Motetips menn

Dette er høstens herretrender

Før du steiler over catwalk-bildene, trekk pusten dypt inn mens vi guider deg gjennom trendene du faktisk kan gå med høsten 2014

NOE FOR ALLE: Høsten 2014 byr heldigvis på mye forskjellige trender på herrefronten, uansett om man har en klassisk, mer laidback eller eksentrisk stil.

NOE FOR ALLE: Høsten 2014 byr heldigvis på mye forskjellige trender på herrefronten, uansett om man har en klassisk, mer laidback eller eksentrisk stil. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

La oss være ærlige, det er ikke alltid lett eller fornuftig å la seg inspirere av herremoten man ser blir sendt nedover catwalken under de ulike moteukene.

Men om det er en liten trøst, så er det akkurat det samme for damene. Et catwalkshow er nemlig akkurat det: et show.

Antrekkene og stylingen må dermed strippes og analyseres litt, før man sitter igjen med klærne som mannen i gata faktisk kan kle seg i.

Høsten 2014 byr absolutt på mange ville herrelooker. Men til gjengjeld har de øvrige trendene aldri vært mer praktiske, tilnærmelige og freshe som de er nå.

Uansett om du anser deg selv som moteinteressert, eller en som bare vil se sånn tålig bra ut med klærne du slenger på deg, finnes det noe for akkurat deg.

Her er de seks hotteste trendene (samt en litt tullete) for menn denne sesongen:

1. Frakker og kameler

La oss begynne med den desidert største herretrenden for denne høsten, nemlig kamel-fargen. En ganske rett-frem farge: Den ser ut som pelsen til en kamel.

Et steg opp fra beige, med andre ord.

Hvis vi sjekker catwalkbildene, ser gutta kanskje fryktelig stylet og sleeke ut, som for all del er kult.

Men for en mer hverdagslig tilnærming kan du holde deg til bare ett kamel-plagg, gjerne en frakk eller bukse.

Nesten alle farger går fint sammen med kamel, så her er det bare å velge fritt.

KAMEL: Høsten 2014 desidert største trendfarge er kamel, og gjerne på hele antrekket. Spesielt frakker, rutete dresser og blazere passer ypperlig inn her, men til og med mer sporty antrekk funker.

KAMEL: Høsten 2014 desidert største trendfarge er kamel, og gjerne på hele antrekket. Spesielt frakker, rutete dresser og blazere passer ypperlig inn her, men til og med mer sporty antrekk funker. Foto: FOTO: Stella Pictures.

2. Monokromt

Hele verden roper hurra når monokrom-trenden kommer tilbake i motesirkulasjonen igjen, da den er en rask vei til umiddelbar good-lookingness.

Monokromt i seg selv, betyr egentlig å benytte samme farge, i forskjellige toner. For eksempel en lysegrønn med en mørkegrønn.

Men den mest populære versjonen er å bruke sort med hvitt - selv om dette strengt tatt ikke er farger.

Dette kan gi alt fra en business- til en rocka referanse, alt etter som hvilke plagg du benytter deg av, og 60-tallets vibber blir også godt representert.

Høsten 2014 ser vi også mye helsorte eller helhvite antrekk, som er perfekt for deg som er ute etter en hakket skarpere stil, som ikke like mange utnytter seg av.

3. Brente farger

MONOKROMT: Når vi snakker om monokromt, menes like farger på forskjellige deler, eller ender ofte, av skalaen. Den mest kjente er sort med hvitt, som er ironisk da disse egentlig ikke er farger. Style de sammen for en sikker vinner denne høsten, eller gå for kun sort eller kun hvit for en ekstra sleek high-fashion stil.

MONOKROMT: Når vi snakker om monokromt, menes like farger på forskjellige deler, eller ender ofte, av skalaen. Den mest kjente er sort med hvitt, som er ironisk da disse egentlig ikke er farger. Style de sammen for en sikker vinner denne høsten, eller gå for kun sort eller kun hvit for en ekstra sleek high-fashion stil. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Disse perfekte høstfargene er en genial måte å dra inn litt farge i garderoben på - uten å gå helt transparty-neon.

Brente farger er stort sett vanlige farger som grønn, gul eller rød, som er ispedd blant annet litt sort eller brunt for å trekke intensiteten på fargen ned.

Da ser de nesten litt skitne ut, og vi sitter igjen med farger som sennepsgul, skogsgrønn og burgunder.

Igjen kan disse fargene brukes med en hvilken som helst stil, men hvis du vil holde deg tro til høstens trend (og harmonere med dama di), går du for en lag-på-lag vri, med folk-inspirerte mønster.

Men for en mer elegant look, vil du bli overrasket over hvor bra disse fargene funker på enkle dresser.

Skogsgrønn og burgunder er for øvrig de desidert viktigste fargene å ta med seg fra denne trenden.

4. Lag-på-lag

Dette er trenden hvor nordmenn virkelig kan finne seg til rette; Den er jo perfekt for oss som har lange, kalde vintre!

BRENTE FARGER: Disse perfekt høstfargene, er en genial måte å dra inn litt farge i garderoben - uten å gå helt neon.

BRENTE FARGER: Disse perfekt høstfargene, er en genial måte å dra inn litt farge i garderoben - uten å gå helt neon. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Hvilken stil du går for innenfor lag-på-lag trenden, er helt opp til deg.

For en moderne tvist, gå for smale bukser som er riktig så trendy denne høsten. Style sammen med et rett slips, skjorte, kardigan, blazer og 3/4-lang frakk.

Liker du en mer bohemstil, gå for løsere bukser, men la gjerne kanten være kort eller opprullet hvis du vil treffe på trenden denne sesongen. Bland inn strikkeelementer, mønster og forskjellige brente farger, og looken er komplett.

Er du en mer klassisk olabukse-gutt? Ikke noe problem. Gå for double-denim, altså olabukse og olajakke sammen.

La genseren eller skjorta stikke ut ved armene og hoftene, og sleng gjerne over en ytterjakke, eller kembo-skjerf. Kembo-skjerf er nemlig høstens største motetilbehør, sammen med Fedora-hatten og gymbagen.

5. Oversized

På bildet under her ser du et godt eksempel på hvordan en trend kan inspirere, og deretter tolkes korrekt.

Designeren Thom Browne er kjent for sine ville motevisninger, for både herre og dame. Selv om kreasjonene er imponerende, og skredderkunsten samt fantastisen som ut av Willy Wonka sjokoladefabrikken, er den ikke særlig enkel å oversette direkte.

LAG-PÅ-LAG: Trenden er som skapt for den norske høsten, hvor lag-på-lag strengt tatt er nødvendig. Sleng en cardigan over en genser, et kembo-skjerf over antrekket, frakk over blazeren og mix gjerne inn brente farger og strikkamønster. For en sleekere, og mer kommerisell variant, hold deg til denim-stoffer og printfri materiale.

LAG-PÅ-LAG: Trenden er som skapt for den norske høsten, hvor lag-på-lag strengt tatt er nødvendig. Sleng en cardigan over en genser, et kembo-skjerf over antrekket, frakk over blazeren og mix gjerne inn brente farger og strikkamønster. For en sleekere, og mer kommerisell variant, hold deg til denim-stoffer og printfri materiale. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Men det vi derimot kan gjøre er å forenkle formene og teksturene, og da sitter igjen med høstens mest maskuline og flatterende trend: oversized.

Gå for frakker, jakker eller generelt overdeler som har tykt stoff og en voluminøs silhuett. Det betyr ikke at du må kjøpe flere størrelser større enn normalt, da jakkene burde være sydd slik at de bygger volum, men ikke ser for store ut.

Brede skuldre med skuldeputer og lange ermer sammen med en A-formet silhuett er nøkkelord. Men oversized baseball- eller motorsykkeljakker kommer vi også til å se mye av.

6. Eksentrisk

Denne høsten blir det eksentriske tatt på alvor, og hyllet blant designere. Tidligere har de eksentriske trendene gått for langt, som Thom Browne her, men nå er det en langt mer sammensatt eksentrisk look vi ser.

Og igjen går stilen i forskjellige retninger, slik at flere type menn kan kjenne seg igjen.

Går for lag-på-lag, monokrome striper, strikketøy, opprullede bukser - ja, nesten en miks av de øvrige trendene, for en punk-eksentrisk look.

OVERSIZED: Selv om denne høsten byr på oversized jakker og frakker, er det greit at klærne fortsatt ser nogenlunde normale og behagelige ut. Nederste rekke her fra Thom Browne er kanskje som noen kunsstykker, men øvre rad fra Les Hommes og Louis Vuitton sitter perfekt. Silhuetten blir litt større enn den egentlig er, uten å bare virke for stor. Gå for brede skuldre, og et a-formet snitt.

OVERSIZED: Selv om denne høsten byr på oversized jakker og frakker, er det greit at klærne fortsatt ser nogenlunde normale og behagelige ut. Nederste rekke her fra Thom Browne er kanskje som noen kunsstykker, men øvre rad fra Les Hommes og Louis Vuitton sitter perfekt. Silhuetten blir litt større enn den egentlig er, uten å bare virke for stor. Gå for brede skuldre, og et a-formet snitt. Foto: FOTO: Stella Pictures.

For en mer sleek tilnærming, går du får et ensfarget antrekk som i seg selv er relativt plaint og tilfører vågale tilbehør i samme farge.

En glam-eksentrisk, som er den mer tradisjonelle typen, kjører alltid dress med ville print og farger - som selvsagt matcher.

Ridder og pølsevev

Til slutt har vi motevisningen til Dolce & Gabbana, som har fått mye blest, men spørsmålet er om det holder. Designerduoen er tydelig inspirert av middelalderen, riddere og konger, men det hele blir fort litt vel tematisk.

Plukker man plaggene fra hverandre derimot, ser vi at de runde og voluminøse skuldrene på overdelene absolutt kan fungere inn i en sporty stil.

Og selv om de færreste kommer til å sporte en ridder-lue, ser vi at skjerfene med hetter, som var så populære for noen år siden, kommer tilbake.

Sammen med denne trenden får vi også metalliske detaljer, som kan være tricky å tilføre garderoben.

ESKENTRISK: Enten du er chabby-eksentrisk, sleek-eksentrisk eller glam-eksentrisk, så kommer du til å digge hva herremoten for høsten 2014 har å by på!

ESKENTRISK: Enten du er chabby-eksentrisk, sleek-eksentrisk eller glam-eksentrisk, så kommer du til å digge hva herremoten for høsten 2014 har å by på! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Men har du veldig lyst, så kan du alltid starte med metalliske sko - og så jobbe deg oppover.

Les også:

Her er guttas verste klestabber

Det er spesielt én ting menn bør lære av kvinner

Når skal du kneppe igjen den øverste knappen i skjorta?

ROBIN HOOD: Designerne Dolce & Gabbana var tydeligvis inspirert av riddere og konger, men hvis man ser bort i fra kronen på hodet, er silhuettene til overdelene spesielt maskuline og er kanskje ikke så skummelt å la seg inspirere av som man først ville trodd.

ROBIN HOOD: Designerne Dolce & Gabbana var tydeligvis inspirert av riddere og konger, men hvis man ser bort i fra kronen på hodet, er silhuettene til overdelene spesielt maskuline og er kanskje ikke så skummelt å la seg inspirere av som man først ville trodd. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning