BARBERING MED HØVEL:

Her er triksene for å unngå nupper og kutt under barbering

Sommeren har meldt sin ankomst og med det brukes barberhøvelen flittigere. Men hvordan unngår du de velkjente nuppene og kuttene? Og hvor lenge kan egentlig høvelen brukes? Her får du svar på det du lurer på.

VIKTIG MED GOD BARBERING: Hvis du ønsker et vellykket resultat er det flere ting du bør huske på når du barberer.
VIKTIG MED GOD BARBERING: Hvis du ønsker et vellykket resultat er det flere ting du bør huske på når du barberer. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Barbering kan for mange føles som et nødvendig onde, spesielt nå på sommerstid når både legger og bikinilinjen hyppigere har behov for en runde med høvelen.

Her får du gode tips til hvordan du best kan unngå de vanligste baberingsplagene som nupper, kutt og sår.

Unngå nupper og brannsår

Selv om barbering av kroppshår ikke er det mest spennende å bedrive tiden sin med, har det for mange blitt en naturlig del av hverdagsstellet.

Men det er fort gjort å bruke feil teknikk eller utstyr, slik at huden blir irritert og sår.

Både små kviselignende prikker, og til og med brannsår, kan oppstå.

- Har man problemer med nupper og betennelser ved for eksempel bikinikanten, er det viktig å ha en ren høvel og eventuelt bruke en huddesinfisering i forkant, råder hudpleier ved Elite Klinikken, Hanna Burhol.

I tillegg kan det være lurt å barbere seg på kvelden og vente med deodoranten til dagen etter, slik at huden under armene ikke blir irritert av de sterke antiperspirerende ingrediensene.

Les også: Sjokkert over botox-hets

Sjekk barberhøvelen

Den viktigste grunnen til at barbering kan være en ubehagelig affære, både under og etter utførelsen, er at høvelen er gammel.

Lill Bjerkholt, faglærer ved Hudpleieakademiet, forteller at brukstiden kommer an på kvaliteten på bladet og hvor lenge det holder seg skarpt:

- Med andre ord: har bladet blitt sløvt, er det på tide med en ny høvel.

Ernst-Jan Veer, hudlege ved Agder Hud, forklarer at en gammel og sløv høvel vil kunne irritere huden og føre til småkutt.

- En ren barberhøvel og fuktig og varm hud med barberkrem eller såpe er en god start for å unngå brannsår. Man kan imidlertid likevel oppleve sår og utslett etter barbering, sier han.

At barberhøvelen oppbevares slik at den holder seg så ren og frisk som mulig er også viktig, da barberhøvler som konstant blir eksponert for vann kan ha lett for å bli fortere slitt.

Ikke lurt å tørrbarbere

  1. Varm og myk opp huden i dusjen.
  2. Eksfolier huden.
  3. Påfør rikelig med barberingsskum.
  4. Bruk en skarp og ny høvel.
  5. Barber i hårenes retning.
  6. Husk at underarmshår vokser i tre retninger.
  7. Vent med deodorant i minst 30 minutter når du har barbert deg under armene.
Se mer

For å oppnå en penest mulig barbering, og styre unna rød og sviende hud, er det lurt å dobbeltsjekke at du faktisk gjør det riktig.

- For å unngå brannsår og kutt, er det viktig å barbere seg etter en varm dusj, og aldri tørrbarbere seg over vasken. Hår og hud er da varmet opp og mykgjort, og derfor bedre tilpasset for barbering, tipser Burhol.

Hudlege Veer er enig i at tørrbarbering er noe man burde styre unna.

- Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer han.

MÅ GJØRES RIKTIG: Å barbere bikinilinjen kan by på problemer, særlig om man har mye nupper eller betennelser.
MÅ GJØRES RIKTIG: Å barbere bikinilinjen kan by på problemer, særlig om man har mye nupper eller betennelser. Foto: Getty Images

Ved å eksfoliere huden godt med en mild peelingkrem, spesielt langs bikinilinja, har man også en langt større sjanse for å unngå nupper, inngrodde hår og kløe i etterkant.

I tillegg har både retningen du barberer og trykket du påfører huden mye å si for resultatet.

Husk også på at det ikke er alle områder hvor kroppshårene gror i en nedovergående retning.

- Det er viktig å barbere i den retningen som de forskjellige kroppshårene vokser for å unngå utslett og inngrodde hår, råder Veer.

Les også(+): – Mamma har rett og slett ødelagt meg

IKKE TØRRBARBER: - Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer ekspert.
IKKE TØRRBARBER: - Friksjonen øker når man barberer tørt. Da blir det gjerne mer utslett og irritasjon, forklarer ekspert. Foto: Getty Images.

Viktig med etterbehandling

Etter å ha utført en korrekt barbering, er det viktig at man også følger opp med en tilpasset etterbehandling for å sørge for at huden holder seg jevn og fin så lenge som mulig.

Fukt og smøring er viktig under barbering, men minst like viktig etter barbering også.

- Tidligere brukte menn ofte etterbarberingsvann som inneholdt alkohol. Men selv om dette kan forhindre små infeksjoner, kan det også virke irriterende på huden, forklarer Veer og fortsetter:

- Nå er det vanligere å bruke etterbarberingsprodukter som rengjør, fukter og beroliger huden med for eksempel ingredienser som E-vitamin, grønn te- og kamomille-ekstrakt.

Jo lengre du klarer å holde huden godt hydrert, jo finere blir resultatet.

Både Veer og Burhol tipser om følgende lindrende ingredienser som finnes i forskjellig after-shave:

- Kamomille-ekstrakt

- Grønn te-ekstrakt

- Aloe Vera

- E-vitamin

- Tee trea

Les også: Jo blekere, jo bedre var moten. Så skjedde det noe

ETTERBEHANDLING: På sommeren barberer vi oss langt oftere. God etterbehandling kan hjelpe huden til å holde seg jevn og smidig etter barberingen.
ETTERBEHANDLING: På sommeren barberer vi oss langt oftere. God etterbehandling kan hjelpe huden til å holde seg jevn og smidig etter barberingen. Foto: Thinkstock.com

Avkrefter myte om kraftigere hårvekst

Mange er redde for at barbering kan føre til mørkere og tykkere hårvekst, men ifølge Norsk Helseinformatikk er det ikke noe som tyder på at barbering eller hårfjerning fører til økt hårvekst, slik mange tror.

Også ekspertene kan avkrefte dette:

- Det stemmer ikke at hårene vokser ut tykkere og mørkere. Det som skjer er at man kutter av et hår som naturlig smalner mot tuppen, slik at den midterste delen som vokser ut igjen kan oppleves som tykkere. Men egentlig er den som den alltid har vært, forklarer Veer.

Burhol forklarer at hårvekst også har mye med hver enkelt sin hormonelle tilstand å gjøre.

- Man blir født med et visst antall hårsekker, og hvorvidt disse er i dvale eller i aktivitet bestemmes av hormoner som ikke påvirkes av barering. Det er derfor umulig for barberingen å forandre på utseendet til kroppshåret, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2014, og sist oppdatert 18/06 2021.

Les også