Alt du trenger å vite om basic hårstyling

Bruker du riktig hårstylingsprodukter?

De fleste har flere hårstylingsprodukter stående på baderomshylla - men hvordan skal de egentlig brukes?

RIKTIG?: Mousse eller hårskum er et populært stylingprodukt, men hvor mange bruker det egentlig riktig?

RIKTIG?: Mousse eller hårskum er et populært stylingprodukt, men hvor mange bruker det egentlig riktig? Foto: FOTO: Thinkstock.

Publisert Oppdatert

Frisørene:

Eirik Thorsen - Kreativ leder og innehaver av Adam og Eva Grensen.

Ellen Støen - Daglig leder Norske Frisørskolen i Trondheim.

Ejla Turkovic - Daglig leder ved Gevir Eger Karl Johan.

Anette Therese Bakker - Eier av Luxe Frisør & Make-up Studio Fredrikstad.

Caroline Svendsen - Frisør Gevir Eger Karl Johan.

Bla deg gjennom hårstylingsproduktene ved å trykke på bildet over, eller gå rett til det produktet du ønsker å vite mer om nederst i artikkelen.

Mens våre naboer lenger sør på kontinentet, for å ikke snakke om over Atlanterhavet, nærmest ser på hårstyling som en religion, er vi langt mer tilbakelente her oppe i nord.

Kanskje har vi skaffet oss en fin klipp som enkelt legger seg slik den skal, eller så har vi mestret toppknuten og den daglige hestehalen.

Hårstyling må ikke være vanskelig

Sammenlignet med sminke, så kan kanskje hårstyling virke litt vanskelig å få til selv. Men sannheten er at ofte er det bruk av feil produkt og mengder som er synderne.

- Jenter generelt bruker feil mengde styling og mange sliter med å få produktet jevnt fordelt, som er svært vesentlig. For lite produkt gir lite eller ingen effekt, og for mye kan gi fett og flatt hår, forklarer Elja Turkovic, frisør og daglig leder ved Gevir Eger.

Mange tenker kanskje ikke over hva slags produkt de bruker, og slenger bare på seg det nærmeste på baderomshylla.

- Vi ser ofte at kunder tynger ned håret med masse produkt, som jo vil gjøre at stylingen faller sammen. Derfor er det viktig å bruke de riktige stylingproduktene til ditt hår, slik at resulatet blir enklere å oppnå, råder daglig leder ved den Norske Frisørskolen i Trondheim, Ellen Støen.

Den beste måten å finne ut av hvor mye produkt du egentlig trenger å bruke, er ved å spørre frisøren din, som kan analysere dine behov og hårtype.

Eirik Thorsen - kreativ leder og innehaver av Adam og Eva Grensen, har dog en god mal å følge for å oppnå drømmefrisyren.

- Jeg trenger som regel tre produkter for å få et hår til å se bra ut: Et prepp-produkt som påføres i fuktig hår, en saltvannsspray, skum eller utglattende krem før tørking eller føning. Et pulverprodukt for å gi tekstur og volume, eller en krem/paste for å gi definisjon, og så avslutter jeg alltid med en hårspray for å gi hold til frisyren.

Hårstylingsproduktene "alle" burde ha

Når det kommer til hva man egentlig trenger av hårstylingsprodukter, vil dette være forskjellig fra hår til hår.

Men at vi kan tillate oss langt mer enn en tørrsjampo og litt hårspray, er ekspertene våre tydelige på.

- Med tynt, porøst og nordisk hår, ønsker vi mer hold, volum og tekstur. Dette kan man oppnå ved bruk av stylingkremer, hårskum, volumsprayer og root-liftere, forteller Caroline Svendsen - frisør i salongen Gevir, og fortsetter:

- Dette er produkter som skal påføres i vått eller fuktig hår, så bruk gjerne en grov kam for en jevn fordeling. De fleste av disse produktene må varmeaktiveres, slik at molekylene får utvikle seg og gi et bedre utgangspunkt for videre styling.

Vask ut tunge hårstylingsprodukter

Alle vet at sminke burde vaskes godt av om kvelden for å holde huden ren og fin, men når det kommer til hårstyling så er det ikke alle produkter man behøver å vaske ut.

- Bruker man voks, paste eller gel er det best å skylle det ut av håret, tipser Eier av Luxe Frisør & Make-up Studio, Anette Therese Bakker og fortsetter:

-Ellers anbefaler vi ikke å vaske håret hver dag, men bruk gjerne en rensesjampo på håret med jevne mellomrom da denne fjerner stylingrester, samt renser hår og hodebunn.

- Skal man style håret sitt på nytt neste morgen, bør gammel styling som hårspray vaskes ut slik at det ikke gjør håret tyngre, legger Støen til.

Les også:

Her er ekspertenes ultimate skjønnhetstips

8 vanlige skjønnhetstabber

Hårspray

Det meste kan fikses med en god hårspray.

