Beate Zahl

Kunst mot konevold

Hverdagsheltinner
Nr. 14, 2008

Hverdagsheltinner Nr. 14, 2008 Foto: Christina Krüger

Publisert Oppdatert

NOEN MENNESKER gir seg ikke på tørre møkka, uansett hvor mange hindre som måtte dukke opp på deres vei. Beate Zahl er en av dem.

- Oldemor, bestemor og mamma var alle sterke kvinner som var opptatt av å hjelpe andre, selv om ikke forholdene lå til rette for det, forteller hun.

Og for 47-åringen kan man trygt si at det har vært et par skjær i sjøen. Hun har vært syk med endometriose siden hun var 23 år, noe som ga henne uforklarlige smerter, og hun har slitt med alvorlig dysleksi. Likevel har hun tråkket rundt i møter med politikere på både lokalt og nasjonalt plan, og møysommelig bygget nettverk med det mål å forebygge familievold.

SKAM OG TABU

- Når jeg entrer et kommunestyremøte her i Skien, så sitter alle og glor i papirene sine. Da rusler jeg rundt i lokalet og vekker dem opp, rett og slett ved å være meg selv. På den måten blir jeg hørt, men jeg blir flau i bilen etterpå, sier Beate med en liten latter.

Hennes engasjement bærer frukter i form av et treårig prosjekt for Skien kommune hvor kunst brukes for å skape en bevisstgjøring rundt vold i hjemmet.

- Jeg samarbeider med kunstneren Anette Brevik. Hun maler bilder som illustrerer smerten, skammen og tabuene som ligger i voldsproblematikken. Det er et vanskelig tema å snakke om, så bildene hennes kan sette i gang en tankeprosess hos hver enkelt, fortsetter hun.

MENING I LIVET

Å få bukt med volden innenfor hjemmets fire vegger er ikke gjort på en-to-tre, men det er like mye veien dit som er verdifull for Beate.

- Jeg har selv sett vold på nært hold og hva det gjør med mennesker, og det er en stor årsak til at jeg brenner for dette. I tillegg gir det meg en stor glede å kunne gjøre noe for andre mennesker. Det gir rett og slett livet mitt mening, sier hun ettertenksomt.

For selv om hun har vært hemmet av smerter store deler av livet, så har hun fortsatt å gå på møter og snakket om det som betyr noe for henne.

- Jeg har en indre kraft og viljestyrke som gjør at jeg fortsetter. Og som jeg stadig sier til mennesker som jeg har samtaler med og som jeg prøver å overbevise: «Jeg kommer ikke til å gi meg».

Jeg kommer ikke til å gi meg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning