KOMMENTAR:

Det snakkes ikke lenger om de «stakkars enslige mødrene». Nå betegnes vi som de «sterke og enestående mødrene». Og det er jo litt interessant.

For når jeg tilbringer 90% av all min fritid, stuck inni en liten Obos-leilighet, aleine med barna, utslitt, maktesløs, irritert og ensom …

Når jeg konstant farer frem og tilbake som en strikkball på grunn av alt som må ordnes og fikses …

Når jeg fjorten ganger om dagen freser inni meg fordi jeg ikke har overskudd til å ta hver trassalderkamp eller fjortisdiskusjon mutters aleine ...

Og når minstemann og valpen tryner hver gang de løper etter hverandre i stua, fordi gulvet er fullt av skjøteledninger på kryss og tvers, siden jeg ikke har råd til å hyre inn den hersens elektrikeren som tar mer betalt i timen enn hva jeg får i dagslønn av helsevesenet … ja, da føler jeg meg skikkelig enestående!

Men, så fant jeg en løsning på det. Jeg bare delte opp ordet i to, for da kunne jeg litt lettere identifisere meg med beskrivelsen: «Ene-stående!»

For det er jo akkurat det jeg er: Mutters aleine og stående. For å sette meg ned har jeg jo aldri tid til.

Alltid noe å gjøre

Som alenemor så lærer man seg jo å være effektiv. Ordet multitasker føles som om jeg skulle hatt copyright på.

Og når man i tillegg er en person som alltid er stressa inni seg, lider av flink pike-syndromet, og konstant bruker effektivitet som en flukt og et rusmiddel, så blir jo ikke akkurat livet stillestående.

Det rareste jeg hører er folk som sier at de kjeder seg. Jeg kan ikke en eneste gang, ikke et minutt i livet, huske at jeg har kjedet meg. For sånne som meg har alltid en plan, alltid noe å gjøre. Og har jeg ikke noe å gjøre, så skaffer jeg meg noe å gjøre.

Jeg bruker faktisk så mye tid på å planlegge hva jeg kan gjøre, på å skrive den hersens «to-do-lista», at jeg sjelden får tid til å gjøre det jeg planlegger.

Eller når jeg skriver handleliste i butikken. Da skriver jeg lista etter hvor matvarene er plassert, for å spare tid når jeg skal handle. Problemet er at jeg noen ganger bruker så lang tid på huske hvor alle matvarene står, at jeg antagelig hadde brukt mindre tid på å løpe rundt i butikken å lete.

Når jeg gjør noe hjemme så gjør jeg aldri én ting av gangen. Står jeg for eksempel og rører i sausen med en hånd så bruker jeg den andre hånda til å rette opp skrivefeil på sønnens lekser, gjerne mens jeg koser litt med bikkja med høyre fot, og tramper takten til den låta jeg bare måtte huske å høre på, med venstre fot.

Tannpuss og støvsuging er også en utmerket kombinasjon. Do-sitting og lesing av ukeplaner til barna er en annen fin kombinasjon.

Regninger betales på iPhonen mens jeg ligger ved siden av minstemann rett før hun sovner, og rydde gjør jeg absolutt hele tiden. Jeg er alltid på vei et sted, og mens jeg allikevel er på vei så kan jeg jo ta med det som må plukkes opp og legges i et annet rom. 

Rastløs

Hvis det er noe jeg må gjøre som gjør at jeg stå stille og bruke begge hender samtidig, så kan det være at jeg sliter litt. For eksempel når jeg skreller poteter. Men jeg har akkurat løst den utfordringen ved at jeg hører sønnen min i engelske gloser mens jeg skreller.

Vel kan jeg være litt stor i kjeften også, så jeg har forsøkt å skrelle poteter mens jeg holder en og en med munnen. Men med barna ved siden av meg føles den bevegelsen litt feil …

I dusjen kan jeg også bli litt rastløs, for der er det vanskelig å gjøre andre aktiviteter enn akkurat det jeg må.

Men jeg skaffet meg nylig en sånn vanntett radio, sånn at nå kan jeg høre på nyhetene mens jeg dusjer. Det hender jo for øvrig også at jeg tar ukas onani mens balsamen virker, hvilket gjør at jeg får strøket av akkurat det punktet på «to-do-lista».

Multitasking på høyt nivå

Når jeg kjører bil så sørger jeg alltid for å kjøre automatgir, sånn at jeg kan frigjøre begge hendene mens jeg kjører. Jeg heiser setet så høyt opp at jeg kan styre med lårene.

Så sminking, lakking av negler, lesing av mail, telefonsamtaler, frokosten og morgenkaffen, gjør jeg unna i bilen på vei til jobb.

Hvis jeg har ekstra dårlig tid så har jeg gjerne laptop-en åpen i setet ved siden av meg også, sånn at jeg kan skrive litt med høyre hånda når trafikken går sakte.

Venstre benet mitt er for øvrig alltid ledig når jeg kjører, og jeg sliter litt med hva jeg kan gjøre med den ressursen der.

Jesper Juul uttalte en gang følgende: Sønner som bor alene med sin mor kan utvikle ødipuskompleks, og de kan etter stor sannsynlighet komme til å begynne å sitte og tisse. Dette så Juul på som litt bekymringsfullt.

Hallo?

Hvis min sønn noen gang slutter å stå når han tisser, så er det vel ingenting jeg er mer glad for. Det vil jo frigjøre noe av min tid ved at jeg slipper å vaske to doseter …

Denne kommentaren er skrevet av Kamille-leser Camilla Lunde. Les mer på bloggen til Camilla på www.camillalunde.com.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!