Hvordan du ser ut kan utgjøre en stor forskjell enten det er ved en forfremmelse, på et jobbintervjuet, i lønnsforhandlinger eller på en første date.

- Å ha kunnskap om egen kroppsfasong og hvordan du kler deg i forhold til denne er viktig for alle - uansett kjønn, alder, utseende og grad av moteinteresse, sier Linn-Anne Hovland ved Mildhpress.

For det er faktisk sånn at visse plagg «skjuler», mens andre plagg «fremhever og forbedrer». At en genser kan få armene dine til å se større ut. Eller at nettopp den jeansen gir rumpa et skikkelig løft.

Derfor har vi satt sammen en liten guide som tar for seg de fem vanligste kroppsfasongene for dere menn: V-form, A-form, parallell (rektangel), oval og trapes.

Klikk deg inn på kroppsfasongen nedenfor. Her vil du finne en nærmere beskrivelse av hver enkelt slik at du lett kan finne frem til kroppsfasongen du tilhører. Vær imidlertid obs på at du kan være en kombinasjon av flere kroppsformer, eller ha en mildere utgave av et av eksemplene.

Derfor bør du gjøre det

Ifølge Gro Mikkelsen, personlig stylist og daglig leder ved Nytt Image, bør gutta være bevisste på sin kroppsfasong av flere grunner:

- Du kan enklere og mer effektivt finne klær som passer. Lærer du deg i tillegg hvilke merker som fører klær for nettopp din figur, kan du shoppe både raskt og vellykket. Du vil også se mer troverdig ut, sikrere og oppdatert. Klesstilen er ditt visittkort, så sørg for at det forteller det beste om deg, sier Mikkelsen.

Hun mener videre at å være klar over hva og hvordan du kler deg (og hva du bør styre unna), kan utgjøre store forskjell med tanke på hvordan andre oppfatter deg.

- Folk danner seg en mening om deg og dine kvalifikasjoner hovedsakelig basert på hvordan du ser ut - helt ned til minste detalj. Disse dommene skjer momentant, instinktivt og er ofte langvarige, spesielt dersom de er negative, sier Mikkelsen og legger til:

- Psykologiske studier over år har vist at folk ofte tildeler egenskaper som vennlighet, popularitet, seksualitet, sosioøkonomisk status, intelligens og ærlighet basert på utseendet. Så ja,- hvordan du ser ut kan utgjøre en stor forskjell enten det er ved en forfremmelse, på et jobbintervjuet, i lønnsforhandlinger eller på en første date.

Den største tabben

Hovland mener man kommer langt ved å bare være litt mer bevisst enn det mange er per dags dato.

- Føler du at plagget ser bra ut på kroppen, er det mest sannsynlig riktig. Har du fortsatt ikke peiling - spør kjæresten din eller en venninne. Eller moren din, for den saks skyld, sier Hovland og legger til:

- Det er bedre å finne plagg som er flatterende for deg, enn å slavisk følge trendene. Du kan heller hente inn elementer fra moteverdenen.

Hun understreker videre viktigheten av å aldri kle seg i for store klær.

- Plagg som henger på kroppen ser posete ut, og er så absolutt ikke flatterende. De små plaggene som har hengt i skapet siden ungdomskolen bør også byttes ut, sier Hovland.

Et par generelle jeanstips

Det sier Lars Folkestad, regional manager i Carlings, seg enig i.

- Vi menn er stort sett oppdratt til å ha jeans vi kan «vokse inn i». Det resulterer i at vi, etter hvert som vi blir eldre, ikke tenker så fryktelig mye på hva slags fasong vi bør bruke. Så lenge jeansen ikke er for kort, regner vi med at den passer. Det gjør at vi ofte prøver én bukse, slår oss på slåret og sier: «den tar jeg», sier Folkestad og legger til:

- Vi tar gjerne utgangspunkt i den ene jeansen vi allerede har i skapet, og dømmer ofte en bukse ut ifra farge (vasken) før vi i det hele tatt vurderer fasong og andre kvaliteter som tykkelse (heter egentlig tyngde) og kvalitet.

Nettopp derfor mener Folkestad det er viktig å snakke om kroppsfasonger.

Kroppsfasonger menn

FEM FLOTTE VARIANTER: Lær å kle deg etter din kroppsfasong. Fra venstre: Michael Phelps (V-form). John Goodman (A-form). Hugh Grant (parallell). Kevin James (oval). Gerard Butler (trapes). © FOTO: Stella Pictures

Kroppsfasonger menn

DE FEM VANLIGSTE KROPPSFASONGENE: Fra venstre: V-form, A-form, parallell, oval og trapes. © FOTO: Illustrasjon: Hanne Løvdal

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!