makeup artist Tove Eggen

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Selv om poser under øyne og mørke ringer er noe de aller fleste har, eller kommer til å få, er det fortsatt frustrerende.

Man ser ofte trøtt ut når man ikke er det, eller sliten ut etter en våkenatt - men ikke nødvendigvis ønsker at andre skal se det.

Parfymerier, butikkhyller og skjønnhetsmarkedet generelt, fylles opp med øyeprodukter som lover både umiddelbar og langvarig pleie av den sensitive huden.

Men hvor realistisk er det egentlig å kunne smøre på en krem, som magisk tryller vekk tegn fra kvelden før?

Mørke ringer under øynene

- Poser under øyne kommer gjerne med årene når huden taper sin smidighet, forklare hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Ernst-Jan Veer, og legger til:

- Allerede fra midten av 20-årene kan man ha mindre produksjon av kollagener som er viktig for hudens smidighet og stramhetsfølelse. Eksterne faktorer som sol og stress kan bety noe, men mye er livet selv, arv og uflaks.

Mørke ringer skyldes gjenskinn av blodkar eller blodårer under øynene. Dette kan synes ekstra hos de med lite underhudsfett i område.

- Huden under øynene er ekstremt tynn og kan være nærmest transparent hos enkelte, så disse vil det også synes ekstra godt på, forklarer hudpleier ved Elite Klinikken, Hanna Burhol.

Finnes ingen quick fix

Burnol forteller at drenerende ingredienser kan hjelpe mot vannansamlinger under øyne. Dette kan for eksempel være grønn te eller koffein.

- Ellers vil ingredienser som retinol hjelpe på spenst, elastisitet og fine linjer, mens hyaluronsyre vil gi fukt og minske fine linjer på hudoverflaten, legger hun til.

Selv om det finnes gode produkter og ingredienser, samt øyebehandlinger, burde man også smøre seg med tålmodighet når det kommer til resultater.

- For umiddelbar virkning vil sminke dekke bra, og et blekende middel kan også fungere over tid. Siden området er full av små blodårer, kan nok en karsammentrekkende medisin fungere, råder Veer.

Han påpeker at en behandling av fargeforandringer og poser under øyne er langvarig, og ingen quick fix!

- Øyeserum med et lavkonsentrert retinoid, sammen med antioksidanter og et blekemiddel påført hver kveld over tid kan redusere farge, poser og fine linjer, sier hudlegen.

Ekspertene indikerer dermed at raske løsninger som faktisk får jobben gjort, kan være vanskelig å finne.

Les løftene nøye

Som med nærmest all kosmetisk markedsføring, er løftene pakket inn i ordvendinger som «reduserer inntrykket av poser» eller at man «ser mer våken ut».

Dette er viktig å bemerke seg, da produktene egentlig ikke gir konkrete løfter om hvor tydelig effekten vil være, bare at den forbedrer på en eller annen måte.

En type ingrediens går ekspertene med på at kan ha en umiddelbar effekt.

- Ved kulde kan blodårer trekke seg sammen slik at det blir mindre rødt og blått, sier Veer.

Test av øyemasker

For å se om dette stemmer har vi teste tre av markedets mest kjente øyemasker for å se hvilken umiddelbar effekt de har på poser og ringer under øyne.

Alle tre øyemaskene har til felles at produsentene lover en forbedring av området under øyet på 5-15 minutter.

Øyemaskene ble testet en gang hver, med fem dagers mellomrom.

Les også:

Test av poredempende primer

Sminketriksene som fjerne pigmentflekker

Dette produktet lover å gjøre deg yngre og penere

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!