Julegavetips!

Dårlig fantasi? Les Kamille-lesernes beste julegavetips her og få tipsene du så sårt trenger.

Julegaver kan gi hodebry, men kanskje blir du klokere av disse tipsene?

Julegaver kan gi hodebry, men kanskje blir du klokere av disse tipsene? Foto: Crestock.com

Publisert Oppdatert

OBS: Vi har ferskere saker om Julegavetips 2011 samlet på denne siden.

Brenne en cd med alle favorittsangene til den gjeldende mottaker. Det vil si alle de gode minner dere to har sammen, eller som du husker personen har sagt er hans/hennes favoritt gjennom noen tiår. På forsiden kan du skrive for eksempel: «Bestefars slagerparade» eller «Farmors julefavoritter! God jul! Ida Marie, Sandnes

Stelton sin brødpose. Du får den i mange fine fargar, og er heilt super. (Solveig Hus, Dimmelsvik)

Gavekort på velvære slår aldri feil! Spa, aromaterapi, fotmassasje, etc. Passer alle aldre, og er både kjekt å få og gi. (Siri Hauge, Krokstadelva)

Ullundertøy, det trenger både barn og voksne. (Trude Wiik, Stavanger)

Kjøp inn noen fine perler og lag vakre smykker. Fine julegaver!

Kjøp inn noen fine perler og lag vakre smykker. Fine julegaver! Foto: Crestock.com

Jeg har valgt å lage julegaver selv i år. Har heklet noen lekre skjerf og laget smykker av perler og kjede kjøpt på Panduro . Enkelt og relativt billig. (Camila Heggdal, Trondheim)

Philips Wake-up light. Det er en vekkeklokke som gradvis begynner å avgi mer lys 30 minutter før alarmen går. Du vekkes til lys, noe som gjør det betydelig enklere å stå opp! Du kan velge mellom å bli vekt av havbris, radio, frosker eller fuglekvitter. Personlig foretrekker jeg fuglekvitter. (Karen Bårje, Tromsø)

Alle som jeg ga gaver til i fjor ble kjempeglade og jeg kjøpte det samme til alle sammen! Var nesten for enkelt. Bestilte en stor eske med lekre ullpledd i naturens egne farger fra Spinnerigården. Det som er bra med disse pleddene er at de er lange nok til at ingen fryser på tærne når en ligger på sofaen og koser seg og så er de i et enkelt og flott design. De passer like godt til damer og menn. I gaveesken som fulgt med kunne jeg også legge oppi en liten ting til for å gjøre det helt personlig. Det er mye kos med et godt ullpledd, og fint er det også. Noe av det jeg likte er at pleddene ikke er tilsatt fargestoffer og er et rent naturprodukt. Se www.spinnerigaarden.no (Hanne Cecilie Lund, Oslo )

Klimakvote! Til den som har «alt». På www.minkvote.no kan man skrive tekst til den som skal få gaven og sertifikatene er veldig fine. Lett å bestille og man får gaven på e-post med en gang! (Charlotte Lund, Oslo)

Kom over denne gode gaveideen på nettsiden: www.enklereliv.no .En kremsmører. At jeg ikke har tenkt på å gi bort en slik en før! Nå er i hvert fall julegaven til en del av mine kvinnelige familiemedlemmer spikra! (Hanne Granum, Oslo)

Jeg lager hvert år en moderne fotobok med glimt fra året som har gått. Små og store begivenheter der alle i familien er med på minst ett bilde. De fleste er med på mange av bildene. Hver familie får ett eksemplar av boken. Dette skaper en følelse av enhet og samhold i storfamilien. Boken gleder alle fra de yngste til de eldste. Kjempekoselig! (Merethe Eide, Trondheim)

Fotogaver er alltid populært!

Fotogaver er alltid populært! Foto: Crestock.com

Mitt beste tips til f.eks besteforeldre er å lage et album til dem med bilder av barna og det som har skjedd i løpet av året. Den gaven slår alltid an. Pynte det med klistremerker, tørka blomster osv.
(Lill-Ann Jeanette Slettum, Gjøvik)

Til far: Spekeskinke og kniv. Til mor: Rødvin, pledd og tjukkesokkar
(Janne Vri, Nordfjordeid)

Jeg har flere ganger laget en «personlig» kokebok i gave. Kjøp en fin bok, med blanke eller stripete sider. Skriv inn dine favorittoppskrifter. Bruk tid på å få det til å se lekkert ut, med pen skrift, farger, tegninger og/eller bilder. Skriv eventuelt en personlig hilsen til mottageren på den første siden. Her kan du også oppfordre vedkommende til å fortsette å samle inn gode oppskrifter på egenhånd. Etter min mening en smart og anvendelig gave med mye omtanke, som samtidig er billig. Vil man gjøre mer ut av det, kan man kjøpe med ingredienser til en rett, vin eller kjøkkenredskaper, forkle (med mottakerens navn brodert på?), kjøkkenhåndkle, servietter e.l.
(Kristin Kvande Betten, Trondheim)

Hjemmestrikkede tovede tøfler. Ingenting er som en hjemmelaget gave. Den ligger det mye arbeid og omtanke bak og er mye mer personlig enn noe annet man kan kjøpe i butikkene.
(Marit Söderblom, Trondheim)

Kjærlighetsvotten. Dette er mitt desidert beste julegavetips til et vennepar, foreldrepar eller rett og slett til deg selv og din kjære. I disse travle og litt «kalde tider» kan det være ekstra behov for nærhet og ettertanke rundt det med kjærligheten. La kjærligheten få næring! www.godt-samliv.no (Unni Støbet Lande, Tingvoll)

Kjøp en etisk og miljøvennlig gave, da gleder en ikke bare den som får gaven! Og handler ikke julen om å glede andre? For eksempel miljøvennlige handlenett, gjerne også fairtrade (se friends fairtrade eller hippo nettbutikk), Fairtrade håndklær og en deilig økologisk såpe, fairtrade kaffe og sjokolade, vin, flergangsgrill til turbruk (Sparkjeden har en som Naturvernforbundet anbefaler) eller vegetarkurs, redesignkurs, teaterbilletter osv. (Se Grønn hverdag for flere tips) (Marit Steinnes, Ørsta)

Gavekort fra www.kiva.org . Dette er mikrokreditt, og når lånet er nedbetalt kan mottakeren av gavekortet velge om hun vil låne videre eller få pengene utbetalt. En gave til den som har alt :-) (Marianne, Larvik )

Gavekort på opplevelser. (Teater, kino, show, konserter, middager, spa/ferieopphold, reiser.) Anne Helene Thomassen, Melhus

Jeg elsker å både FÅ og GI en gave som er selvlaget; det være seg raggsokker, klær til barna, selbuvotter, teppe... Når jeg gir bort noe som jeg har strikket selv, så pleier jeg å si at det er kjærlighet i hver maske, og det er helt sant! Mens jeg sitter der og koser meg med håndarbeidet som sakte men sikkert tar form, så tenker jeg faktisk mye på akkurat den som skal få det jeg lager! Og det å få en gave som andre har laget til meg, kjennes som en stor kjærlighetserklæring, nettopp fordi jeg vet hvor mye tid og omtanke som ligger i en selvprodusert gave. (Reidun Idland Velle, Sykkylven)

1. Starte tidlig, dvs når storsalget er.
2. Lytte til personene og skrive ned stikkord for deg selv når det nevnes noe de ønsker seg eller roper ut at de mangler.
3. Gi noe som gir en mening ut i fra deres personlighet vis at du vet hvem personen er.
4. Gi noe som er spesielt for eksempel til venninner, noe hjemmelaget eller en kokebok der dere venninner kan fylle ut sidene med favorittoppskrifter.
5. Typen... ja det kan være alt bortsett fra sokker og slips. Heller små lapper med avtaler utover året eller forskjellige valgalternativer han kan bruke seg utoveri året.
(Mette, Trondheim)

Gave til de som er glad i kaker: Fyll en eske med halvfabrikata kaker (esker, poser med kakemix ) slik kan den du gir det til lage ferske kaker utover det nye året i julen finnes det jo nok av denslags. (Miriam, Rustadskogen)

Min julegave til min kjære svigerinne i fjor var 10 utgaver av Kamille, og hun ble kjempeglad!
Mette Trobe, Ski

Jeg har fått helt dilla på fotoprodukter. Jeg har på FotoKnudsen sine hjemmesider fått laget musematte, caffe latte-kopp, fotobok med gode bilder av barn, venninner, osv. Kjempekoselige gaver med et personlig touch som blir tatt svært godt imot.
(Nina Jensen, Stavanger)

Til den litt late, gi en utfordring: Påmelding på et skirenn i vinter eller et løp neste sommer (husk å la personen få tid til å komme litt i form først). Har gitt bort deltakelse i Birkebeinerrittet tidligere med stor suksess. (Miriam, Rustadskogen)

Fikk en uforglemmelig gave av søsteren min et år: En abc-bok, der hun har skrevet en personlig hilsen/noe som kjennetegner meg eller til minne om oss.. Denne er en skikkelig skatt for meg, som selvsagt betyr veldig mye!(Hanne Thorvaldsen, Sande)

Noen som trenger et spark i baken for å komme i gang? Meld han eller henne på et mosjonsritt, renn, løp... Birkebeinerpåmelding som gave kan kanskje bli suksess?

Noen som trenger et spark i baken for å komme i gang? Meld han eller henne på et mosjonsritt, renn, løp... Birkebeinerpåmelding som gave kan kanskje bli suksess? Foto: Thomas Bjørnflaten / nyebilder.no

Å gi summen av det du ville brukt på julegaver, til de voksne, til et godt formål, som for eksempel SOS Barnebyer , sykehusets barneavdeling eller Frelsesarmeen . Du slipper en hel masse førjulstress ved bare å skulle kjøpe gaver til barna. I tillegg får du litt bedre samvittighet av å vite at et sted er det noen som faktisk får det litt bedre, takket være deg! (Wenche Fjellstad, Tromsø)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning