Hårtap

- Åpenheten har gjort at jeg har akseptert sykdommen, og lært å leve med den

For Linn (28) er det viktig å være ærlig om hvordan det er å miste håret.

ÅPEN OG ÆRLIG OM HÅRTAPET: Frisør og blogger Linn Berg Bertheussen forteller sine lesere om en hverdag med hårtap. Åpenheten har gjort at hun har akseptert sykdommen, og lært å leve med den, forteller hun.

ÅPEN OG ÆRLIG OM HÅRTAPET: Frisør og blogger Linn Berg Bertheussen forteller sine lesere om en hverdag med hårtap. Åpenheten har gjort at hun har akseptert sykdommen, og lært å leve med den, forteller hun. Foto: FOTO: linnharalopecia.blogg.no

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Blant menn er nok tanken på at hårmengden vil begynne å minke en eller annen gang i livet, nokså kjent - enten det er i 30-årene eller etter passerte 70 år. For kvinner er det ikke fullt så sort-hvitt.

Tall fra Norsk Helse Informatikk forteller at hele 75 prosent av menn rammes av hårtap, som under medisinsk terminologi kalles androgen alopeci.

For kvinner er tallet et ganske annet der det bare er 20 prosent i vår verdensdel som rammes av denne formen for hårtap. For kun fem prosent av disse, starter hårtapet før 20-årsalderen.

Stress ned

For mange vil en periode med diffust hårtap, hvor hårstrå jevnt over hele hodet faller av, være forbigående, og kan være relatert til stress. Det vil derfor være mulig å se forbedringer så fort stressfaktoren har blitt eliminert.

- Stress, jernmangel, stoffskifteproblemer, diabetes og polycystisk ovariesyndrom er vanlige årsaker til økt hårtap hos unge kvinner, forklarer allmennlege Pål Branæs, gründer og svarlege på nettstedet OnlineLege.no.

Ifølge hudlege Jon Langeland, rammes ofte eldre kvinner av androgenetisk arvelig hårtap (alopecia androgenetica), mens yngre jenter kan oppleve synkronisert hårtap (telogent effluvium).

Mens flekkvis håravfall (alopecia areata), er mer sjeldent, skyldes en autoimmun sykdom, og kjennetegnes med helt hårløse flekker på hodet.

ET ALTERNATIV TIL PARYKK: Linn driver også sin egen nettbutikk der hun selger hodeplagg og parykker som kan gjøre hverdagen en smule enklere å takle.

ET ALTERNATIV TIL PARYKK: Linn driver også sin egen nettbutikk der hun selger hodeplagg og parykker som kan gjøre hverdagen en smule enklere å takle. Foto: FOTO: linnharalopecia.blogg.no

Ingen visste hvorfor

Åpenheten har gjort at jeg har akseptert sykdommen, og lært meg å leve med den.

Det er nettopp sykdommen alopecia areata frisøren Linn Berg Bertheussen (28), som også blogger på linnharalopecia.blogg.no, har.

- Jeg var så liten da jeg først begynte å miste håret at jeg ikke helt visste hva det betydde. Men jeg skjønte at det ikke var normalt, forteller Bertheussen.

Hun var bare syv år da hun først begynte å miste hår på store områder av hodet, og informasjonen om hva hårtapet kunne skyldes, var vanskelig å finne.

- Vi hadde ikke internett til å hjelpe oss da som vi har nå - og ved første legeturen for å finne ut av hva dette var, ble vi rett og slett bedt om å snu I døra. Ingen visste hvorfor det skjedde, hva det var eller om det fantes en kur, sier Bertheussen.

Like blid

28-åringen blogger om livet som frisør og jente med alopecia, og driver også egen nettbutikk paahodet.no. som selger hodeplagg og parykker.

Det er flaut og vanskelig å snakke om fordi jeg føler at jeg mister deler av kvinneligheten min med håret, selv om jeg vet det høres tullete ut.

Og Bertheussen er uten tvil en positiv sjel, med mye humor i livet generelt, og spesielt når det kommer til den autoimmune sykdommen hun har, selv om det er vanskelig til tider.

- Jeg hadde det veldig tøft i perioder. Håret kom og gikk, så jeg opplevde en slags sorg hver gang jeg fikk en ny, hårløs flekk, sier Bertheussen og legger til:

- Men framover tenker jeg å fortsette med åpenheten om hårtapet mitt, og er veldig glad for det. Åpenheten har gjort at jeg har akseptert sykdommen, og lært meg å leve med den.

Mer åpenhet

Selv om hårtap, spesielt for kvinner, er et sårt tema, er det tydelig at det stadig flere ønsker å snakke om det, i tillegg til å øke informasjonen og støtten til alle dem som lider av alopecia.

Forrige uke lastet en av Youtubes aller første beauty-guruer, Marlena Stell fra Makeup Geek, opp en video som overrasket mange. Hun har gradvis mistet mye hår de siste årene, og har inntil nå skjult det med hår-extensions.

Fakta om hår:

  • Hvor mye har vi har, avhenger blant annet av hårfarge, og er derfor forskjellig fra person til person. Med rødlig hår har man rundt 90.000 hårstrå, sorthårede har 110.000, mens blonde har 140.000 hårstrå.
  • Det er normalt å miste opptil 100 hårstrå hver dag, samtidig som håret også vokser til sammen 30 meter.
  • Vel 400.000 norske menn og ca. 100.000 norske kvinner lider av hårtap som langt overstiger de normale ca. 100 hår om dagen.

Kilde: Dinside.no og frisørsiden.no.

- Jeg vet ikke hva som skjer, og jeg har vært hos flere leger som heller ikke vet hva det er. Det er flaut og vanskelig å snakke om fordi jeg føler at jeg mister deler av kvinneligheten min med håret, selv om jeg vet det høres tullete ut, forteller Stell mens hun holder igjen tårene.

I mellomtiden ønsker Stell å vise hva hun gjør for å føle seg vakker og kvinnelig, mens legene prøver å finne ut av hva som skjer.

- Makeupgeek.com og Youtube-videoene mine har alltid vært ment til å hjelpe kvinner til å føle seg vakre. Derfor er det bare riktig at jeg nå snakker om hårtapet og hvordan jeg takler det, sier Stell.

Ikke stirr!

Også 14 år gamle Marthe blogger om sin alopecia på megogminhverdag.blogg.no. Hun har som mål å ikke bruke parykk så hyppig i sommer, og skriver om hverdagen både med og uten parykk.

- Så langt i sommer har jeg bare brukt parykken én gang. Det er utrolig godt å gå uten. I går var jeg på Tusenfryd. Jeg gikk uten parykken. Det er mye bedre å ikke ha den på. Men jeg merket at det var en del som stirret på meg, skriver Marthe i sitt siste blogginnlegg.

VIL HJELPE KVINNER TIL Å FØLE SEG VAKRE: En av Youtubes aller første beauty-guruer, Marlena Stell fra Makeup Geek, lastet opp en video som overrasket mange. Hun har gradvis mistet mye hår de siste årene, og har inntil nå skjult det med hår-extensions.

VIL HJELPE KVINNER TIL Å FØLE SEG VAKRE: En av Youtubes aller første beauty-guruer, Marlena Stell fra Makeup Geek, lastet opp en video som overrasket mange. Hun har gradvis mistet mye hår de siste årene, og har inntil nå skjult det med hår-extensions. Foto: FOTO: Youtube-screenshots

Vi spurte Bertheussen om hva slags støtte det er viktig for en med alopecia å få:

Alopecia areata (flekkvis håravfall):

  • Hudsykdom som plutselig skaper hårløse hudflekker. Sykdommen kan ramme enhver (ca. 1% av befolkningen) og i alle aldre, men oftest unge mennesker.
  • Årsaken er ikke kjent (idiopatisk sykdom), men mye tyder på at det er en autoimmun forstyrrelse.
  • Symptomer: Pasienten merker i begynnelsen en naken flekk på hodet, i skjegget eller et annet sted på kroppen. Huden på disse flekkene er på ingen måte forandret, det er bare ikke noe hår der.
  • Behandling: Det finnes ingen kjent behandling som virker bedre enn å avvente. Av og til blir det gitt corticosteroider, som kan gi en forbigående bedring.
  • Forløp: Hos mange opptrer spontan bedring eller fullstendig helbredelse etter en tid, hos rundt 90 % av pasientene er symptomene forsvunnet etter to år. Når hårene begynner å vokse igjen, kan de være uten pigmenter den første tiden.
  • Sykdommen er ikke farlig, men har fremfor alt kosmetiske følger, noe som kan representere store psykiske belastninger for pasienten.

Kilde: Wikipedia og hudlegekontoret.no

- Venner og familie er det viktigste man har i slike situasjoner. Jeg var veldig heldig med mine som behandler meg som normalt, men de tenker seg nok litt om før de klager på en dårlig hårdag foran meg.

- Vis at du er der om personen trenger en å snakke med, eller en skulder å gråte på - for det er vanskelig å miste håret.

- Vis at du bryr deg om den det gjelder, og ikke håret i seg selv.

- Prøv å sette deg inn i situasjonen - hvordan ville du vært eller ønsket at andre var mot deg om det var du som mistet håret?

Behandling

Det finnes forskjellige typer av medisinering avhenging av hvilken form for alopecia (hårtap generelt) man lider av, alt fra kortison til stressdempende preparater.

Men at markedet er fullt av produkter som egentlig ikke gjør noe særlig nytte, tviler ikke Bertheussen på.

- Det finnes dessverre mange der ute som vil tjene penger på folk som er desperate nok til å prøve alt. Jeg har prøvd det meste uten hell. Alopecia er en autoimmun sykdom, noe som går på immunforsvaret, og da tviler jeg personlig på at det hjelper å smøre på en salve, forklarer Bertheussen.

- Men når det er sagt, tror jeg også det er viktig å prøve litt forskjellig, hvem vet - plutselig en dag kommer det et produkt som gjør susen, og da vil vi jo ikke gå glipp av det! Så har jeg jo i tillegg funnet verdens fineste parykk, så jeg har jo hår jeg også, legger Bertheussen til.

Les også:

19 millioner har sett den utrolige forvandlingen

Du kan fjerne selvbruningstabbene

Følg oss på Facebook!

Derfor tar hun med eddik i dusjen

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning