MODERNE JULEFEIRING:

Jul med eksen og eksens eks

- I år blir det kanskje meg, kjæresten min, hans sønn, hans eks, hennes nye samboer, hans tre barn og samboerens foreldre!

KNUSTE HJERTER ... Og nye konstellasjoner. The more the merrier!
KNUSTE HJERTER ... Og nye konstellasjoner. The more the merrier! Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Jeg pleier å feire med min samboer, hans foreldre, hans eks og deres felles barn. Eller med min eks, vår datter, eksens søster og hennes samboer, deres to barn, samboerens far, onkel og tante, og eksens foreldre, forteller Julia (40). Hun innrømmer å ha hatt mange «rare julekonsetellasjoner» etter hun ble skilt. Hun har også feiret med sin datter og egne foreldre i en annen by, mens samboeren har vært sammen med sin eks og deres felles barn.

– Aller helst skulle jeg feiret med min samboer hvert vårt barn, mine egne foreldre og besteforeldre. Men når det er sagt: Det er virkelig ikke noe problem at det er som det er!

Julia er ikke alene om å tilbringe julaften på denne måten. Med stadig flere skilsmisser og særkullsbarn, er den tradisjonelle julefeiringen med kjerne-familien over for mange. Vi feirer jul med kjærestens eks, hennes familie, barn man ikke er i slekt med, naboens rare onkel og onkelens enda rarere katt. Og vi skal være så lykkelige og glade – bare fordi det er jul.

– Jul er tradisjon, familie, gode minner, høytid, ønsker, forventninger og verdier som går i arv. I jula skriver vi alle vår egen lille historie – det er naturlig at man ønsker at det skal være et kapittel fylt av glede og gode opplevelser. Det er relasjonsbygging i praksis, sier Kate Elin Søyland, familieterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes.

– Dersom alle går inn for å ha en hyggelig jul, kan ulike personligheter og familier gjøre jula mer fargerik og morsom. Plutselig står man der med to julenisser! Man lærer å inkludere og gjøre kompromisser, både voksne og barn kan få nye, positive bilder på hva en «god jul» er – og gjerne også flere pakker, sier hun.

Gaver til x og y

Flere gaver er det også blitt hos Julia. Uansett hvem hun feirer jul med, gir hun gaver til alle. Eksen til samboeren får også gave.

– Jeg vet jo hvor crazy det høres ut, men jeg gjør bare det beste ut av det. Den første jula jeg feiret sammen med eksen til samboeren min, gråt jeg i hennes armer fordi jeg var så trist for at datteren min ikke var der.

I år ligger de an til å bli enda flere mønstre i julelappeteppet.

– Nå har eksen til kjæresten min fått ny samboer, og han har tre barn. Så i år blir det kanskje meg, kjæresten min, hans sønn, hans eks, hennes nye samboer, hans tre barn og samboerens foreldre! ler Julia.

Tenk deg om

Men ikke alle synes det er bare greit å feire jul med familiemedlemmer de selv aldri ville valgt. Familieterapeuten råder folk å tenke godt igjennom grunnene til at man ønsker å tilbringe høytiden sammen med hele storfamilien.

– Du lurer ikke et barn, de er smarte. Tenk igjennom hva som egentlig er intensjonen med å feire jul med storfamilien, for det finnes flere gode alternativer. Ikke ødelegg jula fordi dere på død og liv skal fremstå som en stor, lykkelig familie, råder Søyland, og legger til at det er lov å takke nei til invitasjoner.

– Ikke gjør noe bare av plikt. Det er ikke farlig å være litt direkte, så lenge tid sies på en fin måte. Gi beskjed i god tid før jul at dere vurderer flere typer feiringer, da er ikke skuffelsen så stor om dere velger å takke nei til en invitasjon. Jul skal være gøy og glede – også for de voksne.

Dersom man likevel ønsker å feire sammen med eks-svigerfamilie og tidligere kjærester, er familieterapeutens beste råd å ha en plan for hva man gjør dersom det skulle oppstå gnisninger, og ikke undervurdere sin egen rolle som hun eller han som reddet julekvelden.

– De fleste har erfart at jula ikke alltid forløper slik vi drømmer om. Har du to-tre triks for å få fart på den gode julestemningen, er det lettere å snu en dårlig stemning. Hva er viktig for å få den deilige julestemningen? Og hva skal vi gjøre om det plutselig blir dårlig stemning?

Det har Julia svaret på:

– Ha lave forventninger og et åpent sinn. Tenk på barnas beste, vær voksen og vær ekstra raus i jula!

FAMILIETERAPAUTENS RÅD:

❤ Foreslå gjerne flere ulike steder dere kan være, og stem over alternativene!

❤ Dersom det er store forskjeller i hva man pleier å gi, kan det være lurt å avklare pris på forhånd.

❤ Snakk tidlig om forventninger slik at gjestene vet hva de sier ja til.

❤ Velg gjerne noen tradisjoner fra hver familie, slik at alle føler at julen er litt «sin».

❤ Legg en plan b som kan redde jula. Ikke undervurdér din egen rolle!

❤ Avklar forventninger med både store og små i god tid før jul.

❤ Feirer du med eksen? Vis barna at dere er gode venner, så de slipper å bekymre seg for dårlige vibber.

Kilde: Kate Elin Søyland, Åpen Dialog.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2016, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også