Er du ambivert

Er du både sjenert og sosial?

Du er festens midtpunkt én dag, men har mest lyst til å mure deg inn med ei bok en annen. Det kan hende du rett og slett er ambivert!

PERSONLIGHETSTYPE: Er personligheten din en blanding mellom introvert og ekstrovert? Det er vanligere enn du tror og kalles ambivert.
PERSONLIGHETSTYPE: Er personligheten din en blanding mellom introvert og ekstrovert? Det er vanligere enn du tror og kalles ambivert. Foto: Foto: Fotolia.com
Sist oppdatert

Introvert:

- Snakker mindre

- Isolerer seg

- Unngår rampelys

Ekstrovert:

- Selvsikker

- Ikke redd for å snakke offentlig

- Sosialt dyktig

Når du møter nye mennesker – gjør du som de fleste andre og setter folk i båsene «innadvendt» eller «utadvendt»? Se for deg dette:

Den nye kollegaen på jobben smiler, er sosial og virker trygg på seg selv. «For ei utadvendt dame», tenker du kanskje. Eller den nye kompisen til typen din, som ikke sier så mye og som ikke gjør mye ut av seg. Din konklusjon? «Ganske innadvendt, han der».

Den sosiale, selvsikre kollegaen din foretrekker kanskje helst sitt eget selskap. Og neste gang du treffer den nye kompisen til kjæresten din, kan du bli overrasket over at han prater i ett kjør. Forvirrende?

Disse personene er nemlig verken introverte eller ekstroverte – de er ambiverte.

Ta hensyn til deg selv

Eva Langvik, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU og spesialist i personlighetspsykologi, forteller at mange ofte føler at beskrivelsen av kategoriene «introvert» eller «ekstrovert» ikke ­passer på dem. De opplever at begge typene passer litt, men at ingen av typekategoriene blir riktig.

Hvis dette gjelder deg, kan det være greit å forklare for vennene dine at du liker å være sosial, men at du også trenger ditt eget selskap av og til. Eller hvis noen lurer på hvorfor du plutselig er så stille – fortell dem at ambiverte gjerne prater, men at de også liker godt å lytte til det andre sier.

Ved at du hjelper omgivelsene å forstå at du er «litt av begge deler», tar du bedre vare på energien din og kan ta hensyn til deg selv.

Jungs oppdagelse

Faktisk var det Carl Jung og Hans ­Eysenck som utviklet begrepet ­«ambivert» for over 50 år siden – og de mente dette gjaldt mange av oss.

– Eysenck fokuserte seinere på personlighetstrekk i stedet for personlighetstyper, fordi han mente svært få av oss er enten ekstremt introverte eller ekstremt ekstroverte. I en trekkbasert personlighetstest kan du nemlig skåre på midten på trekket «ekstroversjon» – det kan du ikke hvis undersøkelsen er basert på typer – da blir du enten eller, forteller Langvik.

Lykkelig som gjennomsnittlig

Fordeler som ambivert

- Mer fleksibel.

- Mer emosjonelt stabil.

- Intuitiv og hensynsfull.

- Større påvirkning på andre.

Å være midt imellom er slett ikke så dumt, ifølge ekspertene.

– Ofte opplever jeg at personer som tar en personlighetstest som kartlegger introversjon-ekstroversjon blir skuffet når de havner på midten. De liker ikke å være gjennomsnittlig. Men å få en middels skår (altså være ambivert) er egentlig er å skåre optimalt – disse personene er fleksible og fungerer godt i ulike situasjoner. Det er altså mye større fordeler enn ulemper knyttet til å være ambivert, sier Langvik.

Så neste gang du blir plassert i den ene eller den andre båsen, kan du puste lettet ut – du trenger ikke passe inn i noen av dem!

Kjenner du deg igjen?

Du elsker ditt eget selskap – men også å være sammen med venner. Du kan prate mye og lenge om et tema som interesserer deg, for så å være stille og observere resten av samtalen. Du har et rolig, profesjonelt ytre – men vennene dine ser en helt annen versjon av deg.

I riktig sammenheng elsker du oppmerksomhet, mens andre ganger foretrekker du å unngå rampelyset.

Du observerer ofte det som foregår rundt deg, mens andre ganger involverer du deg med en gang.

Følg oss! På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også