer oss for å vise bar hud, er cellulitter.

Cellulitter er ikke skadelige på noen måte, men kan for mange virke sjenerende.

Rammer alle

En vanlig myte rundt cellulitter er at det kun er overvektige som sliter med dette, men det kan Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole, avkrefte.

- Mange tror cellulitter har noe med størrelse å gjøre, men det stemmer ikke. Cellulitter er veldig ofte genetisk, sier hun.

Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris Bad, gir oss en kjapp forklaring på hva cellulitter er, og hvorfor vi får det:

- Cellulitter er noe som regel alle er kjent med, fordi alle er født med et visst antall fettceller. Vi får ikke flere eller færre fettceller når vi går opp og ned i vekt, med størrelsen på fettcellene kan gå opp og ned. I områder hvor dette skjer vil du få dårlig sirkulasjon, noe som gjør at lymfevæsken hoper seg opp mellom fettcellene, og det er dette som danner cellulitter, forklarer hun.

Kan reduseres

LYMFEDRENASJE: En vanlig behandling som tilbys mot cellulitter i hudpleiesalonger, er lymfedrenasje med vakuum.

LYMFEDRENASJE: En vanlig behandling som tilbys mot cellulitter i hudpleiesalonger, er lymfedrenasje med vakuum. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Koffein er en ingrediens som har vist seg å kunne øke sirkulasjonen

Cellulitter kan sjelden fjernes helt, men heldigvis finnes det flere måter å redusere synligheten på, og de fleste av disse går ut på å holde sirkulasjonen i gang.

Den beste metoden for dette er selvfølgelig å ha en sunn livsstil hvor vi er aktive og trener, men det finnes også andre triks som kan hjelpe.

- Bruk gjerne en hampvott eller en grovere skrubb på det aktuelle området når du dusjer, dette øker også sirkulasjonen, tipser Palacios.

På markedet finnes det også en stort utvalg kremer som hevder å skulle redusere synligheten av cellulitter, ved hjelp av ingredienser som skal stimulere blodsirkulasjonen.

- Koffein er en ingrediens som har vist seg å kunne øke sirkulasjonen, men dette gjelder ikke når du drikker kaffe, forteller Palacios.

Bruk lymfeknutene

For at disse cellulittkremene skal ha noe som helst virkning er det viktig at de masseres godt inn i huden.

Når du er ferdig med å massere inn kremen kan du gjerne drenere bort avfallsstoffene som forhåpentligvis har blitt satt i sirkulasjon.

Det er ofte lårene som er et problemområde for cellulitter, og da kan du drenere opp til lymfeknutene under rumpa. Dette er samme metode som behandlingen lymfedrenasje baseres på, en behandling som ofte anbefales av hudpleiere i kampen mot cellulitter.

Dreneringen gjøres ved at du "skyver" med hendene oppover låret og opp til under rumpen hvor lymfeknutene ligger.

Tre typer cellulitter

Hudpleiere deler inn i tre forskjellige grader av cellulitter, og dette kan være en god hjelp for å vite hvordan du lettest kan redusere synligheten av dine cellulitter.

KLEM OG SE: Har du cellulitter som kun synes når du står oppreist og når du klemmer huden sammen, har du sannsynligvis vann-cellulitter. Det er den enkleste cellulitt-typen å redusere, i tillegg til fibrøs cellulitt - altså forstadiet til synlig cellulitt.

KLEM OG SE: Har du cellulitter som kun synes når du står oppreist og når du klemmer huden sammen, har du sannsynligvis vann-cellulitter. Det er den enkleste cellulitt-typen å redusere, i tillegg til fibrøs cellulitt - altså forstadiet til synlig cellulitt. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Ta en titt under, og finn ut hvilken type cellulitt du har:

Cellulitt type 1: Fibrøs cellulitt

Forstadiet til å utvikle synlig vann-cellulitt og fett-cellulitt.

Synlighet:

Synes kun ved klemming.

Årsak:

Dette er forstadiet til dypere cellulitter, og de fleste vil ha denne typen cellulitt ett eller annet sted på kroppen.

Skyldes nedsatt sirkulasjon i området.

Hvordan redusere synlighet?

Som på alle typene vil det være til hjelp å ha en sunn livsstil og å være aktiv.

Bruk i tillegg alle triksene for å øke sirkulasjonen på området.

Type 2: Vann-cellulitt

Synlighet:

Denne cellulitt-typen synes kun når du står oppreist, eller når du klyper i huden.

Årsak:

Dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og "sperrer" for blod og lymfeårer som ligger i mellom disse cellene. Du kan kjenne at disse områdene er kaldere på grunn av nedsatt sirkulasjon.

Hvordan redusere synlighet?

Denne typen er den enkleste å reduseres, ved å øke sirkulasjonen.

Vær aktiv, drikk masse vann, skrubb huden og masser gjerne med en cellulittkrem.

Type 3: Fett-cellulitt

Synlighet:

Denne typen cellulitt synes både når du står, ligger og klyper i huden.

Årsak:

Dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og "sperrer" for blod og lymfeårer som ligger i mellom disse cellene. Man kan kjenne at disse områdene er kaldere for det er nedsatt sirkulasjon.

Grunnen er at disse cellenes fettnedbryting fungerer dårligere enn normalt, ofte av hormonelle årsaker. Disse fettcellene klemmer på de små blod-og lymfekapillærene, og gjør at væske og avfallsstoffer samler seg i vevet.

Manglende sirkulasjon og opphoping av avfallsstoffer gir ubalanse i bindevevsproduksjonen, og da dannes stive fibre. Fibrinet kapsler inn fettceller i grupper og fester seg til hudoverflaten, og dermed trekker ned huden og lager groper som blir til cellulitter.

Andre grunner kan være dårlige matvaner, stress og rett og slett klesvalg. Går du for lettkledd i kulda så huden fryser, utvider kroppen fettcellene som forsvar. Dette fører igjen til dårlig sirkulasjon og dermed cellulitter.

Hvordan redusere synlighet?

Dette er den cellulitt-typer som det er vanskeligst å redusere, for den sitter såpass dypt.

Kan reduseres ved en helomvending i kosthold, samt mye fysisk aktivitet.

I tillegg bør du drikke masse vann og bruke alle triksene for å øke sirkulasjonen i området.

Les også:

Vi har testet deodoranter

Nå er det CC-krem som gjelder

CELLULITTKREMER: Noen cellulitt-kremer virker drenerende, og kan redusere vann-cellulitter til en viss grad sammen med god blodsirkulasjon. Fra venstre: Clarins Total body lift stubborn cellulite control (kr 370), L`Oreal Perfect slim pro (kr 130), Matis Tri-Active Slimming Concentrate (kr 570), Biotherm Celluli Laser (kr 390), Decléor Expert contour (kr 570).

CELLULITTKREMER: Noen cellulitt-kremer virker drenerende, og kan redusere vann-cellulitter til en viss grad sammen med god blodsirkulasjon. Fra venstre: Clarins Total body lift stubborn cellulite control (kr 370), L`Oreal Perfect slim pro (kr 130), Matis Tri-Active Slimming Concentrate (kr 570), Biotherm Celluli Laser (kr 390), Decléor Expert contour (kr 570). Foto: FOTO: Produsent

Sjekk hva sminken din inneholder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning