Et uventet skjønnhetstips

Putevaret kan ødelegge hud og hår

Visste du at valg av putevar har mye å si for både hud og hår?

SKJØNNHETSSØVN: Velg et putevar i silke eller silkesateng, og du kan få finere hud og hår.
SKJØNNHETSSØVN: Velg et putevar i silke eller silkesateng, og du kan få finere hud og hår. Foto: FOTO: Bohus.com
Sist oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

De fleste av oss har vel fått med seg at å rense hud både morgen og kveld inngår i en god hudpleierutine, og at håret burde kures et par ganger i måneden er også med på agendaen.

Men hva er det som egentlig har mest nærkontakt med hud og hår i løpet av en dag? Hodeputa di vel! Eller nærmere bestemt putevaret ditt!

Skjønnhetstipset om å gå over til silkeputevar går som en farsott på nettet. Flere amerikanske nettbutikker har spesialisert seg på silkeputevar, og utallige bloggere og forumbrukere har lagt sin elsk på dette myke naturstoffet, og hevder at det både gjør godt for hud og hår.

Jeg prøvde selv, og det viser seg at det gode gamle skjønnhetstrikset med å bytte ut putevaret av bomull med silke eller silkesateng, har noe for seg.

Altfor hardhendt på hud og hår

Kort oppsummert går det i at bomullsstoffet i mange putevar ofte er for hardt og absorberende, slik at fuktighetskremen og hudens naturlige oljer vil suges opp av materialet. Silke er mykere, glattere og absorberer fuktighet dårligere - noe som er en fordel når du ligger og formelig gnir hud og hår inntil stoffet mange timer i strekk.

I tillegg påstås det også at soverynker, spesielt øyne og munn, vil bli fremhevet siden huden møter motstand i bomullsstoffet, og kan derfor bli liggende i folder som igjen lager rynker over tid. Et glattere stoff, som silke, sørger for at huden glir sømløst over putevaret i løpet av natta.

Håret skal også bli blankere, glattere og floke seg mindre, hevdes det. Friksjonen grovt putevarstoff gir kan også forårsake mer bustete hår over natta, i tillegg til at absorbsjonsevnen i enkelte bomullsstoffer også vil absorbere fuktigheten i håret bedre enn silke - noe som resultere i at håret kan bli mattere og tørrere.

Hudlege Janice Wu uttaler til Necn.com at jo mykere materiale du sover på, jo mindre friksjon og dermed mindre påkjenning blir det for huden. Og hun har støtte av andre kjente amerikanske leger, som Dr. Oz og hudlege Neil Shultz.

- Tro det eller ei, vekten fra hodet på puta vil skape noe som kalles soverynker og kan gjøre eksisterende rynker verre. Så for å unngå dette er det best å alltid sove på ryggen. Men hvis man ikke klarer å holde seg på rygg, bruk it det minste silke- eller satengputevar som gjør at huden sklir over puta,." uttaler Dr. Shultz til Stylelist.com.

Hollywood-favoritten

Store stjerner som Kate Winslet og Reese Witherspoon kan nok velge og vrake fra øverste hylle når det kommer til rynkekremer og hårbehandlinger. Men fortsatt velger de å bruke putetrekk av sateng eller silke for å virkelig sørge for å våkne opp frisk og vakker, skriver Stylelist.com.

Til og med de kongelige hiver seg over skjønnhetstrikset. Makeupartisten til Kate Middleton fortalte nylig til Style Magazine at å sove med sengetøy av silke var et av de beste skjønnhetstriksene man kunne følge. Og varmest anbefalt ble den luksuriøse silke-serien fra Branché.

GOD NATTESØVN: Pass på at putetrekket er i silke eller i silkesateng, - det er det beste! 1. Charmeuse Case fra Branchebeautysleep.com (ca kr 600), 2. Belle de Nuit Eye Mask 100% silke fra Branchebeautysleep.com (ca kr 299), 3. Natural Silk Pillowcase fra Beautyzzz (ca kr 300), 4. Silkeputevar fra Charlotte & Co (ca kr 400), 5. Putetrekk i silke fra Lifeventure (kr 249).
GOD NATTESØVN: Pass på at putetrekket er i silke eller i silkesateng, - det er det beste! 1. Charmeuse Case fra Branchebeautysleep.com (ca kr 600), 2. Belle de Nuit Eye Mask 100% silke fra Branchebeautysleep.com (ca kr 299), 3. Natural Silk Pillowcase fra Beautyzzz (ca kr 300), 4. Silkeputevar fra Charlotte & Co (ca kr 400), 5. Putetrekk i silke fra Lifeventure (kr 249). Foto: FOTO: Produsentene.

Mirakelprodukt for krøllete hår

Silke og sateng

Silke er et naturfiber produsert av silkeormer. Silkefibrene regnes blant de mest eksklusive tekstilfibrene, både på grunn av den vakre glansen og styrken i fibrene, men også fordi det er komplisert å fremstille. Overflaten til silke har ingen karakteristisk struktur, og det er nettopp den glatte overflaten som gir silken den særpregede glansen.

Sateng var opprinnelig navn på kinesisk silkestoff, men brukes nå om tekstiler vevd i satengbinding. Sateng er altså ikke en type stoff, men en betegnelse på hvordan stoffer er vevd. Vanlige stofftyper brukt i sateng er silke, bomull, polyester og nylon. Stoffet er vevd slik at overflaten blir særlig glatt og glansfull.

Kilder: Snl.no og Wikipedia

Håret blir nærmest fri for fjoner og frizz, og i tillegg så holder frisyren seg mye lenger. Så når du har brukt timer på å rette ut håret, fønet det i en spesiell form eller krølla det - så overlever frisyren natta mye bedre på silke- eller satengputevar. Jo glattere putevar, jo bedre er det.

Så selv om det ikke er forsket nevneverdig på silkeputevarets innvirkning på skjønnhetssøvnen, så florer nettet over av lovord fra jenter med krøller.

- Jeg elsker silkeputevar!, sier FrizzBgone på forumet til Naturallycurly.com.

- Silke er et naturfiber, og jeg foretrekker det fremfor sateng. Jeg kjøpte også noen silkeputevar til min datter, som gjorde stor forskjell for hennes hår. Tidligere brukte håret hennes å se ut som en flokekatastrofe om morgenen, men dette stoppet etter vi begynte med silkeputevar, skriver hun.

En annen har også lagt sin elsk på disse putevarene. Fantak skriver følgende hos Makeupalley.com:

- Smilelinjene mine har gradvis blitt bedre, min sensitive hud er mindre irritert og mest overraskende er det at håret mitt beholder spensten og glansen. Jeg har ikke hatt en dårlig hårdag siden!

Gjør det selv

Selv om det finnes mange type silke- og satengputevar å velge imellom, kan de ofte være ganske dyre. Silke skal være absolutt best, men er da også absolutt dyrest.

Men det er ingenting i veien for å lage en selv. Husk at stoffet må være 100 prosent silke for å virkelig ha en effekt på hud og hår. Disse kan ofte finnes rimelige på nettet, eller på rene stoffbutikker.

Så er det bare å måle opp, klippe til og sy igjen - slik som Lara fra den populære nettsiden howdoesshe.com viser her:

Uten tvil en av de enkleste skjønnhetstriksene som finnes, som også er veldig bra for oss allergikere da silke er hypoallergenisk og perfekt for sensitiv, tørr og irritert hud.

GJØR DET SELV: Jentene bak howdoesshe.com syns også at silke- eller satengputevar er et perfekt DIY-prosjekt. Passer ypperlig som en litt annerledes gave.
GJØR DET SELV: Jentene bak howdoesshe.com syns også at silke- eller satengputevar er et perfekt DIY-prosjekt. Passer ypperlig som en litt annerledes gave. Foto: FOTO: howdoesshe.com

Prøvde selv

I forberedelse til denne saken, har jeg prøvd silkeputevar for å se om det virkelig gjør en forskjell.

Og selv om jeg er fullstendig klar over at putevaret i seg selv ikke forbedrer huden, så våknet jeg faktisk med færre trykkmerker - eller soverynker om du vil! Den største forskjellen ser jeg imidlertid på håret, som virkelig har hatt god nytte av å sove på silke.

Det er mykere, friskere og mer glansfullt - uten å være omkranset av fjoner og frizz. Og det kan jeg godt like!

Har du testet silke- eller satengputevar? Merket du noen forskjell?

Les også:

Få glansfullt hår med hårolje

Bildet som har fått over en million "likes"!

Vi fikk leserne våre til å avsløre sine favorittprodukter

Følg oss på Facebook

48 lekre skofunn i butikk nå

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også