Nøtter, frø, tørket frukt og sunne oljer er en fantastisk basis for de sunneste og beste godbitene.

Oppskriftene finner du nederst i saken!

Spiret quinoa:

Har mer protein enn korn, og inneholder flere viktige aminosyrer. Smaken er syrlig, og frøet sprøtt og godt.

Chiafrø:

Chiafrø er en av de rikeste omega-3 kildene fra planteriket! Rik på kalsium, jern, magnesium og sink.

Blandet med væske sveller de opp og får en gelélignende hinne som gjør at de metter godt.

Den er nesten smakløs og kan for eksempel brukes i yoghurt, smoothies, grøt eller i bakst. Chiafrø hjelper også å holde blodsukkernivået stabilt.

Gresskarkjerner:

Rike på mineraler, vitaminer og protein, og inneholder mye umettet fett.

Dadler:

En god kilde til magnesium og kalium, og er dessuten rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Tranebær:

Proppfulle av vitamin C og antioksidanter.

Råkakaopulver:

Har et høyt innhold av antioksidanter, samt magnesium.

Dadler:

En god kilde til magnesium og kalium, og er dessuten rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Tranebær:

Proppfulle av vitamin C og antioksidanter.

Fiken:

Inneholder kostfiber og en del kalium.

Linfrø:

Inneholder mye omega-3, og bør knuses eller legges i bløt for maks opptak.

Havregryn:

En god kilde til kalium og kalsium.

Valnøtter:

Er en suveren kilde til omega- 3, magnesium og kobber.

Granateple:

Smaker vidunderlig og er proppfulle av antioksidanter!

 

Sunne, rå energikuler

Deilige og sunne sjokoladekuler er perfekt til å tilfredstille søtsuget!

 

Du trenger:

2,5 dl rå cashewnøtter

1 dl dadler uten sten

Råkakaopulver

Kokosmasse

Sesamfrø

 

Slik gjør du:

1. Mos ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Du kan også tilsette tranebær og tørkete blåbær.

2. Rull små baller av den fuktige massen, og vend i kakaopulver, sesamfrø eller kokosmasse.

Smaker vidunderlig!

 

Fikenknekkebrød med havsalt

Lag ditt eget supersunne knekkebrød på 1-2-3!

 

Du trenger:

2 dl linfrø

2 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

2 dl gresskarkjerner

1 dl chiafrø

2 dl havregryn

10 stk. tørket fiken

Havsalt

Tørket oregano

Ca. 2 dl vann

 

Slik gjør du:

1. Knus alle frøene, bortsett fra chiafrøene. Du kan bruke en stavmikser med tilhørende beholder, eller en kjøkkenkvern.

2. Kutt opp fiken i små biter og bland inn med frøene, og bland også inn havregryn og til slutt vannet. Avpass vannmengden slik at du får en fuktig, men ikke altfor løs deig.

3. Bre ut i et tynt lag over bakepapir på stekebrett. Oppgitt mengde ingredienser holder til to brett.

4. Strø over havsalt og oregano, og stek på 180 ºC varmluft, i cirka 30 min.

5. Brekk opp passende biter, og server med gode oster eller som mellommåltid alene. Yum!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!