DIY - Hårstylingvideo: Forskjellen mellom gjennomsiktig og farget tørrsjampo

De beste tørrsjampoene

Må en tørrsjampo være dyr for å være bra for håret?

Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Som om vi jenter ikke har nok å styre med om morgenen, så gjør den norske vinteren rutinene våre ekstra vanskelige.

Huden er tørr, men tåler ikke for mye fukt rett før den møter kulda, og nyvaska hår blir fort til istapper en kald vintermorgen. Derfor er tørrsjampo et perfekt verktøy når vi enten: ikke rekker å vaske håret. Eller rekker å føne det før det bærer av sted til jobb.

Enkelt og raskt

Alle som har prøvd en tørrsjampo vet hvor raskt og enkelt det er. Litt spray fra 30 centimeters avstand over røttene, og så massere produktet godt inn, er alt som skal til.

De færreste trenger å spraye tørrsjampoen i hele håret, men hvis du har veldig tykt og langt hår, kan en liten runde over hele manken være fint.

Er du ute etter en rett og glansende finish, er det fint å gå over med en naturbørste etterpå, men mange liker den litt bustete rocka-looken som tørrsjampoen gir i seg selv. Både tekstur og volum er nemlig en høyt elsket bonus ved denne kattevasken.

Forskjellig resultat

Men for mange har de originale tørrsjampoene, som etterlater et hvitt pulver, vært litt tricky. Har man veldig mørkt hår, så kan sprayen bli veldig tydelig - og man er avhengig av et speil for å bruke den.

Det ser jo ikke så lurt ut med et lag av støv over hele hodet heller. Derfor har det nå komme flere gjennomsiktige tørrsjampoer, og noen som kaller seg tilnærmet gjennomsiktig fordi den hvite fargen fader av seg selv.

Den største forskjellen jeg har merket på disse typene, er at de gjennomsiktige ikke bygger noe særlig volum og tekstur.

Dette er kanskje ikke så overraskende, i og med at det er nettopp det hvite pulveret - som minner veldig om hårpudder for økt volum, som fester seg mellom hårstråene og dermed bygger tekstur og volum.

I tillegg blir håret hakket mer glansfullt, nærmest som med en glansspray av de gjennomsiktige tørrsjampoene, men til gjengjeld føles ikke håret like fritt for fett...

Jeg anbefaler å bruke de fargede tørrsjampoene hvis man har veldig fett hår, og de gjennomsiktige hvis man har tørt hår.

FØR/ETTER: Det fine med tørrsjampoer er at i motsetning til andre stylingprodukter som for eksempel glansspray, så blir det lite synlig at vi har fått en hjelpende hånd. Håret ser bare litt friskere ut, med mer spenst.
FØR/ETTER: Det fine med tørrsjampoer er at i motsetning til andre stylingprodukter som for eksempel glansspray, så blir det lite synlig at vi har fått en hjelpende hånd. Håret ser bare litt friskere ut, med mer spenst. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Vi testet

Kriterier:

  • Leverer det den lover.
  • Fin balanse mellom tekstur og shine.
  • Behagelig duft.
  • Jevn spray.
  • Blir lett usynlig dersom farget.
  • Gir håret spenst.

Jeg husker godt første gang jeg prøvde en tørrsjampo. Det var i 2005, og merket var Sebastian Professional. Tørrsjampo var veldig nytt på det kommersielle markedet, og jeg ante ikke engang hva jeg sprayet ned håret med.

På bare 20 sekunder hadde håret, som var høyst preget av en fattig students livsstil, blitt magisk forvandlet til velduftende, glansfullt og med den etterlengtede spensten som alle hårreklamer lover.

Siden den gang har det kommet en hel haug med produkter på markedet, så nå var det på høy tid jeg testet ut seks av dem. I videoen over viser jeg tre av produktene, i hver sin prisklasse, for å se hvor mye prislappen har å si.

Husk at hårprodukter kan oppføre seg forskjellig på ulike hårtyper og lengder, men dette er hvordan tørrsjampoene fungerte på mitt hår som er tykt, langt, flokete og tidvis tørt.

Billig

Når man forelsker seg i en tørrsjampo, så kan den lett brukes hele vinteren gjennom. Da er det jo veldig greit å finne seg en billig variant som er snill mot lommeboka.

Først ut var Schwarzkopf sin Gliss Tørrsjampo (kr 55), som jeg også viser i videoen over. Det er en stor og god flaske, 200 ml innhold og har en relativt sterk lukt. Duften er relativt frisk, men kan lett bli tung ved for heavy påføring - den henger igjen i lufta med andre ord. Håret føltes renere på kort tid, og fikk en fin tekstur takket være det hvite pulveret i sprayen. Håret var noe trått, som er å forvente, men kunne godt ha blitt hakket mer glansfullt. Forøvrig merket jeg greit med volum og fin spenst i håret i etterkant.

Så fant jeg den billigste tørrsjampoen av dem alle, Sephora sin Express Dry Shampoo (kr 39), dog med kun 75ml kan den bli dyr i bruk. Perfekt til reise med andre ord! Dette er den fuktigste tørrsjampoen jeg noensinne har prøvd, og jeg er fortsatt litt usikker på om det er negativt eller positivt. Håret blir jo ikke kjempevått, så det tørker fort og er med på å reforme håret igjen. Men hvis man skal løpe ut i kulda, kan det være uheldig. Lukta er det ingenting spesielt å utsette på, og den gir godt med shine til håret. Man merker litt økt volum og tekstur, men igjen ikke spesielt mye i forhold til at flaska reklamerer med at den skal gjøre nettopp dette.

Konklusjon

Sannheten er at jeg faktisk likte begge disse billige variantene godt, men på helt forskjellige måter. Og jeg skulle gjerne hatt Gliss sin på baderomshylla og Sephora sin med meg i veska. Men hvis jeg måtte velge, så ville jeg nok gått for Gliss - mer for pengene er alltid bra!

Rimelig

BILLIG: Tørrsjampoer må visst ikke være dyre for å fungere helt fint! Her: Gliss Dry Shampoo fra Schwarzkopf (kr 55) og Express Dry Shampoo fra Sephora (kr 39).
BILLIG: Tørrsjampoer må visst ikke være dyre for å fungere helt fint! Her: Gliss Dry Shampoo fra Schwarzkopf (kr 55) og Express Dry Shampoo fra Sephora (kr 39). Foto: FOTO: Produsentene

En rimelig variant burde være god nok til at den holder akkurat det den lover, men trenger ikke føles som om håret faktisk er nyvaska.

BORT MED VERV: Selv om jeg er for å vaske håret så lite som mulig, er jeg ikke fan av vervet jeg alltid får etter en dag eller to på midten av krona på hodet. Tørrsjampo kan fikse dette raskt og effektivt!
BORT MED VERV: Selv om jeg er for å vaske håret så lite som mulig, er jeg ikke fan av vervet jeg alltid får etter en dag eller to på midten av krona på hodet. Tørrsjampo kan fikse dette raskt og effektivt! Foto: FOTO: Tove Eggen.

L'Oréal Paris Studio sin Express Refresh Invisible Dry Shampoo 200ml (kr 89), som jeg også viser i videoen over, gledet jeg meg veldig til å prøve. Fordi sprayen er gjennomsiktig, altså uten det hvite pudderet, blir håret absolutt mye mer glansfullt. Men for akkurat mitt hår, ble det nærmest for glansfullt - i og med at det var litt fett allerede. Men denne er perfekt på dager hvor håret er tørt og livløst, og trenger litt mer liv i tillegg til en veldig god lukt som ikke er for tung. Håret fikk ingen merkbar volum av denne, som jeg nå etter alle testene har lært er den største forskjellen på gjennomsiktige og farga tørrsjampoer. Derfor hadde jeg ikke blitt fullt så skuffa, hvis det ikke var for at det står "Volume Kick" på flaska - og dermed reklamerer for at den gir flatt hår økt volum. Mulig dette skjer hvis man har veldig tynt hår.

En av Norges mest kjente tørrsjampoer må være Define sin Dry Shampoo 200ml (kr 79) som lover "en umiddelbar frisk følelse og nyvasket look". Det er lett å forstå hvorfor denne er så populær. Perfekt pris, frisk lukt som ikke blir for tung, god tut som fordeler sprayen jevnt og deilig finish. Den får akkurat passe tekstur, som igjen bygger volum, men etterlater fortsatt en fin shine. Dette er en av de få tørrsjampoene jeg ville sprayet over hele håret, uten å frykte at håret ville bli for nedlessa med produkt. Et fint produkt som gjør det den lover, med andre ord.

Konklusjon

Her er det vel liten tvil over hvilken av de rimelige tørrsjampoene jeg likte best - nemlig Define sin. Den gjør det den skal, og selv om L'Oéal sin fungerer helt fint, lover den litt mer enn det den leverer, dessverre.

Dyr

Skal man ut med masse penger, burde produktet holde det det lover, gjøre håret velduftende, glansfullt, spenstig og tilføre volum.

RIMELIG: Produktene som faller midt på treet av pris, skal fortsatt være gode produkter. Dry Shampoo fra Define (kr 79) leverte virkelig, men Studio Line Express Refresh Invisible Dry Shampoo fra L'Oéal Paris (kr 89) skuffa litt. Det stemmer kanskje at lange navn, gir dårligere produkter?
RIMELIG: Produktene som faller midt på treet av pris, skal fortsatt være gode produkter. Dry Shampoo fra Define (kr 79) leverte virkelig, men Studio Line Express Refresh Invisible Dry Shampoo fra L'Oéal Paris (kr 89) skuffa litt. Det stemmer kanskje at lange navn, gir dårligere produkter? Foto: FOTO: Produsentene.

Det siste produktet jeg viser i videoen over, er Catwalk by Tigi sin Session Series Transforming Dry Shampoo (kr 249). Veldig fin og sleek flaske, med hele 250ml. Denne ble satt til den tøffeste testen, nemlig å fjerne vervet som jeg alltid får etter et par dager, øverst på krona av hodet. Sprayen er effektiv og fungerer raskt, men fordeler seg noe dårlig og krever en god del massering for en jevn påføring. Lukten er nydelig, og den mildeste i denne testen, som er fint - det kan fort bli for mye av det gode. Til å være en tilnærmet lik gjennomsiktig tørrsjampo, etterlot den veldig mye hvitt pulver som måtte masseres ut. Men til gjengjeld ble håret definitivt renere, med økt volum og vervet ble helt borte.

Redken Powder Fresh 01 153 ml (kr 300) er virkelig ikke lommebokvennlig, men hei, så god den er! Håret føles nesten nyvaska på ordentlig, og sprayen er veldig lett å fordele jevnt. Selv om det er et farget pudder, så ser man ikke noe særlig av den hvite fargen, som gjør produktet enkelt å bruke. Man merker raskt hvordan oljer fra håret taes opp i produktet, og etterlater håret akkurat passe tørt og glansfullt. Denne gir også veldig fint volum og god tekstur, som gjør håret lett å style til forskjellige hårfrisyrer.

Konklusjon

Igjen, en vanskelig avgjørelse - begge de dyre tørrsjampoene leverte godt. Man forventer jo en god del ekstra når prisen skrues opp, så den som leverte best på alle punkter må derfor bli Redken sin.

Stor forskjell

Selv om man skulle tro at tørrsjampoer var veldig like, og oppførte seg på tilnæret lik måte, merker jeg stor forskjell fra produsent til produsent. Det kan være på småting som lukta, eller på avgjørende faktorer som at produktet leverer det den faktisk lover. En hver tørrsjampo vil til dels gjøre et fett og uvaska hår bedre enn det det var, men noen brillierer og andre skuffer.

Med det i tankene har jeg rangert produktene jeg har testet, uansett pris, slik:

DYR: Vi krever mer fra en dyr tørrsjampo og både Powder Fresh 01 fra Redken (kr 300) og Session Series Transforming Dry Shampoo fra Catwalk by Tigi (kr 249) leverte bra.
DYR: Vi krever mer fra en dyr tørrsjampo og både Powder Fresh 01 fra Redken (kr 300) og Session Series Transforming Dry Shampoo fra Catwalk by Tigi (kr 249) leverte bra. Foto: FOTO: Produsentene.

1. Redken Powder Fresh 01 153 ml (kr 300).

2. Define Dry Shampoo 200ml (kr 79).

3. Schwarzkopf Gliss Tørrsjampo 200ml (kr 55).

4. Catwalk by Tigi Session Series Transforming Dry Shampoo 250ml (kr 249).

5. Sephora Express Dry Shampoo 75ml (kr 39).

6. L'Oréal Paris Studio Express Refresh Invisible Dry Shampoo 200ml (kr 89).

Med andre ord har ikke pris så mye å si når det kommer til tørrsjampo, det finnes både dyre og billige varianter som er gode på markedet - heldigvis!

Hvilken tørrsjampo er din favoritt?

Les også:

Dette skjedde da hun tok rømme i håret

Derfor er uvasket hår best

Billigsjampoen som er best i test

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også