MUST-HAVE: En tørr hårspray er uten tvil et must når det kommer til hårstyling. Elnett Satin Hårspray fra L'Oréal Paris (kr 69).

MUST-HAVE: En tørr hårspray er uten tvil et must når det kommer til hårstyling. Elnett Satin Hårspray fra L'Oréal Paris (kr 69). Foto: FOTO: Produsenten.

Det finnes mange forskjellige hårsprayer med forskjellige grader av hold og styrke, men de to viktigste forskjellene er hvorvidt hårsprayen er i såkalt tørr eller våt form.

- En tørrspray er perfekt til å låse håret fast etter en føn og for å skape volum. De fleste har i tillegg fuktighetsbeskytter i seg som er veldig greit i det norske høstklimaet, forklarer Thorsen.

En tørrspray, som er den vanligste formen for hårspray er vanlig og fin å bruke som en avsluttende spray på oversiden av håret, men ifølge Støen burde man ikke begrense seg kun til det.

- Tørrspray bør brukes i tørt hår for å skape volum eller "låse" frisyren. Ofte sprayer man hårspray kun på overhåret, noe som gjør at håret faller sammen istedenfor å øke volum. Her bør man spraye under overhåret ved å holde tørrsprayen litt ifra håret slik at det ikke blir klissete.

Og avstanden til håret er veldig viktig hvis du ønsker å oppnå en naturlig frisyre med hold, men som fortsatt kan beveges.

- En stor hårspray som blir plassert tett på håret, gir en hard og seig effekt, forklarer Bakker.

Selv om en våtspray ikke er så vanlig lenger, har Thorsen et godt tips til hvordan den kan brukes.

- Våtspray er perfekt hvis en har laget en stram hestehale og ønsker å kontrollere småhår rundt hårfestet. Også på et stramt oppsett som skal låses skikkelig fast og man ønsker en blank overflate - bare ikke spray for nærme!

Gel

Neida, hårgeléen hører ikke bare 90-tallet til!

For mange var hårgeléen det første stylingproduktet som ble testet ut i ungdommen, og produktet har absolutt en viss 90-talls feeling over seg.

GEL: Bruken av hårgel er tilbake i trendbildet! Texturizing Glue fra Toni & Guy (kr 145).

GEL: Bruken av hårgel er tilbake i trendbildet! Texturizing Glue fra Toni & Guy (kr 145). Foto: FOTO: Produsenten.

Så hva kan den brukes til i dag?

Det viser seg at flere av de mest moteriktige frisyrene er perfekte å skape med en gel, være seg løse frisyrer eller dramatiske oppsett.

- Gel har vært mest brukt til kortere frisyrer for å gi veldig god hold og en rufsete effekt. Men de siste årene har vi sett mer og mer av wetlook-trenden på catwalker over hele verden, og da er gelé et perfekt verktøy for å lage dette på seg selv, forteller Thorsen og fortsetter:

- Bland gjerne geléen med et serum og påfør der du ønsker en våt finish. La produktet tørke, uten å ta for mye produkt i håret. Et tips for de med tynt, fint hår er å påføre en liten mengde gelé i vått hår og føntørke for god hold og volum i frisyren.

Påfør på tørt hår

Selv om en gelé godt kan påføres på vått hår når lengden er kort, burde man tørke det først hvis håret er langt.

- Unngå gelé i vått eller rufsete hår. Det blir til lite flatterende spikerhår, med mindre det er en punker-look du går for så klart, råder Bakker.

Og igjen, er riktig mengde alfa-omega for å oppnå ønsket resultat.

- Ofte ser vi at mange bruker altfor mye gelé ved påføring. Håret vil da rett og slett klappe sammen, forklarer Støen.

Hårskum/mousse

For fyldigere, definert og voluminøst hår er skummen din beste venn!

Nei, en hårskum er ikke kun for dem som ønsker stive og våte krøller anno 1989.

En hårskum, eller en mousse, kan style alt fra fint hår til tykt hår, alt etter som hvilket produkt det er. Enten om du er ute etter ekstra volum, eller vil definere bølger - uten at håret virker stivt og sprøtt.

PÅFØR MED OMHU: En hårskum kan gjøre så mangt, men pass på at du ikke bare slenger den i tørt hår! Aussome Volum Mousse fra Aussie (kr 125).

PÅFØR MED OMHU: En hårskum kan gjøre så mangt, men pass på at du ikke bare slenger den i tørt hår! Aussome Volum Mousse fra Aussie (kr 125). Foto: FOTO: produsenten

Men for å oppnå dette, er det viktig å påføre hårskummet riktig og aktivere produktet med varme.

- Den største feilen man kan gjøre er å ikke føne hårskummet godt inn i håret, sier Turkovic og fortsetter:

- Påfør hårskummet i hårrøttene for å få mer løft og volum. Moussen legger seg oppå hårstrået og ved hjelp av varme sveller den og skaper mer fylde i hvert enkelt hårstrå.

