Lisboa:

Jentesprell i Lisboa

Cocktailbyen Lisboa er et perfekt utgangspunkt for en spennende jentehelg.

JENTETUR: Lisboa i Portugal er et perfekt utgangspunkt for en morsom jentetur.

JENTETUR: Lisboa i Portugal er et perfekt utgangspunkt for en morsom jentetur. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Nettips:

Søk etter hoteller og gode tilbud på www.tripadvisor.com .

Bruk søkeordet Lisbon, og du finner priser og kommentarer fra andre reisende.

En perfekt måte å komme seg rundt i Lisboa på er å ta trikken. Trikk nummer 28 humper seg gjennom trange gater, fra sentrum og de mer moderne stedene til de trange gatene i bydelen Alfama. Shoppeglade jenter kan lett hoppe av så fort de får øye på en spennende butikk, en koselig restaurant eller en fin utsiktspost. Når man er ferdig på stedet kan man jo bare ta neste trikk når du er mett på inntrykk. Dagspass med trikken får du kjøpt på metrostasjonen. Det koster fire euro, og da kan du farte Lisboa rundt - med trikk, buss og metro. Taxi er et alternativ og i Lisboa er taxier forholdsvis rimelige.

SEVERDIGHETER: Det er mange flotte bygg i Lisboa.

SEVERDIGHETER: Det er mange flotte bygg i Lisboa. Foto: Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Vakre katedraler

Katedralene i Lisboa er et syn for øyet.

Katedralene i Lisboa er et syn for øyet. Foto: Foto: Paulo Duarte/Scanpix

TA TAUBANEN: Men det anbefales ikke om du har høydeskrekk!

TA TAUBANEN: Men det anbefales ikke om du har høydeskrekk! Foto: Foto: Hege Opseth

Finn billige billetter til Lisboa her

Lisboas katedraler er rikt utsmykket. Vi ble stumme av beundring da vi åpnet dørene til Santa Casa da Misericordia. Det store Christo Rei-monumentet med utsikt over Tejo er også verdt et besøk. Ta dessuten turen til den nasjonale pantheon, hvor flere av Portugals storheter ligger begravet.

Vårt guidetips er boken «Topp 10 Lisboa» fra Gyldendal forlag.

Trendy dag i Expo

Bruk ti euro på en taxi fra sentrum, og du finner bydelen Expo. Trendy og moderne er stikkordene. Etter verdensutstillingen i 1998 har området bare fortsatt å vokse. Her er fire gode grunner til å dra:

- Det gigantiske kjøpesenteret Vasco da Gama har noe for enhver smak.

- Ocenario er verdens nest største akvarium og en visuell eksplosjon. 11 euro for å komme inn.

- Taubanen som drar deg over Expo-området byr på fantastisk utsikt.

- En rekke hyggelige gaterestauranter med enkle menyer.

Jentefavoritter:

Alle de store kjøpesentrene har skjønnhetssalonger. Hvorfor ikke stikke innom for behagelig behandling av føttene etter en trasketur? Det koster rundt 15 euro for pedikyr. Ellers kan vi tipse om følgende jentefavoritter:

- Hos Dolce & Gabbana, i handlegaten Liberdade, er solbrilleutvalget lekkert! Billigere enn i Norge er det også.

- Vil du danse natten lang er nattklubben Lux like ved Bica do Sapato en het kandidat. (en av Lisboas glimrende restauranter). Lux er en av Europas flotteste klubber - og stedet hvor Madonna gjerne slapper av om hun er i byen. Husk å ta turen opp til takterrassen! Bilder av nattklubben kan du s epå hjemmesiden www.luxfragile.com

- Kulturinteressert? Prøv en kveld med fadomusikk og portvin. Best i byen: Senhor Vinho, eid av en av de dyktigste fadoutøverne i Portugal. Adresse: Rua do Meio a Lapa 18, for bordbestilling, tlf. 21 397 7456

Shopping:

FESTIVAL: Folkedansere i tradisjonelle drakter underholder i Lisboa til turistenes store glede.

FESTIVAL: Folkedansere i tradisjonelle drakter underholder i Lisboa til turistenes store glede. Foto: Foto: Hege Opseth

- Utendørsmarkeder: Feira da Ladra - men husk det stenger etter lunsj lørdager.

STORE SENTRE: Norske kjøpesentre blir som lekebutikker i forhold til disse.

STORE SENTRE: Norske kjøpesentre blir som lekebutikker i forhold til disse. Foto: Foto: Hege Opseth

Kjekt å vite:

Kos for alle: Portvin, shopping, kultur, historie, strand og fornøyelser.

Været: Du kan reise året rundt. Varmeste tid er mai-september.

Priser: Den billigste av de vesteuropeiske hovedstedene.

Kupp: Dameklær, sko og barneklær.

Reise: Fly fra Gardermoen - SAS Braathens eller TAP Air Portugal.

Nettilbud: www.restplass.no, www.ebookers.no, www.flybilligst.com

Valuta: Euro.

- Handlegate: Avenida da Liberdade er Lisboas svar på Champs-Élysées. Her finner du Armani, Dolce & Gabbana og alle de andre kvalitetsmerkene. Vel verdt et besøk - enten for å titte eller kjøpe.

- Senter: Norske handlesentre blir bare lekebutikker sammenlignet med kjøpesentrene i Lisboa. Mest populære: Centro Comercial Colombo, Vasco da Gama og Amoreiras. Colombu har 437 butikker, 67 restauranter og flere kinoer.

- Kjøp: Keramikken er berømt for kvalitet og mangfold. Du finner alt fra det fineste porselen til lekre fliser og terrakotta.

- Bairro Alto: En av de eldste bydelene i Lisboa. I de trange, ofte bilfrie, gatene finner du spennende, små butikker med alt fra kunsthåndverk til spesielle T-skjorter. Butikkene holder ofte åpent til langt på kveld, så du kan godt kombinere shoppingen her med et restaurantbesøk. Området er nemlig kjent for sitt yrende natteliv, med koselige restauranter, barer og trivelige fadoklubber.

Overnatting:

Hotel Mundial

Adresse: Praca Martim Moniz nr. 2, tlf. 351 21 88 42000.

Beliggenhet gjør at jeg velger å tilgi en del! Hotellet er kjempepopulært fordi det ligger knapt et steinkast fra handle- og restaurantgater og gjør byen tilgjengelig i all sin prakt.

Pris pr. juni 2008: Kr 1200 pr. natt for dobbeltrom.

Sheraton Lisboa Hotel and Spa

Adresse: Rua Latino Coelho 1.

Bor du her, må du være villig til å bruke litt tid på hotellet også! Nyt massasje, rommene - og ta i bruk de litt uvanlige badeværelsene.

Pris pr. juni 2008: Pr. person i dobbeltrom, om lag 700 kroner.

Casa Costa do Costelo:

Rett nedenfor festningen og med fantastisk utsikt over hele byen finner du dette trivelige pensjonatet. 80 euro (ca. 680 kroner) pr. natt er ingen ublu pris når du får deilig, hjemmelaget frokost på kjøpet. Ikke noe for bevegelseshemmede; mange trapper og ingen heis. Be om rom med utsikt over byen!

Nam, nam

Kost på dere et skikkelig drømmemåltid når dere er i Lisboa. Restauranten Mezzaluna ligger litt skjult, men når du entrer fra beskjedne omgivelser, er det som å gå inn i en annen verden. Like mye fest for øyet som for ganen, sier vi! New York Times mener måltidene som serveres hos Michael Guern, er blant Lisboas beste. Litt dyrere enn andre steder, men utsøkt service, usedvanlige omgivelser og fantastiske smaker. Anbefales på det varmeste!

Adresse: Rua Artilharia Um 16, for bordbestilling, tlf. (351) 21 387 99 44. www.chefguerrieri.com

For kakemomser:

Lisboa er farlig! Kakene er glaserte og fristende. Obligatorisk er den lokale spesialiteten Pastéis de Belém. Det er små, vaniljefylte terter, som bør nytes varme med kanel og melis på. På Pastelaria Suica like ved Rossio finner du en egen verden av godsaker.

Lystig for både øyne og gane.

Rua Das Portas er restaurantgaten over alle i Lisboa. Her er det bare å rusle nedover og velge et sted som faller i smak. Vi testet Restaurante Locanda Italiana - greit italiensk måltid i en gigantisk restaurant. God service - og også muligheter for bacalao. Tips: Vær oppmerksom på at det er hard kamp om kundene. Vi stoppet og pratet med flere av servitørene, som ved hjelp av fotobøker forsøkte å selge et måltid - det var vanskelig å komme seg unna!

For å nyte folkelivet er restaurant Nicole sjarmerende. Restauranten ligger midt i smørøyet i Rossio, og her kan du usjenert sitte og kikke. Perfekt for å hvile ut slitne jenteben.

TA TRIKKEN: Med trikken kommer du rundt hele Lisboa.

TA TRIKKEN: Med trikken kommer du rundt hele Lisboa. Foto: Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning