Farge håret hjemme selv

Dette er stoffene du må unngå i hårfarging

Hårfarger er til å klø seg i hodet av - bokstavelig talt. Derfor har vi snakket med ekspertene om hvordan vi kan finne frem til produktene som er så snille som overhode mulig med både hud og hår.

TRØBLETE HÅRFARGE: Det skal ikke være lett å finne en fin håfarge som i tillegg er snill mot både huden og miljøet - men her er noen hjelpende råd og triks.
TRØBLETE HÅRFARGE: Det skal ikke være lett å finne en fin håfarge som i tillegg er snill mot både huden og miljøet - men her er noen hjelpende råd og triks. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Tips til hårfaring:

Unngå å farge håret dersom:

  • Du har utslett i ansikt eller hodebunn.
  • Du tidligere har reagert med utslett eller lignende på hennatatovering.
  • Du tidligere har fått kløe, hevelser eller utslett av hårfarge.
  • Du er gravid eller ammer.
  • Du er under 16 år.

Kilde: Forbrukerrådet

De som sier at de aldri har gått på en hårfargesmell, lyver - spesielt de gangene man har gjort det selv hjemme.

Har vi mørkt hår, vil vi være blonde. Har vi rødt, vil vi ha en hvilken som helst annen farge. Og har vi rett hår, står krøller øverst på ønskelista.

Grunnene til å ville forandre på håret er mange, uansett hvor urasjonelle, men det er langt mellom de trygge produktene.

Mange har kanskje fått med seg Forbrukerrådets slående dom over hårfargeprodukter, etter en omfattende test utført i slutten av 2013.

Rapporten som ble publisert på nyåret, viser at samtlige hårfargeprodukter som ble testet inneholdt allergifremkallende ingredienser. Og blir man først kontaktallergisk, blir reaksjonen bare verre over tid.

En klar aldersgrense

At hårfarge kan være allergifremkallende er nok ikke ukjent for de fleste, men at mange produkter i tillegg inneholder hormonforstyrrende stoffer, er det mindre snakk om.

Miljødirektoratets nettside, ertdetfarlig.no, lister blant annet opp en rekke negative bivirkninger som de mistenker at enkelte hormonforstyrrende stoffer kan føre til.

Nyere forskning viser også at det kan være en sammenheng mellom påvirkning av hormonforstyrrende stoffer og en økt forekomst av atferdsproblemer, allergi, diabetes og overvekt.

Nettopp derfor er aldersgrensen for å farge håret 16 år, da barn og unge - i tillegg til gravide og ammende, er spesielt sårbare ovenfor disse stoffene.

Lurer oss

I tillegg slår Forbrukerrådet hardt ned på feilmerking av emballasje.

Flere av hårfargeproduktene fremstår som svært naturlige, skånsomme og nyskapende. Men på ingredienslista, med liten skrift, finner vi derimot de samme allergifremkallende og hormonforstyrrende stoffene som hos andre produkter.

- Enkelte merker fører en direkte villedende markedsføring, og det kan faktisk være slik at ingenting ved produktet tilsier at det er bra for hverken deg eller miljøet, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

FARG STRATEGISK: Man trenger ikke bruke permant hårfarge ved hver farging. Har du fortsatt farge igjen i håret, holder det med minicolor eller glansvask.
FARG STRATEGISK: Man trenger ikke bruke permant hårfarge ved hver farging. Har du fortsatt farge igjen i håret, holder det med minicolor eller glansvask. Foto: FOTO: Thinkstock.

Frisørfarge versus butikkjøpt

Jakten på en trygg hårfarge:

For en så trygg og hormonforstyrrende fri farging som mulig burde du sjekke at produktet:

  • Er fri for parabener og resorcinol.
  • Har en svært lav prosent av PPD (Parafenylendiamin) - helst null.
  • Lav prosent av stoffet Toluene-2,5-diamine (PTD) - som ligner på PPD.
  • Ikke er merket med advarsel trekant.
  • Helst ikke er permanent.

Husk at hennafarger samt plantebaserte produkter også kan være allergifremkallende, men er ikke nødvendigvis like skadelig som kjemiske stoffer, dog Henna og øyevippefarge, samt kosmetikk, ofte inneholder PPD også.

Kilde: Line Sekkingstad.

Det er lett å gå ut ifra at hårfarge hos frisør er tryggere, og dermed bedre, enn de produktene vi kan kjøpe i butikk. Men er det egentlig noen forskjell på produktene?

- Generelt kan vi si at alle produkter som er til salg i butikker og i frisørsalonger langt på vei har de samme innholdsstoffene, med unntak av vippefarger. Det er med det ikke noen forskjell på disse produktene, men frisørene skal ha mer kunnskap om disse og hvordan de skal veilede kunden. For eksempel er risikoen for etseskader fra blekemidler til stede ved feilbruk, forteller Fagforbundet-rådgiver, Jarle Kristoffersen fra prosjektet Grønn Frisør.

Dermed er ikke butikkprodukter direkte farligere i seg selv, men frisører forstår bedre hvordan hårfargen påføres og brukes - både for finere farge, så vel som potensiell skade av hud og hår.

Frisør og makeuplærer ved Tone Lise Akademiet, Line Sekkingstad, har lang fartstid som frilans frisør, og har brukt mange forskjellige hårfargingsprodukter på kunder, reklamefilmer og visninger gjennom årene.

- Jeg anbefaler å ikke farge håret hvis man har sensitiv hud, hverken selv eller hos frisør. Mange har reagert på økologiste farger hos grønne frisører også, da det kan være så mangt man reagerer på. Nettopp derfor er det vanskelig å anbefale spesifikke produkter og merker, da vi alle er forskjellige, forklarer Sekkingstad.

Ny teknologi

Så hvordan skal man egentlig finne frem til hårfargeproduktene som 100 prosent lovlig kan garanterer skånsom og miljøvennlig behandling? Vel - ifølge Forbrukerrådet er det nærmest umulig.

Vanlige hormonforstyrrende stoffer:

Parabener: Brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Ethylhexyl Methoxycinnamate: UV-filter. Utbredt i solkrem.

Resorcinol: Fargestoff, brukes mye i hårfarge.

Kilde: gronnhverdag.no.

Det finnes noen få produkter på markedet som bare inneholder moderat sensibiliserende stoffer.

Disse er dermed ikke merket med varseltrekant og skriftlig advarsel, slik som produktene med ekstremt og sterkt sensibiliserende stoffer er, forklarer rapporten - og det finnes ingen svanemerkede hårfarger.

Når det kommer til hormonforstyrrende stoffer, finnes det også mange forskjellige typer som kan være vanskelig å lese på innholdslista.

Derfor kan det være greit å laste ned Forbrukerrådets Hormonsjekk applikasjonen for mobil, som tillater deg å skanne strekkoden på produktet mens du er i butikken. Appen forteller deg om hårfargen (eller andre produkter) er trygge eller ei.

Styr unna permanent hårfarge

Alle hårfargingsprodukter opplyser om å utføre en allergitest på for eksempel underarmen før farging av selve håret, for å sjekke om du reagerer på den eller ikke.

GODE ALTERNATIVER: Selv om den sjokoladelignende Henna-fargen fra Lush, og Tints of Nature farene fra helskosten inneholder litt allergifremkallende stoffer som Linalool og PDD - har de et godt rykte på seg.
GODE ALTERNATIVER: Selv om den sjokoladelignende Henna-fargen fra Lush, og Tints of Nature farene fra helskosten inneholder litt allergifremkallende stoffer som Linalool og PDD - har de et godt rykte på seg. Foto: FOTO: Produsentene.

Vi spurte frisør og blogger, Sølvi Bjørnevoll fra salongen.blogg.no om hva man skal se etter.

BARE TO: De eneste hårfargeproduktene som ser troverdige ut og er frie for det særdeles sterke allergifremkallende stoffet PPD, er Organic Color System, som også er EU-godkjent, og hårfargeserien Logona.
BARE TO: De eneste hårfargeproduktene som ser troverdige ut og er frie for det særdeles sterke allergifremkallende stoffet PPD, er Organic Color System, som også er EU-godkjent, og hårfargeserien Logona. Foto: FOTO: Produsentene.

- Hvis man opplever alvorlige allergiske reaksjoner, kan det slå ut som rødhet i hodebunn, åpne sår eller blemmer. I tillegg fungerer allergier sånn at om en stadig utsetter seg for stoffer som kroppen reagerer på, vil den kanskje si ifra på andre og kraftigere måter.

Et av de vanligste stoffene som er allergifremkallende er ifølge Store Norske Leksikon Parafenylendiamin (PPD), som ofte finnes i de permanente hårfargene.

- Valget mellom permanent farge og midlertidig farge er utrolig viktig og kan variere fra merke til merke. En grei huskeregel er at en permanent farge trenger du strengt tatt bare bruke når du har 100 prosent naturlig hår. Over farget hår kan man heller bruke en minicolor eller friske opp med en glansvask, forklarer Bjørnevoll og legger til:

- Det er mange som tror at alt de kjøper i butikk er glansvask, men hvis fargen gir deg ettervekst - så er det ikke egentlig en glansvask.

Les også:

Feilen «alle» gjør når de føner håret

Her tester hun boka alle snakker om

Derfor er uvasket hår best

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også