Uten varme kan man faktisk sitte igjen med flatt og tungt hår - det motsatte av hva man kanskje var ute etter, som også har gitt hårskummet et dårlig rykte.

Dette forstår Bakker veldig godt.

- Mousse er for mange et skrekkprodukt fra 80-tallet, som har kommet frem i lyset igjen. Nå kommer moussen i fortykkende varianter som gir fantastisk glans og volum.

En generell god påføringsteknikk er å legge skummet på en børsten og gre det jevnt inn fra rot til spiss.

- Føning gir som absolutt best resultat, men det finnes også lettere krølleskum som definerer naturlige bølger og kan da selvtørke, legger Bakker til.

Et krølleskum er også ypperlig til å brukes sammen med en difuser.

Saltvannsspray

Lenge leve sommerferie-håret!

Saltvannssprayen har blitt en massiv suksess de siste årene, og de aller fleste hårstylingsmerkene fører dette relativt enkle stylingproduktet, som gjør så mye ut av seg.

- En saltvannsspray er et perfekt utgangspunkt for mange frisyrer. Saltvannssprayene gir hold og tekstur til håret og gjør at det er lettere å forme håret og å skape volum, forteller Thorsen og fortsetter:

- Det finnes så klart mange forskjellige fra ulike leverandører, og de varierer i styrke alt etter hvor mye tekstur og hold en ønsker.

ENKEL REDNING: En saltvannsspray er fin å ha på lur, da den enkelt skaper løse, men nydelige hårfrisyrer. Fashion Waves 07 Sea Salt Spray fra Redken (kr 259).

ENKEL REDNING: En saltvannsspray er fin å ha på lur, da den enkelt skaper løse, men nydelige hårfrisyrer. Fashion Waves 07 Sea Salt Spray fra Redken (kr 259). Foto: FOTO: Produsenten.

Stylingproduktet bygger populariteten sin på evnen til å skape de nydelige strandbølgene man ofte får når man er på ferie i varme strøk.

Derfor er den en perfekt stylinghjelp for dem som er ute etter en litt mer løs og ledig, eller romantisk og bohemsk look. Er man derimot ute etter en stram og minimalistisk frisyre, er nok ikke dette produktet for deg.

Thorsen anbefaler følgende fremgangsmåte:

- Spray og fordel godt inn i lett fuktig hår og la håret lufttørke mens du klemmer det opp med hendene eller føner det ved bruk av føner og rundbørste. Har man en hårtype som ikke trenger mer tekstur og volume, er en lett utglattende krem å foretrekke, og håret kan styles på samme måte som nevnt over. Og ikke glem en hårolje som er tilpasset din hårtype!

Voks

Hvem kan egentlig bruke hårvoks?

Som et av de tykkeste, seigeste og drøyeste hårstylingsproduktene, kan en hårvoks ofte virke ekstra skummel.

Så hvor og hvordan skal den kompakte formulaen egentlig påføres?

- Voks bør brukes i tørt hår for å skape tekstur og hold i et kort hår, råder Støen og fortsetter:

- Det er viktig å fordele voksen godt i hendene først, deretter dra det igjennom håret slik at man får hold fra bunnen og ikke bare i spissene.

KREATIV: Med en god voks som brukes riktig, kan man lage de mest kreative frisyrene. Matt Wax fra Björn Axén (kr 139).

KREATIV: Med en god voks som brukes riktig, kan man lage de mest kreative frisyrene. Matt Wax fra Björn Axén (kr 139). Foto: FOTO: Produsenten.

Frisørlæreren anbefaler også at man avslutter med en tørrspray slik at frisyren skal holde lengre.

Hvis du ikke er vant til å bruke en hårvoks, er det greit å begynne med så lite som mulig, da det er vanskelig å fikse hvis du først har brukt for mye.

- Vi ser mange som bruker altfor mye voks, spesielt når håret begynner å bli ute av form. Det finnes mange ulike produkter, så her er det viktig å finne den som passer til din lengde og ønsket hold, legger Støen til.

Menn bommer på hårvoksen

Da en hårvoks aller best egner seg på kort hår, brukes den naturligvis flittig av menn.

Om de bruker den riktig derimot, er en helt annen sak.

- Bruker man voks i fuktig hår får man lett fett og spikey hår som veldig mange menn dessverre bommer på. Bruk en matt type for messy hår, og en blankere type om du ønsker å definere litt spisser i på et litt lenger hår, tipser Bakker.

Litt definisjon til langt hår

Har du langt hår, og ønsker å legge inn litt definisjon av enkelte hårpasser, kan du fint varme voksen mellom fingrene og påføre forsiktig.

Nøkkelen er bare å ikke bruke for mye, og aldri i hele håret hvis det er langt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning