Hvor varmt vann dusjer du i?

Du gjør vel ikke dette?

Synes du ingenting slår et varmt bad? Eller en dampende varm dusj? Da bør du lese dette.

SKRU NED TEMPERATUREN: Ekspertene er enige: For varmt vann er ikke bra for huden din.
SKRU NED TEMPERATUREN: Ekspertene er enige: For varmt vann er ikke bra for huden din. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Det er få ting som er så deilig som å synke ned i et varmt bad etter en lang dag, og for mange av oss er det nettopp dette som er hverdagsluksus på sitt aller beste.

For andre igjen er det en dampende varm dusj om morgenen som må til for å føle at man er klar til å møte dagen.

Men luksus og vane til tross, ifølge mange eksperter er dette slett ikke det beste du gjør for verken huden, håret eller til og med helsen din.

Ta en kalddusj

Det er de færreste av oss som orker tanken på å dusje i kaldtvann, men ifølge helse- og skjønnhetsnettstedet Better Body Guide, er det nettopp dette som kanskje er det aller beste for huden din.

- I antikkens Hellas var det bare kaldt vann som var tilgjengelig om du ønsket å ta et bad, forklarer nettstedet.

- Og selv da grekerne etter hvert utviklet et oppvarmingssystem for sine offentlige bad, fortsatte de i stor grad å bade i kaldt vann fordi de mente dette hadde positiv innvirkning på helsen.

En annen fordel med kaldt vann er, ifølge nettstedet, at porene i huden din holder seg mer lukket enn de ellers ville om du hadde dusjet eller badet i varmt vann.

- På denne måten sparer du også huden din for å ta til seg og absorbere mye av de kjemikalier og tilsetningsstoffer som finnes i såper, sjampoer og andre produkter du bruker i dusjen.

TA EN KALDDUSJ: Mange mener at kjølige temperaturer gjør underverker for huden.
TA EN KALDDUSJ: Mange mener at kjølige temperaturer gjør underverker for huden. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Noe av det beste du kan gjøre for huden

Ifølge helsenettstedet Fitsugar, er en kald dusj noe av det beste du kan gjøre for huden din.

- Kaldt vann styrker huden og virker oppstrammende, forklarer nettstedet.

- Mange oppdager også at de, etter å ha byttet fra varme til kalde dusjer, får mykere, jevnere og mer strålende hud, som holder på fuktigheten - selv uten å måtte ty til dyre kremer.

Tror på kaldt vann

Ernæringsfysiolog og hudterapeut ved Clinic Fraiche, Mona Wahr-Hansen Ottho, har også tro på at kaldt vann kan gjøre underverker for huden din.

- Å både dusje og vaske ansiktet med kaldt vann er et kjempetriks, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

- Kaldt vann øker blod- og lymfesirkulasjonen, og gir videre mer næring til huden. Blodet forsyner jo som kjent huden med oksygen, og hudceller med god blodsirkulasjon fornyer seg raskere.

Kaldt vann hjelper også blodårene med å trekke seg sammen, noe som derfor hjelper til med å redusere hevelser og mørke ringer under øynene.

Uenig

Ikke alle er dog like overbeviste.

- Jeg tror ikke det er noe feil i å verken dusje eller vaske ansiktet med kaldt vann, forklarer hudlege Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo, og fortsetter:

- Annet enn at det kanskje ikke er så behagelig. Da er det verre for huden å dusje i vann som er for varmt, og man kan begynne å snakke om å ta fuktighet fra huden.

Bondevik ser ikke bort fra at det kalde vannet kan ha en viss sammentrekkende effekt på huden - både i ansikt og på kropp.

- Men denne effekten, om du opplever det, er nok rimelig flyktig. Det må nok andre metoder til for å stramme opp huden slik at du får en synlig effekt av dette, forklarer hudlegen.

Dusjer seg til tørr hud

IKKE LIGG FOR LENGE: Om du ikke helt klarer å gi slipp på varme bad og dampende dusjer, har ekspertene følgende råd: Bruk mindre tid. Jo lengre du utsetter huden din for svært varmt vann, jo tørrere blir den.
IKKE LIGG FOR LENGE: Om du ikke helt klarer å gi slipp på varme bad og dampende dusjer, har ekspertene følgende råd: Bruk mindre tid. Jo lengre du utsetter huden din for svært varmt vann, jo tørrere blir den. Foto: FOTO: Colourbox

De fleste av oss bruker for varmt vann når vi både dusjer og vasker ansiktet, mener ekspertene.

- For varmt vann stripper huden for de naturlige oljene som skal være på huden for å beskytte den, forklarer hudpleier og avdelingsleder ved Face It i Sandvika, Nicola Vendrell, til Kamille.no.

- Dette kan igjen føre til at huden blir tørr, klør og til og med får sprekker. Fine linjer og rynker blir også mer synlige.

Et alternativ, om du ikke orker tanken på en iskald morgendusj, er å satse på lunkent vann. Eller dusje færre ganger og kjappere.

- Skru ned temperaturen litt. Bare det er bra for huden. Eller kutt ned på tiden for å kompensere, samtykker Vendrell.

Bytt mellom varmt og kaldt vann

Å veksle mellom kaldt og varmere vann når du dusjer er også en løsning.

- Dette er bra for blodsirkulasjonen, forklarer nettstedet Wedmed.

- Det kalde vannet gjør at blodet strømmer til huden din for å holde den varm, mens det varme vannet har motsatt effekt.

Metoden er slett ikke ny.

- Veksling mellom varme og kulde er basert på Fader Sebastian Kneips behandlingsteknikker med hydroterapi, forklarer Vendrell.

- Den gikk ut på å avgifte kroppen ved å lage kunstig feber i kroppen slik at man fikk bedret blod og lymfesirkulasjonen og blant annet svettet ut avfallsstoffer.

Innen hydroterapi har forskning vist at kalde bad kan ha en immunstyrkende effekt. Kaldt vann vil bedre sirkulasjonen men samtidig føre til at fuktighet forsvinner raskere fra huden, og dehydreres på samme måte som bruk av varmt vann.

Bruk lunkent vann og gode produkter

- Det optimale er å benytte lunkent vann når du dusjer, forklarer Vendrell.

DUSJ-TABBE?: Det er få ting som er så deilig som å ta en varm dusj etter en lang dag, og for mange av oss er det nettopp dette som er hverdagsluksus på sitt aller beste. Nå mener imidlertid ekspertene at lunkent vann, (eller kaldt) kan være bedre for både hår og hud.
DUSJ-TABBE?: Det er få ting som er så deilig som å ta en varm dusj etter en lang dag, og for mange av oss er det nettopp dette som er hverdagsluksus på sitt aller beste. Nå mener imidlertid ekspertene at lunkent vann, (eller kaldt) kan være bedre for både hår og hud. Foto: FOTO: Thinkstock.com

- Mange opplever en midlertidig astringerende (oppstrammende) effekt ved å bruke kaldt vann i ansiktet, men når det gjelder fastere hud har blant annet massasje og muskelstimuli mer dokumenterte effekter.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, har også tro på lunkent vann.

- Å bruke temperert og ikke varmt eller glohett vann når du dusjer, spesielt i vintersesongen når huden er ekstra tørr, er et godt dusj-tips, forklarer Stokke.

- Bruk heller ikke vann som er for kaldt, da dette også vil bidra til å sensitivere huden din.

Stokke forklarer at å droppe såpe også kan være fornuftig om huden din trenger litt ekstra pleie og fukt.

- Unngå såpe, og vær forsiktig med å bruke dusjprodukter med parfyme, råder eksperten.

- Bruk en mild fuktighetskrem uten parfyme når du kommer ut av dusjen, gjerne med pleiende vegetabilske oljer som olivenolje og nattlysblomstolje. Se også etter innhold med antioksidanter og vitaminer som roer ned og lindrer huden. Hyaluronsyre er en superfuktighetskomponent som binder 1000 ganger sin egenvekt med vann i huden.

Myte at håret blir blankere med kaldt vann

Mange tror at håret blir blankere om man skyller det i kaldt vann til slutt. Men ifølge ekspertene er dette ikke mer enn en populær myte.

- Håret består av dødt materialet og ikke av levende celler, og kan derfor ikke påvirkes av verken kaldt eller varmt vann, forklarer frisør og daglig leder av Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen.

- Kaldt vann lukker porene i hodebunnen

Gulbrandsen forklarer at dampen, derimot, som oppstår når du vasker håret i varmt vann, har en påvirkning på skjellaget og på porene i hodebunn.

- Hudens og hårets pH-verdi ligger normalt på mellom 4,5-5,5. Da er håret på sitt sterkeste og mest glansfulle, forklarer frisøren.

IKKE BARE BRA MED KALDT VANN: Mange tror at håret blir blankere om man skyller det i kaldt vann til slutt. Men ifølge ekspertene er ikke dette mer enn en populær myte. - Håret består av dødt materialet og ikke av levende celler, og kan derfor ikke påvirkes av verken kaldt eller varmt vann, forklarer frisør og daglig leder av Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen.
IKKE BARE BRA MED KALDT VANN: Mange tror at håret blir blankere om man skyller det i kaldt vann til slutt. Men ifølge ekspertene er ikke dette mer enn en populær myte. - Håret består av dødt materialet og ikke av levende celler, og kan derfor ikke påvirkes av verken kaldt eller varmt vann, forklarer frisør og daglig leder av Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen. Foto: FOTO: Thinkstock.com

- Det er det syrlige talget i hårsekken og de naturlige oljene som både gjør håret blankt og gir det en naturlig sur pH-verdi. Men varm damp vil være med å åpne skjellaget mer enn nødvendig, samtidig som hårets naturlige oljer da slites mer av enn det gjør i kaldt vann.

Gulbrandsen anbefaler derfor å passe på å bruke riktig sjampo når du vasker håret.

- Balsam og kurer i etterkant av sjamponering lukker skjellaget. Og å skylle i vann som er litt kjøligere enn du bruker til å vaske det i, vil hjelpe til med lukke porene i hodebunnen og dermed forhindre kløe og tørr hud her.

Frisør og kreativ leder hos På Håret, Peter Vonkunz Brun, er enig.

- Temperaturen på vannet har mest og si for huden eller hodebunn, og ikke selve håret, forklarer Vonkunz Brun.

- De fleste hudleger og hudpleiere mener at normalt temperert vann er det beste for huden, og dermed også hodebunnen. Kaldere vann vil også forhindre at håret blir fort fett.

Les også:

Har du hørt om 3-minutters regelen?

Her er de ekleste skjønnhetsvanene du gjør offentlig

Slik puster du deg til finere hud

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også