Å finne den perfekte bh-en kan være vanskelig for oss alle, men når størrelsen kryper over en D-cup, kan oppgaven virke umulig for mange.

De fleste kjedebutikkene fører størrelser mellom 75A til 85C, med et lite utvalg av cupstørrelsene D, E og F opp til 95 - hvis man er heldig.

Det sier seg selv at svært mange kvinner havner utenfor disse størrelsene.

Legger seg under kniven

Ifølge ferske tall fra Helsedirektoratet, gjennomgikk flere enn 1277 kvinner brystreduksjon i 2012. Og disse tallene er uten operasjoner utført ved private sykehus.

Det er et relativt kjent faktum at en stor og tung byste kan føre til nakke-, skulder- og ryggplager, som igjen kan utvikle sterk hodepine.

For mange er dermed den beste løsningen å legge seg under kniven. Men det har også blitt forsket på at bruken av feil bh-størrelse i seg selv kan forsterke disse plagene, og så mange som 80 prosent bruker helt feil bh.

I en amerikansk studie omtalt i den medisinske databasen PubMed, kom det frem at hele 70 prosent av kvinnene som var med i undersøkelsen brukte for liten bh, og 10 prosent brukte for stor bh, er det nettopp kvinner med store byster som er mest utsatt for å bruke feil størrelse.

Noe som igjen kan øke ønsket om en brystreduksjon.

Bh i store størrelser

FINN RIKTIG BH: Før du begynner jakten på riktig type bh, kan det være lurt å ta en titt på oversikten over hvilken bh som passer best med forskjellige typer bryst. © FOTO: Skjermdump change.no

Mål deg ofte

Det er ingen tvil blant ekspertene om at den desidert største feilen deres kunder begår, er å velge seg ut og bruke feil bh-størrelse.

Elisabet Storhaug er butikksjef ved Auds Undertøysalong som går inn i sitt 24 år på Strømmen Storsenter.

- Etter hvert som bysten vokser, er det mange som kjøper en bh med større omkrets istedenfor å bare gå opp i cup-størrelsen. Cupen virker da større, men bysten får ikke støtten den trenger, og sklir derfor opp på ryggen, sier Storhaug.

Butikkmedarbeider, Mari Josefine Yssen Haugen ved undertøyskjeden Next To Nothing, legger også merke til at kunder går etter feil type bh-form.

- Mange ønsker store stropper for ekstra støtte fra skuldre, men glemmer at hovedvekten heller burde ligge rundt bysten for å avlaste nettopp skuldrene. I tillegg er det lurt å huske på at en bh med en smal front mellom brystene aldri vil kunne gi nok støtte til brystene, og fører til at bh-en stikker ut.

bh for store pupper

VELG RIKTIG BH: Det er ikke bare, bare å finne frem i den store bh-jungelen. © FOTO: Thinkstock.com

Perfekt bh

Generelt burde en perfekt bh ligge tett inntil huden mellom brystene, gå i en vannrett linje langs ryggen, og sitte perfekt på det ytterste festet når bh-en er helt ny.

Men vi er jo alle så forskjellige, og spesielt når det kommer til store bryster, kan det være lurt å prøve mange forskjellige typer for å finne frem til den perfekte for deg.

- Hvilken bh som passer best for hver enkelt, kommer an på hvor tung og stor byste man har. For en veldig tung byste, er en fullcup med sidestykke ofte det optimale. Men for noen, selv om man har en stor byste, kan også en bh som er litt vattert gi en veldig fin fasong og god støtte, tipser Storhaug og fortsetter:

- I tillegg til de generelle rådene skal bh-en sitte stødig, men ikke stramt. Brystet skal hvile i bh-en. og bøylen skal ikke sitte oppå brystvevet, som indikerer for liten cup eller sitte nede på ribbena, som indikerer for stor cup.

Haugen synes at en hel-balconette fungerer topp for de fleste med ekstra store bryster. Hun mener videre at norske kvinner fortjener å bli litt mer glad i kroppen sin.

- Når jeg opplever kunder som gråter i prøverommet fordi de ikke føler seg vel med kroppen eller bysten sin, blir jeg frustrert over kroppspresset vi opplever i dag, sier Haugen og legger til:

- Ofte prøver vi å gjemme oss, mens i mer sydlige strøk blir kvinner i alle former satt mer pris på. Som undertøyseksperter kan vi gjøre nøyaktige mål som gjør at man endelig finner en bh som virkelig sitter perfekt, og derfor oppleves som mer flatterende for kunden selv. Derfor er det så viktig, både for helsen og selvtilliten, at kvinner bruker riktig bh.

bh for store pupper

POLPULÆRT MERKE: Merket Prima Donna er spesielt populært blant kunder med store bryster, og føres av samtlige undertøysspesialister. © FOTO: Prima Donna/Auds Undertøysalong

Her finner du de beste bhene i store størrelser

Selv om man ikke finner undertøysbutikker med bh-er i store størrelser på ethvert gatehjørne, finnes det absolutt flere gode forhandlere og nettbutikker som er verdt å sjekke ut:

Netty Undertøy

Hvor: Bergen og Ulset

Nettside: www.netty.no

Størrelser: A-JJ / 60-115

Merker: Abecita, Audelle, Calida, Calvin Klein, Chantelle, Fellina, Fantasie/Freya, Femilet, Magic Bodyfashion, Marlies Dekkers, Marie Jo, Prima Donna og Missya.

Hva: Netty er en av Norges mest kjente spesialbutikker innen undertøy, og ble startet i Bergen 1997. I tillegg til alle mulige størrelser, finner man også spesialprodukter til amming og brystprotese her.

Auds Undertøysalong

Hvor: Strømmen

Nettside: www.facebook.com/auds.undertoysalong

Størrelser: A-J / 65-110

Merker: Antigel, Aubade, Calida, Calvin Klein, Chantelle, Charmline, Diva, Elle MacPherson Intimates, Eprise, Gattina, Huit, Lady Avenue, Lidea, Lilleba, Lise Charmel, Lolita Angels, Louis Féraud, Magistral, Marie Jo, Marie Jo L'Aventure, Marlies Dekkers, Opera, Prima Donna, Prima Donna Twist, Ringella, Roidal, Taubert og Trinny og Susannah.

Hva: En av Norges eldste undertøysbutikker som byr på et imponerende stort sortiment for alle aldre og størrelser.

Next To Nothing

Hvor: I hele Norge

Størrelser: A-J / 60-100

Merker: Lise Charmel, Princesse TamTam, Sunseeker, Wonderbra, Banana Moon, Shock Absorber sports BH, Magic, Hanro, Vivis, Gatina og Wolford.

Hva: Undertøyskjede med delikate og moteriktig undertøy i alle størrelser. Fører også ekslusive merker med Swarovski-krystaller.

bh for store bryster

SOV MED DEN: Mari Haugen fra Next To Nothing bekrefter at kunder ofte sover med denne bh-en fra Wonder Bra da den er genial til å hold puppene fra å trykke mot halsen om natten. © FOTO: Tove Eggen

Marinka

Hvor: Oslo

Nettside: www.marinka.no

Størrelser: A-I / 65-110

Merker: Abecite, Bali, Boob, Bravado, Calida, Calvin Klein, Cette, Chantelle, Diva, Jensen, Lady Avenue, Magic, Marie Jo, Marlies Dekkers, Prima Donna, Ringella, Salta Bad og Trinny & Susannah.

Hva: Med seks butikker i Oslo og Akershus, i tillegg til nettbutikk, dekker Marinka både små og store størrelser.

Change

Hvor: I hele Norge

Nettside: www.change.com/no

Størrelser: A-J / 60-100

Merker: Change, Basic, Charade, Sport, Chic og CFM.

Hva: Det danske undertøysmerket med egendesignede kolleksjoner, er kjente for sitt trendy undertøy i over 150 butikker i 11 land i Europa, Nord Amerika og Midtøsten.

La Lina Lingerie

Hvor: Oslo

Nettside: www.lalina.no

Størrelser: A-K / 60-110

Merker: Prima Donna, Marie Jo, Charnos, Prima Donna Twist.

Hva: Fører alle størrelser, men spesialiserer seg på store byster. Brenner for prinsippet om å gå opp i cup-størrelse og ned i omkransen rundt bysten.

bh for store pupper

DETTE ER FEILEN: En bh som er smal foran vil aldri kunne gi nok støtte til store bryst - så styr unna! © FOTO: Tove Eggen

Nettbutikker

Selv om en bh ideelt sett burde prøves på for å sikre en perfekt passform, finnes det spesielt to gode nettbutikker som fører undertøy i større størrelser.

www.underverker.no

Størrelser: A-J / 65-100

Merker: Triumph, Chantelle, Abecita, Femilet, Dim, Wonderbra, Shock Absorber, Freya, Fantasie, Elomi, Sloggi, Boob.

Returnering: Gratis retur og ny leveringsfrakt ved bytte av størrelse eller produkt. Åpent kjøp i 14 dager, men ikke gratis frakt ved deponering.

www.bravissimo.com

Størrelser: A-K - 60-90

Merker: Bravissimo, Cleo, Curvy Kate, Fantasie, Freya, Maquerade, Panache, Royce, Shock Absorber, The Natural og Tutti Rouge.

Returnering: Åpent kjøp i 28 dager, men husk at det kan komme momskrav fra tollen.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!